Hoppa till huvudinnehållet

Torsby tappar inte Gnistan – nu satsas på motorburen ungdom

Publicerad:
Gnistan blir motorgård under vårterminen. Marie Berg, arbetsmarknadschef, har anställt en erfaren bilmekaniker till projektet. Foto: Morgan Bäckvall

I Torsby tappar man inte Gnistan i första taget. Ett folkrace-projekt har lagts på is. Men nu kommer lokalerna till ny användning: Gnistans ungdomsverksamhet. Målgruppen är motorburen ungdom.

På måndag går startskottet för en efterlängtad satsning på ungdomar som gillar att meka med bilar och A-traktorer och tvätta och fixa med sina fordon.

Vill man inte meka eller att det för tillfället inte finns ledig plats i verkstaden kan man ändå komma till Gnistans lokaler och hänga med kompisar, fika och spela spel.

Bakom satsningen finns Torsby kommuns arbetsmarknadsavdelning och fritidsavdelning i ett samarbete.

Marie Berg, arbetsmarknadschef och Jan Vikenström, arbetsledare på arbetsmarknadsavdelningen i Torsby.
Marie Berg, arbetsmarknadschef och Jan Vikenström, arbetsledare på arbetsmarknadsavdelningen i Torsby. Foto: Morgan Bäckvall

– Det kom ett förslag från våra politiker om att ordna aktiviteter för ungdomar, bland annat för de som vill ha någonstans att meka. Vi höll dialogmöten med ungdomar, la ut annons och det kom 10–15 personer, ett härligt gäng med ungdomar, säger Marie Berg, arbetsmarknadschef på Torsby kommun.

Gnistan ligger vid Niwa center väster om E45 och lokalerna används av Torsby kommuns arbetsmarknadsavdelning, vars personal bland annat tvättar kommunens bilar, till exempel hemtjänstens.

Vi kommer att ha fritidsledare på plats och vi har anställt en erfaren bilmekaniker.
Marie Berg, arbetsmarknadschef

Kvällstid kan lokalerna användas för andra ändamål och under ett antal måndagskvällar mellan 17 och 20 blir Gnistan en ”motorgård”. Projektet pågår i första hand vårterminen ut.

– Vi kommer att ha fritidsledare på plats och vi har anställt en erfaren bilmekaniker som hjälper ungdomarna. A-traktorer kommer vara i fokus, säger Marie Berg.

I möten med ungdomarna som är från årskurs 9 och uppåt har man sett att det finns en barack på området.

– Ungdomarna har sagt att de vill ställa i ordning baracken för socialt umgänge, säger Marie Berg.

Förr fanns fritidsgårdar i i Torsby, Likenäs och Sysslebäck, men inte längre.

Nu finns Gnistan som ett alternativ, men det ligger inte så nära Torsby centrum.

– Man får väl åka med någon kompis. Ungdomarna tycker om lokalerna, även om de inte är de allra modernaste, säger Marie Berg.

Men lokaler för fika finns – och en mysig soffa.

En uppstart är på gång även i Sysslebäck, men om det blir att meka med fordon är inte klart, utan ungdomarna får komma med egna idéer.

Gnistan startade 1998 och tillverkade folkrace-bilar. Konfirmander kunde välja folkrace som inriktning. Folkrace-konfirmander finns fortfarande, som träffas på motorbanan i Östmark, men några folkrace-bilar tillverkas inte i nuläget på Gnistan.

Premiär för Forshagas motorträff: ”Det är kul att det händer något”

Artikeltaggar

Bilburen ungdomFolkraceFritidsgårdarMotorsportNiwaSysslebäckTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.