Hoppa till huvudinnehållet

Dermots dagar fulla av dans

Publicerad:
Dermot Clemenger har både tävlat inom dans och varit domare på elitnivå. I dag driver han två dansskolor och sitter i juryn i ”Let's dance”.
Dermot Clemenger har både tävlat inom dans och varit domare på elitnivå. I dag driver han två dansskolor och sitter i juryn i ”Let's dance”. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Dermot Clemenger har dansat sig genom livet. Han har vunnit tävling efter tävling och uppträtt hemma hos Elton John. I dag är han en välkänd tv-profil och passionerad danslärare.

Man kan nog lugnt påstå att Dermot Clemenger är en av Sveriges största dansprofiler. Han har både tävlat och varit domare på elitnivå. I dag driver han två dansskolor och sitter i juryn i TV4-programmet ”Let's dance”.

–  För mig har dans alltid varit som terapi. Där kan jag vara mig själv fullt ut och behöver inte fråga någon om det är okej. Den friheten har alltid varit en stor del av det som lockat mig, säger Dermot Clemenger.

Passionen att röra sig till musik kom tidigt. Det började egentligen med att storasystrarna fick en massa uppmärksamhet när de visade vad de lärt sig i dansskolan. Sexårige Dermot, yngst av tio syskon, stod bredvid och kände sig avundsjuk.

Så när en äldre bror gifte sig strax därpå tog han sin revansch. På bröllopsfesten hade Dermot en egen dansuppvisning och alla gästerna bildade ring runt honom, applåderade och kastade pengar.

–  Jag tror det var ett tidigt tecken för mig. Det här ville jag fortsätta med. Jag har dansat ända sedan dess.

Tävlingsdansare

Han blev med åren en framgångsrik tävlingsdansare, och att han tog klivet över till Sverige berodde på Diana som han så småningom gifte sig och fick tre barn med. De möttes i London när han var 19 år och han lovade henne en vinst i danstävlingen British Open Championship bara hon valde honom som danspartner. Han infriade löftet.

Nu är de skilda sedan flera år men ses dagligen som goda vänner.

–  Även om man inte passar i ett kärleksförhållande längre kan man älska varandra ändå – som vänner. Vi driver våra dansskolor ihop och kommer och går i varandras hem. För barnens del har det varit fantastiskt.

Ett speciellt minne är när paret fick uppträda hemma hos Elton John 1999. Artisten ordnade varje år en välgörenhetsgala i sitt slottsliknande hem i engelska Windsor och den här gången ville han att de bästa dansparen i världen skulle komma dit och dansa för alla gästerna.

Dermot och Diana Clemenger var ett av de fem par som valdes ut.

–  Det var väldigt surrealistiskt för mig, som kom från ett fattigt arbetarklasshem, att uppträda för Elton John, hans make och hela kändiseliten. Mick Jagger, Robbie Williams, Spice Girls och en massa andra var där.

Som sexåring körde Dermot Clemenger en egen dansuppvisning på sin brors bröllop och gjorde succé. Han har dansat sedan dess.
Som sexåring körde Dermot Clemenger en egen dansuppvisning på sin brors bröllop och gjorde succé. Han har dansat sedan dess. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Let's dance

Nu under våren syns Dermot Clemenger återigen i juryn i tv-tävlingen ”Let's dance” tillsammans med Ann Wilson och Tony Irving. Kolleger i andra länders jurygrupper har ibland fått direktiv från tv-produktionen att spela roller som hård eller snäll, berättar han.

–  Så har det aldrig varit för oss. Jag är helt mig själv. Mitt mål när jag dömer danstävlingar är att när jag går och lägger mig på kvällen ska jag känna att jag gjort det som känts rätt för mig.

Tidigare har det varit lite macho att skoja om dans. Men 'Let's dance' har tvättat bort fjollstämpeln som funnits.
Dermot Clemenger

Han tror att programmet har bidragit till att attityden till dans, och särskilt manlig dans, har förändrats under de senaste 20 åren.

–  Tidigare har det varit lite macho att skoja om dans. Men ”Let's dance” har tvättat bort fjollstämpeln som funnits, och visat att det också handlar om tuff fysik och kondition.

Utanför komfortzonen

Under våren har man även kunnat följa Dermot Clemenger i andra säsongen av ”The Island Sverige” på Discovery +, en realityserie där en handfull kända svenskar sätts i land på en öde söderhavsö för att klara sig själva under tre veckor.

–  Det var långt utanför min komfortzon. Jag är ingen friluftsmänniska, är aldrig i skogen och har aldrig plockat svamp. ”Ta med friluftskläder” sa de. Jag äger inga. Det jag har i garderoben är en smoking och dansskor.

Fakta

Dermot Clemenger

Fyller: 50 år den 13 april.

Gör: Danslärare och dansdomare. Jurymedlem i ”Let's dance”.

Bor: Örebro.

Familj: Barnen Molly, 19, Marcus, 16, och Maya, 14.

Om att fylla 50: ”Jag tror inte jag varit så här harmonisk någonsin förr. Men det känns att jag slitit på kroppen. Ibland när jag vaknar tänker jag att jag måste vara den enda i världen som skadar sig när han sover.”

Så firar han födelsedagen: ”Med de närmaste. Men det blir en större fest i juni.”

Ur dansmeriterna: Svensk mästare i latindans sex år i rad 1993–1998. Vann British Open Championship i samma dansgenre 1993. Har dömt flera VM och EM och andra internationella tävlingar.

Han tackade ändå ja, om inte annat för att testa sina gränser. Det är ju inte ofta man får chansen att utmana sig själv på en ö i Stilla havet. På kuppen kanske man upptäcker nya sidor hos sig själv, tänkte han.

–  Jag insåg att jag är diplomatisk och bra på att känna av sociala grejer, till exempel om en konflikt är på gång. Då kan jag kliva in och lösa det innan det gått för långt. Jag var också betydligt bättre på att bygga saker än jag trodde.

I passet står det fortfarande att Dermot Clemenger är irländsk medborgare. Han känner sig svensk men är ändå irländare i hjärtat. Och i Dublin bor alltjämt hans 88-åriga mamma.

–  Hon är pigg och stark och dansar tre gånger i veckan. Hon bowlar och kör bil. Jag åker och hälsar på henne så ofta jag kan, det brukar blir tre eller fyra gånger om året.

Johan Ekfeldt/TT

Artikeltaggar

DansDermot ClemengerFamiljFödelsedagarLondonMusikNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.