Hoppa till huvudinnehållet

Blott Sverige svenska systembolag har

Publicerad:
Systembolaget skall värnas till varje pris. S tror inte du klarar av att köpa tre flaskor öl någon annanstans.
Systembolaget skall värnas till varje pris. S tror inte du klarar av att köpa tre flaskor öl någon annanstans. Foto: Geir Olsen/NTB

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

I tisdags kallade Socialdemokraterna till presskonferens i riksdagen. Det framgår tydligt enligt Socialdemokraterna är Socialdemokraterna den enda garanten för att Svensson inte skall supa ihjäl sig.

Bakgrunden till presskonferensen är att det finns en majoritet i både riksdagen för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Sverige är i dag det enda EU-land där möjligheten inte finns.

Att få tillstånd att tillverka alkoholhaltiga drycker på laglig väg kräver en hel del förarbete. Livsmedelslagstiftningen reglerar vissa delar medan Skatteverket utfärdar tillstånd för lagerhållning och självklart finns det en hel del paragrafer i alkohollagstiftningen som måste följas. Dessutom skall kommunens miljö- och hälsoavdelning säga sitt innan det kan börja bubbla i bryggverken – vill du använda vatten från egen brunn blir det ett par extra blanketter även för detta.

Lena Hallengren, gruppledare för S i riksdagen, flankerades av Fredrik Lundh Sammeli, gruppledare för S i riksdagens socialutskott. Kravet på regeringen var solklart; Sverige skall begära ett förhandsbesked från EU om införande av gårdsförsäljning skulle göra att Systembolagets monopolställning kan äventyras.

Detta trots att två statliga utredningar konstaterar att så inte är fallet och att även Konkurrensverket kom fram till samma sak. Men presskonferensen är ändå ett steg i rätt riktning. Den lättar något på förlåten och synliggör delvis vad som egentligen ligger bakom detta hårdnackade motstånd.

Man återkommer gång på gång till att Systembolaget har ett starkt folkligt stöd. Det är inte så konstigt med tanke på att det endast finns en laglig butik att handla alkohol i. En butik som dessutom använder sin monopolställning för att marknadsföra sin förträfflighet i kanaler där det är olagligt för andra försäljare av alkohol att synas.

Detta finansieras av Systembolagets vinst, för vinst det finns det gott om. Inte heller det är särskilt märkvärdigt för ett monopol. Av de 247 kronor du får betala för en flaska Absolut Vodka får tillverkaren inte ens en femtiolapp. Så två hundringar rätt in i statskassan och det är ju där skon klämmer.

Det handlar i slutändan om frihet och ansvar. Socialdemokraterna är så pass ovana vid att vara i opposition att det tydligt skiner igenom att de tvivlar på att gemene svensk klarar av att hantera sådana farliga saker som just frihet och ansvar. Friheten att kunna göra det du vill och ansvaret att hantera konsekvenserna av det du gjort måste begränsas. Detta under förespegling att man verkar för folkhälsa genom att begränsa tillgängligheten till alkohol.

Att detta är skrattretande för alla som någonsin varit antingen under 20 år eller spenderat tid utanför asfalterat område låter man inte påverka synen på varken sig själv eller Systembolaget. Den som vill dricka alkohol kan utan större problem få tag på detta. Man vet alltid en törstig granne som inte vågar riskera att få torka i förrådet eller så vänder man sig till den alternativa marknaden och köper en treliters Jeltsinbox om du bor söderöver eller en lite större dunk utan varumärke på om man är mer van vid snö.

Detta riskbruk kommer inte öka om skötsamma tillverkare av dryck får möjlighet att sälja några flaskor efter en rundtur på bryggeriet. Det som dock ökar är friheten och det är inget Socialdemokraterna är intresserade av.

Artikeltaggar

AlkoholDryckerEUFredrik Lundh SammeliKonkurrensverketLedareLena HallengrenLivsmedelÖlRiksdagenSkatteverketSocialdemokraternaSystembolaget