Hoppa till huvudinnehållet

Bryngfjorden först i Värmland med den moderna Toptracerteknologin på rangen

Publicerad:
Bryngfjordens klubbchef Anders Bäckström vid en av de tolv skärmarna på rangen.
Bryngfjordens klubbchef Anders Bäckström vid en av de tolv skärmarna på rangen. Foto: Sara Fallberg Omar

I USA är det vanligt med Toptracerteknik i golfrangerna.

Det börjar komma i Sverige också och först ut i Värmland är Bryngfjordens GK.

– Kostnaden är en och en halv miljon kronor så det är cirka 125 000 kronor per utslagsplats, säger Bryngfjordens klubbchef och vd Anders Bäckström.

Företaget Toptracer bildades år 2006 och deras teknologi har ökat tv-tittarnas upplevelse vid golfsändningar när man grafiskt kan följa bollens linje efter slagen.

Det är vanligt med samma teknologi i inomhushallar men nu finns den utomhus också. Toptracer har kommit till ett tiotal golfranger runt om i landet och först i Värmland med moderniteten är Bryngfjordes GK.

– Det har funnits i Sverige i två år nu och antalet anläggningar kommer att öka med en hög hastighet framöver, säger Bryngfjordens klubbchef och vd Anders Bäckström.

På Bryngfjorden finns det tolv platser på rangen med Toptracer och två kameror fångar in det som sker från utslagsmattorna. Det innebär att man som spelare får en helt annan kontroll på slagen. Från att man tidigare har känt att om en träff är bra eller dålig kan man nu få data på hur långt bollen går och beter sig i övrigt.

Gratis att använda

Det finns flera inställningar, men kan till exempel välja om man vill stå på just en range eller spela på en bana ute i världen.

– Toptracer är gratis att använda hos oss men man behöver logga in med en app i mobilen. Sedan väljer spelaren vad den vill göra: värma upp, vara med på en tävling och så vidare. När man sedan är klar får man med sig all data i appen, berättar Bäckström.

Man kan även göra inställningen vilken klubba man slår med. Sedan får man all data så man lär sig hur långt man slår med respektive klubba.

Toptraceranläggningen på rangen är nyöppnad men redan har klubben märkt ett stort sug efter produkten.

– Under helgen hade vi tre gånger så många besökare som vi normalt har och huvuddelen var på rangen. Det kommer bara att växa också, det är jag helt övertygad om. Ser vi ett år framåt tror jag att Toptracer finns på de flesta banorna runt Karlstad.

Anledningen till att ni gör satsningen nu?

– Vi började med en treårig utvecklingsplan i höstas. I enkäten som vi gör bland besökare och medlemmar har vi märkt att det finns en utvecklingspotential i våra träningsområden. Då valde vi att satsa på Toptracer för det var enkelt och snabbt.

Hur pass stor investering handlar det om?

– Kostnaden är en och en halv miljon kronor så det är cirka 125 000 kronor per utslagsplats. Vi hoppas att det kan betala av sig på tre år med fler sålda rangebollar. Vi har inget bokningssystem för mattorna eller hyra för platserna utan det hela finansieras med bollarna. Vi tror att det kommer att slås 50 procent mer bollar på rangen i år än ett normalt år.

Andreas och Anders Bäckström visar upp Bryngfjordens nya logga.
Andreas och Anders Bäckström visar upp Bryngfjordens nya logga. Foto: Sara Fallberg Omar

Öppnar nästa vecka

Förutom att ge nuvarande spelare viktig information om sina slag hoppas banan på ett ökat intresse.

– Vi tycker att det här är ett bra sätt att bidra till att fler ska bli intresserade av golf. Vi vet att statistiken från andra anläggningar med Toptracer visar att många som inte är medlemmar för stunden håller igång med det här för att sedan komma tillbaka längre fram. Vi tror att det är ett väldigt bra komplement.

Våren var seg och många marsnätter kalla men nu öppnar snart Bryngfjorden sin bana.

– Vi kommer att öppna torsdag den 20 april klockan 12. Då kommer besökarna även få se den nya loggan som banan har tagit fram och ersatt den gamla.

Artikeltaggar

Bryngfjordens GKGolfKarlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.