Hoppa till huvudinnehållet

Nämnderna går back – politikerna har möten på hotell i Karlstad

Publicerad:
På tisdag har kollektivtrafiknämnden i Region Värmland möte på Stadshotellet i Karlstad.
På tisdag har kollektivtrafiknämnden i Region Värmland möte på Stadshotellet i Karlstad. Foto: Viktor Sunnemark

Hälso- och sjukvårdsnämnden går med underskott. Kollektivtrafiknämnden också.

På tisdag håller politiker i de båda nämnderna möten i lokaler som kostar totalt 50 000 kronor.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har sitt möte på Hotell Plaza i Karlstad. Region Värmland kommer att betala 26 400 kronor för att hålla mötet där.

Samtidigt går hälso- och sjukvården back. I slutet av februari var hälso- och sjukvårdsnämndens utfall 108 miljoner sämre än budget. I fjol gick vården 235 miljoner kronor sämre än budget.

Varför har ni möte i externa lokaler?

– Vi har inte tillräckligt många möteslokaler och vi har flera nämndsammanträden på samma dag. Den lokal vi brukar vara i var uppenbarligen bokad, säger Jens Östergren (C), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kan man sprida ut mötena så det blir lättare att hitta egna lokaler?

– Det är naturligtvis en möjlighet, men det finns en tanke med att vi ska ha alla möten samtidigt eftersom det är lättare att planera.

Flera hänsyn

Jens Östergren säger att nämndmötena måste förhålla sig till både regionstyrelsens och regionfullmäktiges möten och till att ett antal nämndledamöter också har kommunala uppdrag.

Jens Östergren (C), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att nämnderna måste förhålla sig både till regionens andra politiska möten och till kommunerna när man väljer mötesdagar.
Jens Östergren (C), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att nämnderna måste förhålla sig både till regionens andra politiska möten och till kommunerna när man väljer mötesdagar. Foto: Göran Persson

Är det rimligt att ni är i en lokal på stan för 26 000 kronor när vården går med underskott?

– Det kan naturligtvis sticka i ögonen, men samtidigt måste vi ha en lokal att ha möten i. Regionen är en stor organisation där många behöver kunna träffas i möten, anställda och politiker, ska vi klara det med egna lokaler behövs troligen investeringar som också kostar.

Har ni diskuterat i styret att försöka få ner kostnaderna för externa lokaler?

– Nej, men vi tycker naturligtvis att det bästa skulle vara om vi kunde vara i egna lokaler. Det blir ju smidigare.

Möte på Stadshotellet

På tisdag har även kollektivtrafiknämnden möte. Det hålls på Stadshotellet i Karlstad och notan landar på knappt 24 000 kronor. Av den summan går knappt 18 000 kronor till lokaler och resten till fika, frallor, kaffe och liknande.

Även kollektivtrafiknämndens ekonomi är ansträngd. I fjol gick man drygt 98 miljoner back. Att coronapandemin gav färre resenärer och mindre intäkter och bland annat stigande bränslepriser höjde kostnaderna gjorde det svårt att klara det budgeterade nollresultatet, enligt biträdande trafikdirektör Lena Thorin.

Hur ekonomin går i år tycker hon är för tidigt att uttala sig om, men nämnden har budgeterat ett underskott på 36 miljoner.

”Nödvändigt ont”

Elisabeth Björk (V) är ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Alla nämnder kommer att få alternera och vara utlokaliserade och då är det kollektivtrafiken som får vara det det här sammanträdet, säger hon.

"Det är ett nödvändigt ont, som det ser ut just nu”, säger kollektivtrafiknämndens ordförande Elisabeth Björk (V) om att politiska möten hålls på hotell.
"Det är ett nödvändigt ont, som det ser ut just nu”, säger kollektivtrafiknämndens ordförande Elisabeth Björk (V) om att politiska möten hålls på hotell. Foto: Tommy Pedersen

Det här mötet kommer att kosta knappt 24 000 kronor. Är det rimligt när verksamheten har dålig ekonomi?

– Det vore väl önskvärt att vi hade lokaler som vi kan nyttja i vår egen regi och jag vet att det pågår processer för att vi ska kunna ha det.

Liksom Jens Östergren pekar hon på att mötena behöver hållas både med hänsyn till regionens egna beslutsprocesser och det faktum att många ledamöter har kommunala uppdrag.

– Det är ett nödvändigt ont, som det ser ut just nu.

Artikeltaggar

CenterpartietEkonomiElisabeth BjörkJens ÖstergrenKarlstadNämnderPolitikRegion VärmlandTrafikVänsterpartietVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.