Hoppa till huvudinnehållet

Facken i samtal med ambulansledningen: ”Nu får personalen ta upp riskerna”

Publicerad:
Fördelningen av sommarresurserna oroar en del i ambulanspersonalen.
Fördelningen av sommarresurserna oroar en del i ambulanspersonalen. Foto: Lisa Olaison

Förra veckan fick personalen reda på hur sommarens ambulansresurser ska fördelas i länet. Det väckte stor oro för patientsäkerheten från en del personal.

Nu ska alla stationer få säga sitt angående risker med förslaget.

I början av förra veckan presenterades ett förslag på hur ambulanserna ska rulla i sommar för all personal på samtliga stationer i länet.

En del personal reagerade starkt på förslaget och kallade det ”sinnessjukt” att ställa ambulanser nattetid i Klarälvdalen.

På onsdagen hade fackförbunden Vårdförbundet och Kommunal ett möte med ambulansledningen angående förslaget, som bland annat innebär färre nattambulans i Råda, Filipstad, Säffle och Kristinehamn under sommaren.

Egna förslag

Camilla Gustafsson, ordförande i Vårdförbundet Värmland, är nöjd hittills med samtalen.

– Just nu känner vi oss trygga med den process vi diskuterat fram. Nu blir det lokala riskbedömningar ute på alla ambulansstationer där alla medarbetare har möjlighet att påtala de risker de ser med förslagen. Och även komma med egna förslag.

– I slutet av månaden ska vi träffas igen för att sammanställa alla påtalade risker. Sen ska en handlingsplan upprättas för att omhänderta de riskerna och eventuellt justeras sedan förslagen, fortsätter hon.

NWT har sökt Andreas Norling, verksamhetschef för ambulansen i Värmland, för en kommentar.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdAndreas NorlingCamilla GustafssonKommunalPatientsäkerhetRegion VärmlandVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.