Hoppa till huvudinnehållet

Lokalt engagemang skapar musikscen i Molkom: "Ett väldigt varmt mottagande"

Publicerad:
Linnea Henriksson och Dotter är först ut i satsningen i Molkom. Foto: Pressbild

Värmland har fått en ny syntfestival med internationella akter.

Dessutom arrangeras konserter med Dotter och albumaktuella Linnea Henriksson.

Det är i Molkom som det stora lokala engagemanget skapar upplevelser som lockar publik från hela landet.

Marie Persson är en av fem drivkrafter i föreningen Kreativa egon som under vinjetten Musik i Molkom vurmar för det lokala kulturlivet i Molkom. Hon berättar entusiastiskt om sommarens musiksatsningar – under tre kvällar ska scenen vid Folkhögskolan i byn fyllas med musik.

– Jag är syntare i grunden, börjar Marie Persson och berättar hur hon som 16-åring besökte Arvikafestivalen för första gången. Hon minns konserter med syntgiganter som D.A.F. och Nitzer Ebb.

– Mitt musikintresse utvecklades mycket tack vare Arvikafestivalen. Nu arrangerar jag själv konserter.

Föreningen Kreativa egon har funnits i drygt tio år, men har legat i dvala några år. Tidigare har föreningen bland annat arrangerat konserter på Sandgrundsudden i Karlstad.

– Under pandemin körde jag musikquiz på Molkoms Folkhögskola och började prata med några vänner som på olika sätt var intresserade av att få saker att hända. Jag hade erfarenhet och en förening så vi drog igång.

Ett första arrangemang genomfördes julen 2021 och i somras blev det en fortsättning som nu utvecklas ännu mer.

– Jag bor i Molkom och anledningen till att konserterna är just vid skolan är helt enkelt att de ville ha fler arrangemang. De har just byggt ut en servering utomhus som vi ansluter till konsertområdet. Vi kör dit en scen som är byggd av en container.

Marie Persson är en av eldsjälarna bakom Musik i Molkom.
Marie Persson är en av eldsjälarna bakom Musik i Molkom. Foto: Privat

Många involverade

Lokala företagare och andra lokala grupper är engagerade i Musik i Molkom, bland annat medlemmar i Facebook-gruppen Mera Molkom.

– Utöver oss fem i föreningen är det drygt 30 personer plus då skolans personal som på ett eller annat sätt hjälper till. Utan det lokala engagemanget skulle det aldrig fungera.

Trakten lever upp med musiken.

– När vi gör de här sakerna känns inte Molkom som en liten ort på samma sätt längre. Vi har fått ett väldigt varmt mottagande från de som bor här vilket får oss att fortsätta.

Den lokala förankringen är viktig på flera sätt. Marie Persson beskriver en varierad musikscen i Molkom och vid varje konsert-tillfälle spelar även lokala förmågor.

– Dotter spelar tillsammans med Linnea Henriksson vid sommarens första konsert. Där tillkommer en artist med lokal förankring till Molkom, men det är inte riktigt klart än.

Dotter och Linnea Henriksson kommer den 17 juni och därefter väntar en kväll helt i jazzens tecken den 22 juli. Fyra akter uppträder – Kristin Amparo, Andreas Hourdakis och Karl-Martin Almqvist samt bandet Förnuft och känsla.

– Vi ville inte ha samma genre på konserterna, då skulle det kännas som att vi konkurrerade med oss själva. Dotter har vi länge velat boka och Linnea Henriksson fick vi ett tips om från en vän. Hon avslutar sin sommarturné hos oss vilket känns stort.

Tyska Zweite Jugend gör monoton synt med inspiration från 80-talet.
Tyska Zweite Jugend gör monoton synt med inspiration från 80-talet. Foto: DANIELA VORNDRAN

Den avslutande musikkvällen - syntfestivalen som arrangeras den 19 augusti - är Marie Perssons personliga favorit.

– Konserterna är bokade utifrån tycke och smak hos oss i föreningen. Just syntfestivalen har redan tagit fart vad gäller biljettförsäljningen. Den lockar publik från hela Sverige och även från utlandet.

På endagsfestivalen spelar bland andra Emmon, Dupont, Tension Control, Kroppskontroll och Nevrosa. Samt tyska Zweite Jugend som Marie Persson flaggar för lite extra.

– De spelar monoton, 80-talsinspirerad EBM. För mig är synt som bäst när den är upprepande och på tyska.

Det finns planer på konserter även i höst och nästa sommar vill Musik i Molkom lyfta fram hårdrocken.

– Syntfestivalen har vi fått önskemål om att den ska bli återkommande. Vi vill också försöka arrangera en metalfestival. Det finns ingen i Värmland och vi har så otroligt många bra värmländska band så vi vill skapa en arena för dem.

Musik i Molkom, alla artister och datum

17 juni: Linnea Henriksson och Dotter, lokal artist tillkommer.

22 juli: Förnuft och känsla med gästerna Kristin Amparo, Andeas Hourdakis och Karl-Martin Almqvist.

19 augusti: Synt i Molkom med Emmon, Zweite Jugend, Dupont, Tension Control, Kroppskontroll och Nevrosa.

Artikeltaggar

ArtisterArvikafestivalenFacebookFöreningslivFöreningslivetJazzKändisarKarl-Martin AlmqvistKonserterKristin AmparoLandsbygdLinnea HenrikssonMarie PerssonMolkomMusikNitzer EbbNöje/KulturRockSandgrundsuddenTysklandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.