Hoppa till huvudinnehållet

Varför försvinner alltfler bankomater i Karlstad?

Publicerad:
Servicen blir allt sämre och sämre, skriver insändarskribenten. Foto: Martina Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I Karlstads centrum finns det endast två bankomater kvar, nämligen i Duvanhuset och på Västra Torggatan.

Kommer även de två kvarvarande bankomaterna att försvinna? Servicen blir allt sämre och sämre. Vem bär ansvaret?

Repslagaren

***

SVAR DIREKT: Vi minskar antalet bankomater i hela Sverige

Signaturen Repslagaren är i en insändare kritisk till att kontantautomaterna i Karlstads centrum blivit färre. Vi beklagar om det ställer till besvär.

Hur många kontantautomater Bankomat har på olika orter i Sverige styrs av fler olika faktorer. Att Bankomat minskar antalet automater i Karlstads centrum är en del av en större utveckling där vi minskar antalet automater i hela Sverige. Bakgrunden är att allt fler människor allt oftare väljer att betala digitalt i stället för med kontanter. När efterfrågan på kontanter minskar anpassar vi vår service utifrån det.

Vi tittar på behoven runt om i landet och gör en samlad bedömning av vilka automater vi ska ha kvar och vilka vi ska ta bort. Viktiga faktorer i den prioriteringen är hur mycket automaterna används och hur långt det är till andra automater i området. Det är också sådana prioriteringar som ligger bakom besluten kring automaterna i Karlstads centrum.

Det finns i dag fyra uttagsautomater som drivs av Bankomat i Karlstads centrum, en på Tingvallagatan och tre i Duvanhuset. En av automaterna i Duvanhuset kommer att tas bort inom kort. De kvarvarande tre automaterna finns det inga planer på att ta bort.

Vi på Bankomat tycker det är viktigt att det ska finnas en fungerande kontanthantering i samhället, inte minst för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap. Därför arbetar vi aktivt för att staten ska ta ett större ansvar för kontanthanteringen.

Johan Nilsson

kund- och marknadschef, Bankomat AB

Artikeltaggar

BankerDuvanhusetInsändareKarlstadServiceVästra Torggatan