Hoppa till huvudinnehållet

Replik: En medveten feluppfattning

Publicerad:
En väl fungerande personal- och kompetensförsörjning är en nyckelfråga för utvecklingen av äldreomsorgen, skriver Kjell-Arne Ottosson.
En väl fungerande personal- och kompetensförsörjning är en nyckelfråga för utvecklingen av äldreomsorgen, skriver Kjell-Arne Ottosson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringen kollar nu på hur man på bästa sätt kan konstruera satsningarna framöver och återkommer, skriver Kjell-Arne Ottosson.

Svar till Linda Larsson med flera (NWT 31/3).

Regeringen avsätter 145 miljoner för att förebygga och bryta ensamhet bland äldre. Vi välkomnar att det rödgröna styret i Karlstad också delar vår uppfattning om hur viktiga de här medlen är för att öka äldres välmående, och kraften i att det offentliga och civilsamhället samverkar inför denna utmaning.

Så skriver du en debattartikel

De rödgröna i Karlstad påstår att regeringen tar bort viktiga statsbidrag till äldreomsorgen, vilket vederbörande menar kommer försvaga vårdboenden och hemtjänst samt personalens möjlighet till vidareutbildning under arbetstid. Detta är en medveten feluppfattning.

De statsbidrag som hänvisas till är tidsbestämda stöd för "äldreomsorgslyftet" som löper ut nästa år, men det innebär givetvis inte att regeringen försummar äldreomsorgen. Regeringen kollar nu på hur man på bästa sätt kan konstruera satsningarna framöver och återkommer när höstbudgeten för 2024 presenteras, i sedvanlig ordning.

En väl fungerande personal- och kompetensförsörjning är en nyckelfråga för utvecklingen av äldreomsorgen. Utöver gemenskapssatsningen jobbar regeringen parallellt med bland annat direktiv för språkkrav inom äldreomsorgen samt regleringar för att undersköterska blir en skyddad yrkestitel. Allt för att skapa en trygg och värdig äldreomsorg, och ge tillbaka till dem som byggt Sverige.

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Riksdagsledamot, Värmland

Artikeltaggar

ÄldreomsorgDebattKarlstads kommunKjell-Arne OttossonKristdemokraternaLinda LarssonSocialdemokraternaVärmlands län