Hoppa till huvudinnehållet

Sätt plasten på plats längs stråket mot Mariebergsskogen

Publicerad:
Någon borde agera skyndsamt och rensa strandkanten från denna plast, skriver insändarskribenten. Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Som storstadsbo på frekventa besök hos svärföräldrar i Karlstad förundras jag och min familj gång efter annan över den vackra miljön i och runt med staden med Klarälven och Vänern i fokus.

Efter ett besök i Mariebergsskogen på annandagen njöt jag och barnen av vårsol och sjöutsikt längs det nya iordninggjorda promenadstråket Långövägen/Sjömansgatan. Dottern på nio år som hade med sig en lång vandringspinne stannade till för att fiska upp en stor bit bubbelplast med sin pinne. Efter detta var det inte lätt att undgå all annan plast längs vattenbrynet varefter de en efter en fiskades upp med pinnen. ”Nu är vi miljöhjältar”, fastslog dottern. Döm om min förvåning när jag efter ett antal plastfynd insåg att det var en typ av plast som återkom gång efter annan: långa, vita plastband av polypropen-typ. Vid närmare titt såg vi att dessa plastband kommer från den nygjorda grusbanken upp från vattnet mot den nya gångvägen närmast vattnet. Många sitter fast och går ej att rubba när man drar i dem, många har slitit sig loss och flyter ut i vattnet. Plast finns numer i de flesta vattendrag och påverkar marint liv ytterst negativt. Att bygga in mer nedskräpning i strandkanten ter sig inte bara högst onödigt utan också paradoxalt i ett bygge som väl är gjort med tanke på att fler människor ska kunna njuta av naturen längs Vänern? Någon borde agera skyndsamt och rensa strandkanten från denna plast. Om inte finns risk att hela det marina livet i Vänern påverkas då plast ju inte bryts ner kemiskt men däremot kan nötas ner mekaniskt och bli till mikroplaster i alla delar av den marina näringskedjan. Då spelar det ingen större roll hur lättillgänglig strandkanten är för oss tvåbeningar. Sätt plasten på plats!

Maria Bimer

Studerande på kandidatprogrammet i Miljövetenskap

***

SVAR DIREKT: Det ska ske en slutlig översyn och slutstädning

Vi kan inte annat än hålla med insändarskribenten att plast inte har någon plats längs vårt nya fina promenadstråk vid Mariebergsviken. Dessvärre är det en alltför vanlig syn efter våra stränder så här års när isarna släppt och vind och vågor kan föra med sig diverse skräp som vi tvåbeningar sprider omkring oss.

Vi som byggt den här platsen inom ramen för det vi kallat projekt Vikenförbindelsen är givetvis ansvariga för att vi inte lämnar efter oss några rester som inte hör hemma i den här miljön. Vi har därför sedan länge planerat att det ska ske en slutlig översyn och slutstädning på de platser där vi varit verksamma. Det kommer att ske under den närmaste månaden då vi även kommer att slutföra en del återstående arbeten som planteringar, stensättning med mera.

Du och din dotter förtjänar verkligen att kallas miljöhjältar som tar sådana här initiativ att plocka upp skräp och om det är till någon tröst så är nu de återstående plastbanden redan bortstädade.

Michael Sundholm

utvecklingssamordnare, teknik- och fastighetsförvaltningen, Karlstads kommun

Artikeltaggar

InsändareKarlstadMariebergsskogenNedskräpningVänern