Hoppa till huvudinnehållet

Två män döms till fängelse för våldtäkt mot värmländska tonårsflickan

Publicerad:
Den 23-årige mannen fick kontakt med den värmländska tonårsflickan på en chattsajt.
Den 23-årige mannen fick kontakt med den värmländska tonårsflickan på en chattsajt. Foto: Polisen

Hon lurades till Göteborg där två män förgrep sig på henne.

Nu döms de till flera års fängelse för våldtäkt på den värmländska tonårsflickan.

Den värmländska tonårsflickan fick kontakt med den 23-årige mannen på en chattsajt i början av oktober förra året.

De började skriva med varandra – hon trodde att han var flera år yngre än han var, han trodde att hon var något äldre än hennes verkliga ålder – och när han erbjöd sig att köpa en tågbiljett till Göteborg åt henne såg hon en möjlighet att komma iväg till en stor stad.

Utan att berätta för någon åkte hon iväg.

När anhöriga inte fick kontakt med henne anmälde de flickan försvunnen – och en omfattande sökoperation med polis och Missing people inleddes.

Hittades i Borås

Den 23-årige mannen greps i sitt hem men flickan var fortfarande försvunnen.

Den 23-årige mannen tog med den värmländska tonårsflickan till sitt hem på Hisingen i Göteborg.
Den 23-årige mannen tog med den värmländska tonårsflickan till sitt hem på Hisingen i Göteborg. Foto: Viktor Sunnemark

Hon hittades några dagar senare i Borås, då tillsammans med en 25-årig vän till 23-åringen.

Båda männen blev senare misstänkta för att han förgripit sig sexuellt på henne och åtalades för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande mot barn.

Göteborgs tingsrätt dömde dem på onsdagsförmiddagen till flera års fängelse. Domstolen lägger stor vikt vid flickans berättelse om det som hänt, samt att båda männen borde ha förstått att hon var yngre än 15 år.

”Hennes berättelse har i och för sig inte kommit helt spontant utan mer som svar på frågor. Den har dock när det gäller vad XX har utsatt henne för varit i stort sett konsekvent och dessutom innehållit detaljer som gör att den framstår som självupplevd. Hennes sätt att berätta framstår för tingsrätten som åldersadekvat och trovärdigt.” skriver tingsrätten.

Och fortsätter:

”Tingsrätten anser att det fanns indikationer på att målsäganden kunde vara under 15 år och att han inte kunde bortse från de varningssignalerna. XX har därför varit oaktsam beträffande den omständigheten att målsäganden var under 15 år.”

Utvisas

Den 23-årige mannen döms till fyra år och nio månaders fängelse för två fall av våldtäkt mot barn. Han ska betala 340 000 kronor i skadestånd till flickan, och efter avtjänat straff utvisas mannen och förbjuds att återvända till Sverige.

Den 25-årige mannen döms till tre år och fyra månaders fängelse för våldtäkt mot barn samt sexuellt ofredande mot barn. Han ska betala sammanlagt 260 000 kronor i skadestånd till flickan, och efter avtjänat straff utvisas mannen och förbjuds att återvända till Sverige.

Båda männen nekar till brott.

Misstänkta sexövergreppen: Så lockades tonårsflickan till GöteborgMisstänkte barnvåldtäktmannens ord i förhör: ”Hon ligger bredvid mig”Två män åtalas för barnvåldtäkt mot försvunna tonårsflickan: ”Lämnades över”Ännu en man misstänkt för brott mot försvunna tonårsflickanMammans ord om när hon hittade sin försvunna dotter: ”Kastar sig i min famn”Efter groomingen – nu misstänks mannen för två barnvåldtäkterÅklagarens teori: Försvunna tonårsflickan har varit i den misstänktes bostadPolisen efterlyser tonårsflickan med bild: ”Vi måste ju försöka”

Artikeltaggar

BoråsBrott, lag och rättFörsvunna tonårsflickanGöteborgGöteborgs tingsrättHisingenOfredandeSexuellt ofredandeVåldtäktVåldtäkt mot barn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.