Hoppa till huvudinnehållet

Sjuksköterskan tog patienternas medicin – misstänks för narkotikabrott

Publicerad:
Det försvann narkotikaklassad medicin från arbetsplatsen. Foto: Polisen

Hon misstänks ha tagit sina patienters narkotikaklassade medicin och gömt dem i en gul ryggsäck.

På onsdagen ställdes den avskedade sjuksköterskan inför rätta – åtalad för narkotikabrott.

– Det var fel att ta med medicinerna hem, jättedumt, säger sjuksköterskan under rättegången.

Det har gått drygt två år sedan februaridagen då sjuksköterskan fick sparken från den nordvärmländska kommunen där hon jobbat i flera år med ansvar för omkring 25 patienter.

Anledningen var att hennes chefer noterat att det försvunnit narkotikaklassad medicin från hennes arbetsplats samtidigt som kollegor larmat om att hon inte var i form.

När sjuksköterskan uppmanades göra ett drogtest vägrade hon.

– Då tog jag henne ur tjänst omedelbart. Hon var inte välkommen tillbaka förrän vi utrett om hon hade ett läkemedelsmissbruk, säger hennes chef i rätten.

Mediciner i gul ryggsäck

Under onsdagen hölls rättegången mot sjuksköterskan som är åtalad för narkotikabrott efter att polisen hittat omkring tusen narkotikaklassade tabletter samt tomma medicinkartor och ampuller i sjuksköterskans hem i norra Värmland.

Rättegången mot den narkotikaåtalade sjuksköterskan hölls under onsdagen.
Rättegången mot den narkotikaåtalade sjuksköterskan hölls under onsdagen. Foto: Nellie Laine

Läkemedlen låg undanlagda i en svart ryggsäck i sovrummet, i ett vitrinskåp och i en gul ryggsäck under sängen. Flera av tabletterna var fördelade i särskilda dospåsar från den kommunala sjukvården och var försedda med olika patientnamn.

– Ett flertal förpackningar har namn på sig och man ser att medicinen är ordinerad till någon annan, säger åklagare Anna Rune.

Medger missbruk

Det rör sig främst om narkotikaklassade läkemedel som var kasserade och skulle lämnas tillbaka till apoteket för att förstöras, men i stället har sjuksköterskan enligt åklagaren avsiktligt tagit med dem hem på grund av sitt eget missbruk.

Sjuksköterskan medger att hon missbrukat kasserade mediciner, men förnekar anklagelserna om narkotikabrott och hävdar att läkemedlen som polisen hittade i hennes hem skulle hon lämna till apoteket vid ett senare tillfälle.

Mediciner som polisen tog i beslag i sjuksköterskans hem.
Mediciner som polisen tog i beslag i sjuksköterskans hem. Foto: Polisen

– Det var fel att ta med dem hem, jättedumt. Men jag kan inte göra så mycket åt det nu. Jag hade haft en jättejobbig period i mitt liv och precis blivit avstängd från jobbet, så jag orkade inte åka till apoteket med medicinerna men meningen var att de skulle lämnas dit, säger hon i rätten.

”Saknas väldiga mängder”

Och fortsätter:

– När polisen kom visade jag dem var ryggsäcken med medicinerna var. Jag hade hoppats på att de inte skulle vända upp och ner på hela huset.

Hennes tidigare chef vittnar dock om att det rör sig om betydligt större mängder narkotika som försvunnit än det som åtalet rör.

– När vi började gå igenom journaler såg vi att det fattades väldiga mängder, säger han.

Kommunens egen utredning visade att det saknades ”sammanlagt 15 219 tabletter, bensodiazepiner samt opioider. Dessutom saknas dokumentation på injektion Oxynorm, Morfin och Midazolam på sammanlagt 576 milliliter.”

Nytt jobb

Inspektionen för vård och omsorg har beslutat att sjuksköterskan får behålla sin sjuksköterskelegitimation.

I dag har sjuksköterskan flyttat till en ort utanför Värmland, och fått nytt jobb som sjuksköterska. Hon förklarar under rättegången att hon är en annan person i dag.

– Jag tog hjälp på en gång efter att det här hände och jag är glad där jag står i dag, säger hon.

Sjuksköterskans försvarsadvokat Anders Olsson yrkar på att åtalet ska ogillas.

Åklagare Anna Rune anser att brottet har ett straffvärde på åtta månaders fängelse, men yrkar på skyddstillsyn och samhällstjänst som straff.

Domen meddelas om två veckor.

Avskedad sjuksköterska åtalas för narkotikabrottNWT avslöjar: Avskedad sjuksköterska misstänkt för 50 narkotikabrott

Artikeltaggar

ÅklagareAnna RuneÅtalBrott, lag och rättMedicinNarkotikabrottVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.