Hoppa till huvudinnehållet

Patient skickades runt – dog ett år senare med cancer

Publicerad:
Hudbesvär på ett finger visade sig vara cancer. Patienten avled knappt ett år efter diagnosen.
Hudbesvär på ett finger visade sig vara cancer. Patienten avled knappt ett år efter diagnosen. Foto: Aron Eriksson

En 70-årig patient kontaktade en vårdcentral i norra Värmland med hudbesvär på ett finger och rekommenderades omläggning. Det visade sig senare vara cancer och patienten avled ett år senare.

Det var under 2020 som en patient i 70-årsåldern kontaktade en vårdcentral i norra Värmland på grund av hudbesvär på ett finger som hen upplevt under ett års tid.

Från vårdcentralen skickades en remiss till ortopedakuten som undersökte fingret och rekommenderade att patienten skulle få det omlagt på vårdcentralen.

Patienten kontaktade vårdcentralen igen några månader senare och fick en läkartid. Vid ett återbesök för en annan åkomma togs besvären med fingret upp igen.

Nu gjordes en ny bedömning och en kirurg uppmanade patienten att skicka en egenvårdsremiss till hudmottagningen. Men patienten hänvisades tillbaka till kirurgen.

Väl tillbaka hos kirurgen skickades en SVF-remiss, ett standardiserat vårdförlopp vid misstanke om cancer, vilket det visade sig vara.

Patienten påbörjade en cancerbehandling hösten 2021 men avled ett knappt år senare.

Region Värmland har nu gjort en lex Maria-anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, gällande sjukhuset i Torsby eftersom händelsen lett till en allvarlig vårdskada.

Artikeltaggar

InspektionerIvoOmsorgRegion VärmlandTorsbyVårdVård och omsorgVårdcentralerVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.