Hoppa till huvudinnehållet

Förslag: Bantade turer på båtbussarna i sommar

Publicerad:
Flera båtbusslinjer kan få ett lite bantat utbud den här sommaren när kommunerna vill hålla nere kostnaderna.
Flera båtbusslinjer kan få ett lite bantat utbud den här sommaren när kommunerna vill hålla nere kostnaderna. Foto: Tommy Andersson

Färre avgångar och kortare sträckningar.

Det kan bli effekterna när kommunerna vill hålla nere kostnaderna för båtbussarna.

På tisdag fattar kollektivtrafiknämnden i Region Värmland beslut om årets båtbusslinjer.

Förslaget innebär att flera linjer får kortare eller färre turer.

Att priserna stigit på bred front, inte minst på bränsle gör att indexen i de avtal som finns för båtbusstrafiken har stigit. Samtidigt vill kommunerna som betalar trafiken hålla nere sina kostnader.

Linje 90 i Karlstad föreslås ha samma sträckning som i fjol, men ha färre avgångar på några av de hållplatser som använts minst. Linjen går från Inre hamn till antingen Björkås/Knappstad eller Färjestad. Produktionsbesparingen på den här linjen föreslås flytta till linje 94.

Linje 93 som går mellan Inre hamn och antingen Jäverön eller Västra Långholmen kan få en senare start i år: 26 juni i stället för 1 juni som i fjol, enligt förslaget.

Linje 94 som går mellan Inre hamn och Skoghall får en ny hållplats vid Button town café.

Den långa linjen 95 som går mellan Kristinehamn och Karlstad är den mest väderkänsliga och föreslås att gå färre dagar, men också att göra ett stopp på Jäverön.

På linje 96 i Kristinehamns skärgård kan två hållplatser med jämförelsevis få resenärer dras in.

Färre badturer

Linje 97 flyttar från Hammarö till Kristinehamn skärgård när Kristinehamns kommuns båt Stöten blir en del av båtbussnätet. Enligt förslaget ska den utgå från Vålösundsbryggan och gå till Vålön. Vissa turer går vidare till Kalvön.

Linje 98 blir det nya numret för hela den föreslagna sträckan från Lillängshamnen på Hammarö till Borgvik i Grums kommun. Intresset för de längre turerna är begränsat och förslaget innebär att trafiken koncentreras till de delar av linjen som flest åker.

Enligt förslaget blir det också färre turer på linje 99 som går mellan Lillängshamnen, Västra Söön och Mörudden på Hammarö. I sommar föreslås turen gå tre gånger i veckan i stället för fyra som förra året.

De fyra kommunerna Karlstad, Kristinehamn, Hammarö och Grums står för alla trafikkostnader för båtbussarna.

Artikeltaggar

BåtarBorgvikGrumsHammaröKarlstadKristinehamnRegion VärmlandSkärgårdTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.