Hoppa till huvudinnehållet

Maria Kulle gästspelar i Karlstad – ensam på scenen när Ödeläggaren blir teater

Publicerad:
Maria Kulle är ensam skådespelare på scenen när Christina Herrströms uppmärksammade bok Ödeläggaren blivit teater. Nu väntar ett besök i Karlstad.
Maria Kulle är ensam skådespelare på scenen när Christina Herrströms uppmärksammade bok Ödeläggaren blivit teater. Nu väntar ett besök i Karlstad. Foto: Sören Vilks

En ytligt bekant man knackar på och ber om hjälp. Det blir startpunkten för ett bedrägeridrama som lämnar en kvinna utblottad och bostadslös.

På torsdagskvällen kommer skådespelaren Maria Kulle till Karlstad med den hyllade föreställningen Ödeläggaren.

Författaren och dramatikern Christina Herrström fick se hela sin tillvaro slås omkull av en bedragare. I den självbiografiska romanen Ödeläggaren (2020) berättade hon hur det gick till, från det ödesdigra första mötet med den karismatiske mannen som bad om hjälp med bostad för sig och sin son under en kortare tid.

Tre år efter att mannen knackat på hennes dörr tvingas hon själv lämna sin bostad och är utblottad.

Nu har romanen blivit teater. ”En berättelse om hot, mentala övergrepp och ont och gott. Om ett livsrum som krymper bit för bit”, beskrivs pjäsen av Riksteatern, som arrangerar vårens turné med pjäsen.

På torsdagskvällen, den 13 april, kommer den till Wermland operas lilla scen, Spinneriet.

Maria Kulle gör rollen som kvinnan som blir offer för en bedragare.
Maria Kulle gör rollen som kvinnan som blir offer för en bedragare. Foto: Sören Vilks

Rollen som bedragarens offer spelas av Maria Kulle, skådespelare med lång karriär inom teater, film och tv.

För manuset står dramatikern och dramaturgen Lisa Lindén och Karin Kickan Holmberg är regissör.

Föreställningen har fått bra recensioner. ”Förtjänar en bragdmedalj” och "Förunderligt skådespel och precision" skrev DN bland annat. ”Oupphörligen fängslande” tyckte Helsingborgs Dagblad.

Artikeltaggar

BedrägerierChristina HerrströmFöreställningarKarlstadMaria KulleNöje/KulturRiksteaternSkådespelareTeaterVärmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.