Hoppa till huvudinnehållet

Utredning friar kommundirektör från kränkningar men tar upp arbetsmiljöproblem

Publicerad:
Kristinehamns kommundirektör Martin Willén. Foto: Arkiv

Kristinehamns kommundirektör Martin Willén anmäldes för kränkande behandling av en chef men frias i en oberoende utredning – som dock tar upp arbetsmiljöproblem.

– Jag är väldigt lättad att utredningen är klar, säger Martin Willén.

Kristinehamns kommun lät externa konsulter utreda kommundirektören Martin Willén efter att miljö- och stadsbyggnadschefen Marielle Brandlöv Nilsson anmält honom för kränkande behandling och för att ha skrikit på henne på två gruppmöten.

Enligt utredningen var det dock inte kränkande särbehandling. Enligt flera vittnen höjde han tonen, men skrek inte, mot henne i en diskussion. En person säger att han skällde på henne.

– Jag är väldigt lättad att utredningen är klar och att den landar i slutsatserna att det inte handlat om några kränkningar, säger Martin Willén själv.

Utredningen: Allvarliga arbetsmiljöproblem

Utredningen säger samtidigt att arbetsplatsen har allvarliga arbetsmiljöproblem, att det finns olösta frågor och otydligheter i kommunikation. Enligt utredningen bör chefer i nyckelpositioner utbildas i konflikthantering.

– Jag som kommundirektör har naturligtvis ett stort ansvar för att agera på ett bra sätt. Men det har även övriga ett ansvar för. Jag tänker inte att utredningen egentligen pekar i någon särskild riktning i de formuleringarna, utan det handlar om att vi har en jätteutmaning med tillit, säger Martin Willén.

Det står i utredningen att det finns ”en allvarlig arbetsmiljöproblematik”. Då tänker jag att du som kommundirektör har ett ansvar?

– Det är klart att jag har ett ansvar. Vi är en kommunledningsgrupp med tolv personer som behöver prata förtroligt med varandra i svåra frågor, så det är klart att tillit är något som vi alla måste vara med och skapa. Jag har naturligtvis ett särskilt stort ansvar att skapa förutsättningar för det.

Vad tänker du att du framöver kan bli bättre på?

– Alla människor kan alltid jobba på sin kommunikation. Här tänker jag att det är flera parter. På frågan om det är så att jag kan fundera på hur jag beter mig och kan göra annorlunda, så är det klart att jag tänker på det. Jag är verkligen ingen person som skulle säga att jag inte har något att förbättra. Så klart kan jag bli bättre på min kommunikation. Men jag kan inte heller stämma in i någon slags bild av att jag skulle vara någon konfliktperson. Jag uppfattar utredarnas slutsatser som att jag har agerat i enlighet med de förväntningar som finns på min roll.

Vad kan du i din chefsroll göra annorlunda framöver för att tajta till personalstyrkan och arbetsmiljön?

– Jobba med frågor om roller och förväntan på roller. Jag kan skapa ännu större tydlighet i de spelregler som vi har att förhålla oss till i våra roller. Sen gäller det att ha förtroende för varandra. Det finns skäl att jobba med tillitsfrågan.

Miljö- och stadsbyggnadschefen Marielle Brandlöv Nilsson.
Miljö- och stadsbyggnadschefen Marielle Brandlöv Nilsson. Foto: Kristinehamns kommun

”Redan blivit en stor förändring”

Miljö- och stadsbyggnadschefen Marielle Brandlöv Nilsson säger att hon i enlighet med kommunens riktlinjer och även på Martin Willéns uppmaning gjorde sin anmälan för att det skulle utredas.

Hon betonar att syftet inte var att smutskasta honom utan att få en förändring.

– Som chef är det viktigt att vara ett föredöme och följa kommunens riktlinjer, vilket jag gjorde när jag gjorde en anmälan om min upplevelse, som tyvärr utredningen inte kunde styrka men det spelar egentligen ingen roll. Min avsikt har aldrig varit att skada kommundirektören utan att få till en förändring i arbetsmiljön och det har jag fått. Det har redan blivit en stor förändring och det är jag jätteglad för.

– Sen pekar rapporten på arbetsmiljöproblem och bristande kommunikation men jag är övertygad om att Kristinehamns kommun kommer att vidta stora åtgärder för att komma tillrätta med det. Vi vill alla ha en bra arbetsmiljö och jag ser positivt på framtiden.

Kristinehamns kommunalråd Lars Nilsson (S) vill avvakta med kommentar tills på måndag.

Läs mer:

Konsult utreder kränkningsanmälan mot Kristinehamns kommundirektörKommundirektör anmäld för kränkningar: ”Skrek och skällde ut mig”

Artikeltaggar

ArbeteArbetsplatserKonflikterKristinehamnKristinehamns kommunLars NilssonMartin WillénUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.