Hoppa till huvudinnehållet

Självklart måste även second hand-butikerna höja priserna

Publicerad:
För att åtminstone försöka hålla vinst som föregående år krävs ju att intäkterna ökar. Second hand-butikerna har ju ökade kostnader precis som andra butiker har, skriver insändarskribenten.
För att åtminstone försöka hålla vinst som föregående år krävs ju att intäkterna ökar. Second hand-butikerna har ju ökade kostnader precis som andra butiker har, skriver insändarskribenten. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till ”Mat för alla”, NWT 13 april

Kunderna är inte korkade - giriga handlare borde skämmas

Tanken slog mig direkt efter att ha läst din insändare - vilken media har du läst? Vilka nyheter har du sett på tv? Inte har du läst NWT eller sett på SVT Rapport.

Låt mig börja med second hand-butikerna. Deras uppgift är väl att skapa ett så stort överskott som möjligt så vinsten kan gå till behövande i Sverige och utomlands. Har jag rätt där? För att åtminstone försöka hålla vinst som föregående år krävs ju att intäkterna ökar. Second hand-butikerna har ju ökade kostnader precis som andra butiker har. Butikslokaler har i genomsnitt fått en hyreshöjning på cirka elva procent. Vissa månader har elen vart upp till tre gånger så hög som motsvarande månad året före. Det är ju kostnader de måste betala även om de är en second hand-butik. Precis som du skriver har de inte haft nån ökad kostnad för löner eftersom de oftast har anställda med lönebidrag. Men du vill väl att de ska leverera fortsättningsvis ett överskott som går till behövande?

Om vi går till livsmedel så har ju kostnaderna ökat för att framställa till exempel mjölk. För att kon ska ge mjölk så behövs gräs och hö. Enligt Jordbruksverket ökade kostnaderna med 24,3 procent för djurfoder. Energi och drivmedel med 18,6 procent. Veterinärkostnader ökade med 5,8 procent. Det måste väl vara självklart att bonden måste få mer betalt. I slutänden är det ju du och jag som får betala ett högre pris för mjölken men gör vi inte det har vi inga bönder kvar i morgon. Sen får ju staten in några kronor mer i moms också som kommer dig och mig tillgodo på nåt vis.

Du kan väl inte ha undgått dessa prishöjningar som varit på el, drivmedel, hyreshöjning och räntor under de senaste 18 månaderna?

Anders

Artikeltaggar

ButikerDrivmedelElInsändareMomsVeterinär