Hoppa till huvudinnehållet

Landets mest välutbildade popband släpper nytt: "Panikångest är extremt vanligt"

Publicerad:
Tre av fyra medlemmar i Arsadi kommer från Karlstad. Nu är gruppen aktuell med en ny ep.
Tre av fyra medlemmar i Arsadi kommer från Karlstad. Nu är gruppen aktuell med en ny ep. Foto: Gustav Aldin

Det inre själslivet är i fokus på popbandet Arsadis nya ep.

Gruppens sångare, Anthony Bachtiar från Karlstad, är nybliven pappa och i en intervju med NWT berättar han hur livets viktigare frågor blivit allt mer angelägna.

Det hör inte till vanligheterna att ett popband listar Nobelpristagarna Albert Camus och Jean-Paul Sartre när de presenterar ny musik i sina utskick. Men för gruppen Arsadi känns det självklart, med ett ursäktande skratt beskriver sångaren Anthony Bachtiar gruppen som "Landets mest välutbildade popband".

– Vi brukar säga så, vi är ju fyra akademiker, säger Anthony Bachtiar.

Han är pappaledig och har just lagt dottern för lunchvila.

– Kanske också att vi är bandet med högst samlad studieskuld.

På fredag släpper Arsadi sin andra ep. Gruppen bildades 2016 och tre av kvartettens medlemmar kommer från Karlstad. Utöver Anthony Bachtiar – som är uppväxt på Norrstrand i Karlstad – består bandet av Feria Hikmet, Nils Öberg och Malkolm Bonander. Idag är medlemmarna strödda över landet, men ser Uppsala som sin bas. Det var där de bildades när de studerade och det är där de ses för att repa.

– I dag är det bara Malkolm som studerar fortfarande, vi andra har gått vidare till arbetslivet.

Bandnamnet Arsadi är från början Anthony Bachtiars andranamn. Med tanke på medlemmarnas akademiska bakgrund betyder namnet passande nog "Den vetgirige".

– Det är indonesiska, min farfar kommer från Jakarta. Namnet fick jag av honom, förklarar Anthony Bachtiar.

– Namnet kändes rätt med tanke på vår intellektuella riktning. Det är också ett väldigt ovanligt namn.

Gruppen bildades i Uppsala dit medlemmarna sökt sig för studier. Här samlas de i Universitetsaulan.
Gruppen bildades i Uppsala dit medlemmarna sökt sig för studier. Här samlas de i Universitetsaulan. Foto: Gustav Aldin

"Kan inte bara skriva om kärlek”

De fem låtarna som utgör släppet har samlats under namnet "Introspections" vilket ger en hint om låtarnas innehåll.

– Med de nya låtarna har vi tagit ett kliv framåt när det gäller texterna. Från början handlade det mest om kärlek. Idag blickar vi mer inåt och skriver om stora frågor som meningen med livet och ångest. Själslivet helt enkelt.

Viljan att utveckla och fördjupa musikens innehåll ser han som ett resultat av erfarenheter.

– Texterna har överlag fått ta mer tid, förhoppningsvis lyckas vi få lyssnaren att stanna upp och tänka efter. Vi har även mognat vad gäller de musikaliska arrangemangen, blivit bättre musiker.

Anthony Bachtiar skriver det mesta av bandets material tillsammans med Nils Öberg.

– Vi har känt att vi vill skriva om det som är relevant i vår vardag och i samtiden i stort. Det är så mycket som händer runt om i världen, vi kan inte bara skriva om kärlek, även om det är bland det bästa som finns. Men det finns annat i livet att reflektera över också.

Anthony Bachtiar, andra från vänster, är uppväxt på Norrstrand i Karlstad.
Anthony Bachtiar, andra från vänster, är uppväxt på Norrstrand i Karlstad. Foto: Gustav Aldin

”Greppbar mening”

Hans dotter är drygt ett år och pappablivandet har haft stor påverkan, vilket även speglar sig i hans musik.

– Överlag blir det mer pusslande i vardagen, men samtidigt så blir frågor som "Vad är viktigt i livet?" mer angelägna. I dag har jag inte samma möjlighet att gå all in och satsa på musiken, jag måste balansera livet bättre. Måste få ihop vardagsekonomin. Allt det här har såklart påverkat låtskriveriet.

Musiken hämtar inspiration inte bara från det liv medlemmarna själva lever, utan även från människor i deras närhet.

– En låt handlar om panikångest till exempel, fortsätter Anthony Bachtiar.

– Det är extremt vanligt och kan vara extremt obehagligt. Det har vi upplevt i vår närhet. En annan låt anspelar på en ohälsosam strävan efter att smälta in. En onyanserad jakt på framgång som skapas utifrån vad andra tycker att man ska vara.

Genom musiken behandlar han tankar kring upplevelser och framtid.

– När jag skriver en låt börjar jag med den fria tanken, skriver några rader och så kommer jag underfund med vad det egentligen handlar om under resans – eller låtens – gång. Sedan försöker jag förfina innehållet till en mer greppbar mening eller budskap.

Själslivet står i fokus på bandets nya låtar.
Själslivet står i fokus på bandets nya låtar. Foto: Gustav Aldin

The Killers

Anthony Bachtiar beskriver Arsadis musik som syntig indiepop. Här finns ekon av grupper som Phoenix, The Killers och svenska Deportees.

– Det finns en arenakänsla i vår musik. Det i kombination med viljan att skriva djuplodande texter tycker jag ger oss något eget. Många poplåtar i dag är ju väldigt ytliga.

Han berättar hur musiken är ständigt närvarande i hans liv.

– Den är alltid där. Oavsett i vilket skeende jag är i livet. Det gäller för oss alla i bandet, även om vi måste göra annat till vardags för att leva och få det att gå runt. Men musiken är något jag har i livet som konstant ger mer energi än det tar. Sånt ska man värna om. Även om det blir ett pusslande.

"Introspections" släpps den 21 april.

Artikeltaggar

ÅngestDeporteesFamiljFöräldraledighetFöräldraskapJean-Paul SartreKärlekKarlstadMänskligtMusikNils ÖbergNöje/KulturNorrstrandPopSångSkola och utbildningStudierThe KillersUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.