Hoppa till huvudinnehållet

PREMIÄREXTRA: Nye huvudtränaren gillar Karlstad men avskyr kylan: "Kan knappt känna mina tår”

Publicerad:
Carlstad Crusaders nye herrtränare Alex Burdette i mitten, flankerad av tillika amerikanska nyförvärven Rory Kelly och Dante Vandeven.
Carlstad Crusaders nye herrtränare Alex Burdette i mitten, flankerad av tillika amerikanska nyförvärven Rory Kelly och Dante Vandeven. Foto: Elias Rosenkvist

Nye huvudtränaren, amerikanen Alex Burdette, siktar högt. Han vill ta Carlstad Crusaders tillbaka till positionen som ledande i Sverige.

– Det är målet i år, säger 30-åringen inför lördagens premiär, som NWT sänder.

Första matchen på Sola Arena för Crusaders – siktar på tionde SM-guldet

NWT Media har tidigare livesänt Carlstad Crusaders matcher och nu är ett avtal klart för ytterligare tre år, för både damer och herrar i amerikanska fotbollens superserie.

Treårsavtal klart – NWT livesänder Crusaders matcher

Damerna drar igång om två veckor och herrarna alltså redan nu, mot Tyresö 15.00 på Sola Arena.

Truppen har en medelålder på bara 22 år. Det stora generationsskiftet inleddes i fjol. Nu finns en mix av unga talanger och rutinerade veteraner, plus två nya amerikaner.

En hel del har hänt i tränarstaben också.

Alex Burdette är huvudtränare efter Daniel Holmgren och offensiv koordinator. Han spelade för framgångsrika Clemson University fram till 2015 och inledde därefter ledarkarriären på samma ställe.

Tidigare spelaren och damlagstränaren Christian Forsman kliver in som runningback-coach och Tracey Gere fortsätter att leda försvaret, nu med hjälp av en annan amerikan, PJ Gremaud, som assisterande defensiv koordinator. De senaste åren har Gremaud kamperat ihop med Alex Burdette i Polen och Turkiet.

NWT fick en pratstund med Alex Burdette efter torsdagens träning, den sista inför premiären.

– Jag är väldigt förväntansfull. Vi har en ung trupp, men de är väldigt energiska, inställda på att jobba hårt och har kommit in i det höga tempot. Vi går in med bra självförtroende och kommer bara bli bättre under året. Första matchen är ett bra tillfälle att se var vi står, för det är många nya delar som ska passa ihop, nya system och ny coachstab. Det blir spännande, säger Burdette.

Han hade aldrig varit i Sverige tidigare, när han kom för en månad sedan.

– Jag har en faster som bor i Stockholm nu. Hon bjöd oss på svenska köttbullar när vi var barn. Jag känner till kulturen lite.

Vad visste du om fotbollen i Sverige?

– Jag har följt den lite. När du jobbar i Europa är det en ganska tight. Jag har varit i kontakt med BD Kennedy (tidigare huvudtränare) flera år, följt killarna i Crusaders och vet att det varit mycket framgångar.

Nio SM-guld närmare bestämt. De senaste två säsongerna har det dock tagit slut i semifinal.

– Jag hoppas att vi kan komma tillbaka till där de var och hör hemma, när de vann massa mästerskap. Det är målet för den här säsongen.

Vad är största skillnaden mot i USA?

– Vädret, säger han och skrattar.

– Skillnaden är stor mot när jag tränade i college, och vi vaknade 5.30 på morgonen, hade möten och träning. Det var fotboll hela dagarna, sju dagar i veckan. I Europa, inte bara Sverige, får vi möjlighet att träna bara två–tre gånger i veckan. Jag har lärt mig att det är viktigt att maximera den tiden.

Anton Hyvönen är en klippa i anfallet.
Anton Hyvönen är en klippa i anfallet. Foto: Håkan Bylund

Sporten är gigantisk i USA. I Sverige finns futtiga fyra lag i högsta herrserien.

– Jag vet att det var fler före pandemin, men det försvann några, som Uppsala. Men det känns att det fortfarande är ganska populärt, särskilt här i Karlstad. När hockeylaget inte är i slutspel längre är vi troligen den näst största showen i stan. Spännande att se, speciellt med den nya arenan, hur många som dyker upp.

Vad tycker du om Karlstad?

– Jag gillar Karlstad. Det är en väldigt trevlig stad, allt är lättillgängligt och människorna gör det fantastiskt. Jag har inte mött någon som är otrevlig än. Alla är väldigt välkomnande. Det är det viktigaste för mig för att trivas. Jag har bara varit här en månad och redan fått många vänner.

Vädret är det enda han ogillar. Ja, närmast avskyr.

– Jag är från ett litet ställe i söder och är van att det är varmt hela tiden. Det har varit en rejäl omställning. Jag kan knappt känna mina tår, de är alltid frusna.

Förhoppningsvis blir det snart bättre.

– Jag har hört att ett skämt i Sverige är att sommaren är den bästa dagen på året. Då är det en dag att se fram emot i alla fall, säger han och skrattar.

Hur har du ändrat träningen?

– Jag vet inte säkert hur de gjort tidigare, men vi har väldigt högt tempo, rör oss hela tiden och ingen får gå. Jag måste berömma de andra tränarna, som ser till att träningen håller hög nivå. Om någon inte är fokuserad är de på dem direkt. Med den lilla tiden vi har måste vi göra det mesta som går av varje övning. Vi måste träna som att vi ska vinna mästerskapet, annars kommer vi aldrig lyckas.

Tyresö blir första nöten att knäcka för Alex Burdette och hans nya lag.

– De är väldigt talangfulla och tuffa. Det är en ganska trevlig rivalitet. Alla känner varandra och har mött varandra många gånger. Ingen vill starta med förlust.

Troligt startlag

Anfall: Albin Forsman, QB, Victor Toresson, RB, Anton Hyvönen, OL, Marco Gudding, OL, Johannes Mulalic, OL, Robert Heed, OL, Niklas Johansson, OL, Elias Johansson, WR, Antoine Allen, WR, Benjamin Johansson, WR, Anton Jansson, WR.

Försvar: Lucas Hedberg, DL, Isak Berg, DL, Emil Olesen, LB, Alex Gudding, LB, Mattias Eriksson, LB, Rory Kelly, LB, Hans Frisk Strömberg, DB, Filip Enbacker, DB, Josef Nguzo, DB, Dante Vandeven, DB, Erik Kyrk Gere, DB.

Skador: Elias Rosenqvist (spelar inte), Daniel Skoog (tveksam).

Tränare: Alex Burdette, HC/OC, Christian Forsman, Ass OC/RB, Niklas Johansson, OL (spelande), Tracey Gere, DC/DL, PJ Gremaud, Ass DC/LB, Robert Bakke King, DB.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollBD KennedyCarlstad CrusadersCarlstad Crusaders herrChristian ForsmanDaniel HolmgrenKarlstadNyförvärvPremiärerSportTracey GereTräning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.