Hoppa till huvudinnehållet

Skolan i Karlstad blöder miljoner: ”Jätteallvarligt”

Publicerad:
Karlstads kommun kämpar med stora underskott i skolan.
Karlstads kommun kämpar med stora underskott i skolan. Foto: Håkan Strandman

I fjol gick Karlstads skolor back med 30 miljoner kronor – året innan dess 11,3 miljoner.

Nu vill barn- och ungdomsnämnden ta 11 miljoner ur eget kapital för att klara årets löneökningar och pensionsavsättningar.

– Det är jätteallvarligt, säger Pontus Larson från lärarfacket.

Barn- och ungdomsnämnden – med ansvar för förskolor, skolor och fritidshem – gick back med 11,3 miljoner 2021 och 30,6 miljoner 2022. Underskotten var en följd av uttag av eget kapital.

Nu slår inflationen hårt mot skolorna. För att klara årets löneökningar och nya regler om utökade pensionsavsättningar vill nämnden ta 11 miljoner kronor från eget kapital. Nämnden kommer då ligga back med 23,7 miljoner kronor för i år.

– Kostnaderna har ökat snabbare än väntat, säger Lina Larhult (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Lina Larhult (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Lina Larhult (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Foto: Lisa Olaison

7,5 miljoner har flyttats

För att klara höjd barn- och elevpeng, ökade lokalhyror och dyra skolbyggen har ytterligare 7,5 miljoner tagits från andra håll i budgeten. Bland annat genom att inte tillsätta tillfälliga vakanser i staben och centrala elevhälsan, som är ett stöd till skolornas elevhälsa. IT har också kostat mindre än budgeterat.

– Det är en tillfällig besparing. Arbetet prioriteras så att elevnära arbetsuppgifter genomförs som planerat, säger Lina Larhult.

Ett underskott på 14 miljoner väntas i år bara för skolmåltider och skolskjuts, om inget görs, efter skenande priser. Några lösningar är att byta ut dyrare maträtter mot billigare, köpa mer säsongsbetonad mat, se över vilka som får rätt till skolskjuts och ändra rutter för att fylla skolbussar.

Pontus Larson från fackförbundet Sveriges lärare, en sammanslagning av Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund.
Pontus Larson från fackförbundet Sveriges lärare, en sammanslagning av Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund. Foto: Helena Karlsson

”Måste skjuta till mer pengar”

Pontus Larson är ordförande i Karlstad för fackförbundet Sveriges lärare.

– Det går inte att luta sig tillbaka och ta från eget kapital. De pengarna tar slut någon gång. Nu måste politikerna skjuta till mer pengar. Annars måste vi dra ner på antalet lärare och stödpersonal och det blir större klasser och sämre undervisning, säger han och fortsätter:

– Det är jätteallvarligt och det kommer bli jättetufft framöver. Vi behöver många nya lärare inom tre-fem år och det blir svårt att locka dem till yrket när det är så här tufft.

Läs mer:

Artikeltaggar

BudgetarCatherine SonessonFörskolorKarlstadLina LarhultNämnderRudsskolanSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.