Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektören tas ifrån arbetsgivaransvaret för förvaltningschef

Publicerad:
Lars Nilsson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Kristinehamn.
Lars Nilsson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Kristinehamn. Foto: Kristinehamns kommun

– Vi har fortsatt fullt förtroende för kommundirektören Martin Willén.

Det säger Lars Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, efter att den rapport presenterats som konstaterar att Willén inte utsatt miljö- och stadsbyggnadschefen Marielle Brandlöv Nilsson för kränkande särbehandling.

Under fredagen presenterades rapporten som tagits fram efter den anmälan som gjordes av Marielle Brandlöv Nilsson i februari. I samma dokument konstaterades däremot att det finns arbetsmiljöproblem inom kommunen.

Dessa har nu tagits upp av kommunstyrelsen under ett extrainsatt sammanträde under måndagen.

Där beslutades att Lars Nilsson, i rollen som kommunstyrelsens ordförande, tar över arbetsgivaransvaret för miljö- och stadsbyggnadschefen. Vidare beslutade kommunstyrelsen att ge HR-avdelningen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för lämpliga åtgärder för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen som lyfts fram i rapporten.

Utredning friar kommundirektör från kränkningar men tar upp arbetsmiljöproblem

– Vi tolkar det som att arbetsmiljöproblemen finns mellan de två parterna och koncentrerar oss på den delen. Där har vi nu dragit igång en process och ska gå in och kolla på den konfliktsituationen, säger Lars Nilsson.

Under måndagen informerades såväl Martin Willén som Marielle Brandlöv Nilsson om besluten.

Vi tolkar det som att arbetsmiljöproblemen finns mellan de två parterna och koncentrerar oss på den delen.
Lars Nilsson

Bakgrunden till det hela är att Marielle Brandlöv Nilsson upplevt att hon har behandlats kränkande och nedlåtande av kommundirektören sedan han tillträdde sin tjänst 2019. Hon kände att hon var tvungen att sätta ned foten genom en anmälan, vilket är i linje med kommunens riktlinjer kring kränkande särbehandling. De tre anmälda incidenterna har därefter granskats av en oberoende konsult som menar att det inte handlar om någon kränkning.

Marielle Brandlöv Nilsson instämmer inte i rapportens slutsatser men upplever att det har skett en förbättring sedan anmälan. Hon har berättar för NKP att hon räknar med en bra lösning och ser ljust på framtiden.

Martin Willén, kommundirektör Kristinehamns kommun.
Martin Willén, kommundirektör Kristinehamns kommun. Foto: Maiken Kettil Schough

Artikeltaggar

KommunstyrelsenVolleyboll

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.