Hoppa till huvudinnehållet

Ex-man löpte amok – slog sönder inredning i lägenhet

Publicerad:
ÖREBRO 20190830Örebro tingsrätt.Foto: Pavel Koubek / TT / kod 11380
ÖREBRO 20190830Örebro tingsrätt.Foto: Pavel Koubek / TT / kod 11380 Foto: Pavel Koubek/TT

Mannen slog sönder inredningen i bostaden hos sin före detta sambo och mamma till hans barn, och en del av inredningen hade han kastat ut på gatan. Nu har mannen fått sin dom.

Mannen, som är i 45-årsåldern, och kvinnan har haft en relation och har flera barn tillsammans. Den aktuella kvällen i januari 2022 var mannen på väg hem från ett behandlingshem och tog då kontakt med kvinnan. Det blev bestämt att han skulle komma hem till henne i Karlskoga. Han ville bland annat träffa barnen.

När han kom dit sov barnen och efter en stund blev det bråk mellan honom och kvinnan. Barnen vaknade och kvinnan skickade in barnen till grannen.

Mannen slog då sönder en tv, mobiltelefon, en soffa, en tv-bänk, en router, krossat fönsterrutor, förstört kläder, en säng och två madrasser, stolar, tallrikar, en byrå samt en mikrovågsugn.

När mannen började slå sönder sakerna rymde även kvinnan in till grannen. I förhör har hon sagt att hon såg mannen när han slog sönder tv:n, men att övriga saker förstördes när hon befann sig inne hos grannen.

Mannen har uppgett att han varken kan erkänna eller förneka skadegörelse då han på grund av berusning och att det gått lång tid sedan händelsen inte kommer ihåg allt som hände. Mannen har i förhör sagt att det kan vara kvinnan, som för att hämnas, själv slagit sönder sakerna.

Efter en stund blev det bråk mellan honom och kvinnan. Barnen vaknade och kvinnan skickade in barnen till grannen.
Tingsrätten

I domen skriver tingsrätten att det inte finns något i utredningen som talar för att någon annan person än mannen varit i lägenheten och haft möjlighet att utföra skadegörelsen. Att kvinnan själv skulle ha haft sönder sina tillhörigheter för att ”jävlas” som mannen sagt, framstår som uteslutet. När det gäller mannen så har han dessutom lämnat detaljerade uppgifter om vad som hände under kvällen fram till den tidpunkt då skadegörelsen måste ha ägt rum, varefter han uppgett sig inte komma ihåg något. Detta framstår enligt tingsrättens mening som en efterhandskonstruktion.

Mannen förekommer under 14 avsnitt i belastningsregistret. Han är lagförd flera gånger för ringa stöld och dömdes senast den i oktober 2022 för ett sådant brott till dagsböter.

Tingsrätten anser att mannen fått ordning på sitt liv, fått arbete och hållit sig drogfri. Därför döms mannen för skadegörelse till villkorlig dom.

Mannen ska även betala 12 177 kronor i skadestånd till kvinnan och det avser bara det skadade fönstret. Värdet på inredningen som mannen slagit sönder är okänt då kvinnan inte lämnat in kvitton eller annat som kan styrka värdet på egendomen.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättKarlskogaSkadegörelse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.