Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna var inte ensamstående – krävs på mer än 300 000 kronor

Publicerad:
Försäkringskassan. Genrebild.
Försäkringskassan. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

En Karlstadskvinna hävdade att hon var ensamstående fast hon var sambo. Nu kräver Försäkringskassan henne på drygt 325 000 kronor.

Kvinnan är i 40-årsåldern och hemmahörande i Karlstads kommun. Hon har sedan september 2018 fått ut pengar från Försäkringskassan som hon inte haft rätt till.

Totalt handlar det om 325 323 kronor.

Drygt halva summan är bostadsbidrag och resten är underhållsstöd.

I september 2022 fick Försäkringskassan uppgifter om att kvinnan har en sambo. Mannen uppges ha varit skriven på en annan adress. Kvinnan ska ha lämnat in ett hyresavtal där mannen stått skriven tillsammans med sin mamma, vilket då ansågs ha styrkt att hon levde som ensamstående.

Men flera uppgifter tyder på att de ändå har bott tillsammans.

Sambon har betalat hyra, barnomsorg och övriga räkningar, enligt Försäkringskassans utredning. Bovärden, som haft mycket kontakt med paret, har även uppfattat dem som sammanboende.

Barnet som kvinnan har fått underhållsstöd för är parets gemensamma. Pengarna skulle inte ha betalats ut mot bakgrund att hon inte varit ensamstående, enligt Försäkringskassan.

Nu ska kvinnan betala tillbaka pengarna senast den 2 maj.

Artikeltaggar

BarnomsorgBrott, lag och rättFörsäkringskassanKarlstads kommunUtredningarVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.