Hoppa till huvudinnehållet

Efter rektorns kupp – Karlstadsskolan läggs ner: ”Det var helt avgörande”

Publicerad:
Klara teoretiska gymnasium i Karlstad ska avvecklas.
Klara teoretiska gymnasium i Karlstad ska avvecklas. Foto: Lisa Olaison

Snart är Klara teoretiska gymnasium i Karlstad ett minne blott.

Skolan på Kasernhöjden brandskattades kraftigt när den tidigare rektorn startade en ny skola och elever och lärare följde efter.

Nu konstaterar ägaren Academedia att söktrycket är för lågt för att driva verksamheten vidare.

– Det är jättetråkigt, säger skolchefen Pernilla Engqvist Widegren.

Klara teoretiska gymnasium har några tuffa år bakom sig. Skolan, som tidigare hade över 400 elever, reducerades kraftigt efter att förre rektorn Andreas Wargclou under 2021 lämnade för att starta den nya skolan Karlstads globala gymnasium.

Merparten av eleverna och lärarna följde efter och i nuläget har Klara teoretiska gymnasium endast 60 elever, enligt Skolverkets statistik. Skolan har endast första- och andraårselever.

De eleverna ska erbjudas möjlighet att slutföra sina studier – men något nytt intag blir det inte. Klara teoretiska gymnasiums ägare – jättekoncernen Academedia – har beslutat att avveckla skolan under de kommande två åren.

– Det är jättetråkigt för det är en väldigt fin personalgrupp och en duktig rektor som gjort ett hårt arbete. Det var inget lätt beslut, säger Pernilla Engqvist Widegren.

Pernilla Engqvist Widegren, skolchef för Klara teoretiska gymnasium.
Pernilla Engqvist Widegren, skolchef för Klara teoretiska gymnasium. Foto: Privat

Hon säger att skolan försökt göra en nystart efter elev- och lärarflykten för två år sedan, men att intresset för skolan är för litet.

– Vi har gjort ett försök att hålla skolan vid liv, men det är för lågt söktryck.

Pernilla Engqvist Widegren anser att Andreas Wargclous agerande har stort betydelse för händelseutvecklingen.

– Det är helt avgörande, så klart.

Enligt Skolverket har Klara teoretiska gymnasium en rektor på heltid och drygt sju lärartjänster. Just nu pågår rekrytering till ytterligare två lärartjänster.

– Vi för den dialog med personalen om hur vi ska få dem att vilja vara kvar de år som är kvar. Vårt största fokus nu är att våra elever får en riktigt bra utbildning de sista två åren på skolan.

Läs även:

Karlstad får nytt gymnasium – utan att kommunen sagt sittRektorn om att betala miljonskadeståndet: ”En summa jag kan hantera”

Artikeltaggar

AcademediaKarlstadKasernhöjdenLärarePernilla Engqvist WidegrenSkola och utbildningSkolorSkolverketStudier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.