Hoppa till huvudinnehållet

Tidemand överlägset världsbäst – lista med segerrikaste i WRC 2

Publicerad:
Pontus Tidemand har vunnit 14 VM-tävlingar i WRC 2, klart mer än någon annan. Foto: @World / FIAERC

Tidernas segerrikaste WRC 2-förare är svensk och värmlänning.

Pontus Tidemand toppar överlägset.

Det är motorsportsiten dirtfish.com som med hjälp av resultatsidan eWRC gjort en genomgång med anledning av att VM-rallyklassen fyller tio år och dessutom är större än någonsin.

2013 tog WRC 2 officiellt över från SWRC (super 2000) som huvudsupportklass i VM, med R5-bilar som nu bytt namn till Rally 2. Det har skett en del förändringar genom åren, bland annat fanns uppdelning med WRC 2 och WRC 3 och WRC 2 och WRC 2 Pro, men samma bilar. Segrarna i de klasserna är inkluderade i listan.

Totalt finns 43 olika vinnare.

Pontus Tidemand från Charlottenberg har tagit hem överlägset flest VM-tävlingar, hela 14 stycken. Med det formligen krossar han konkurrenterna.

Tvåan på listan, finländaren Esapekka Lappi, har nio.

Tidemands första triumf kom i Tyskland 2014 i den Ford Fiesta R5 han fick i förstapris för att ha blivit juniorvärldsmästare året innan.

2015 bytte han till Skoda Fabia. Det året blev det en seger och ytterligare en 2016, innan han 2017 satte rejäl fart. Tidemand tog otroliga fem vinster den säsongen på vägen till världsmästartiteln i WRC 2.

Ytterligare tre topplatser kom 2018.

2019 körde han WRC-Ford för M-Sport, men var tillbaka i en R5-Skoda 2020 och knep ytterligare tre segrar, men förlorade en jämn titelkamp med Mads Østberg och slutade tvåa.

Tidemand i Svenska rallyt 2020, där han blev trea i WRC 2.
Tidemand i Svenska rallyt 2020, där han blev trea i WRC 2. Foto: Micke Fransson/TT

Pontus Tidemand är nu 32 år och har efter ett par säsonger på lågvarv gjort internationell comeback. Han kör EM-serien tillsammans med nya kartläsaren Julia Thulin, Hörby, i en Ford Fiesta Rally 2 för skånska teamet GN Motorsport.

Premiären i Portugal för en månad sedan. Farten fanns, men tekniska problem gjorde att det bara blev en 13:e-plats.

Han står över Gran Canaria närmast, den 5–6 maj, och satsar på Polen den 20–21 maj.

Ende Värmlandsföraren i övrigt som vunnit i klassen är Oliver Solberg. Han har två segrar, en i WRC 2 (Svenska rallyt i år) och en i WRC 3 (Estland 2020). Pappa Petter har toppat en gång.

Oliver har goda chanser att klättra i listan under årets säsong.

Segerrikast i WRC 2

1. Pontus Tidemand 14 segrar.

2. Esapekka Lappi 9.

3. Andreas Mikkelsen, Jan Kopecký 8.

5. Teemu Suninen 7.

6. Nasser Al-Attiyah 6.

7. Mads Østberg, Robert Kubica 5.

9. Elfyn Evans, Jari Huttunen, Abdulaziz Al-Kuwari 4.

16. Oliver Solberg 2.

25. Petter Solberg 1.

Tidemand om att gå in i väggen och längtan tillbaka: ”Rakt in i hetluften”Tuff EM-premiär för Pontus Tidemand i Portugal

Artikeltaggar

CharlottenbergEsapekka LappiM-SportMotorsportOliver SolbergPontus TidemandPortugalRallySportTysklandWRC 2WRC 3

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.