Hoppa till huvudinnehållet

Ica-butik utsatt för inbrott: ”Känns som ett planerat tillslag”

Publicerad:
Icahandlaren Rikard Ohlin tycker att det känns trist och onödigt då det kommer att kosta massa pengar.
Icahandlaren Rikard Ohlin tycker att det känns trist och onödigt då det kommer att kosta massa pengar. Foto: Joachim Lagercrantz

Natten till onsdagen utsattes Ica Nära i Sillerud för ett inbrott. Det är just nu oklart vad som kan ha stulits.

– Det här känns otroligt trist och kostar massa pengar, säger butiksägaren och Ica-handlaren Rikard Ohlin.

Klockan 02.30 natten till onsdag gick inbrottslarmet på Ica-butiken i Sillerud.

– Vi och polisen med hundpatrull var på plats bara sex minuter efter att inbrottslarmet hade gått. De som bröt sig in måste ha försvunnit precis när vi kom dit. Vi måste varit nära att kunna ta dem på bar gärning, säger Rikard Ohlin.

Gärningspersonerna hade tagit sig in genom dörren till de bakre utrymmena i butiken.

– Det blev rejäla skador på dörren. Man har inte bara brutit upp dörren utan forcerat den. Det här känns som någon slags klassisk kassaskåpskupp, ett planerat tillslag. Det verkar nästan som att man varit på platsen och rekat innan. Jag hade nästan trott att den här typen av inbrott var passé. In genom den här dörren kommer man dock inte åt något stöldbegärligt. Därför känns det bara så onödigt.

Nu tvingas man laga det stora hålet på dörren och under dagen ska man även inventera lagerlistor för att se om något är stulet.

– Det är för tidigt att säga om något har blivit stulet, vi får se vad vi kommer fram till.

Stora skador på Ica-butikens bakdörr.
Stora skador på Ica-butikens bakdörr. Foto: Rikard Ohlin

Personen eller personerna som brutit sig in i lokalen hade enbart tagit sig in i de bakre delarna av byggnaden och i tre anslutande utrymmen.

– Man kommer inte in till själva butiksdelen så det kan inte vara några jättemängder som försvunnit. Vi förvarar bland annat torrvaror där, så de har inte fått med sig någon tobak eller snus. Men i stridens hetta kan de ju ha roffat åt sig vad som helst. De har också förstört dörren in till vårat omklädningsrum och sen är det skador på flera ställen där de hunnit vara.

Vad känner du när du står mitt i allt det här?

– Det känns så otroligt trist. Det här kostar massa pengar och vi är en liten butik på landsbygden. Det är inte detta vi behöver. Visst vi är försäkrade men det blir fortfarande en självrisk som ska betalas och det blir en hög kostnad för mig. Sen får vi lägga flera dagar på att laga det här.

Inbrottet gör att man nu vidtar ytterligare säkerhetsåtgärder.

– Jag var först rädd att vi inte skulle kunna hålla butiken öppet idag, men det har vi kunnat göra. Nu kommer vi skärpa våra säkerhetsrutiner ytterligare och sätta upp ytterligare kameraövervakning. Just det här området där de bröt sig in har tidigare inte varit bevakat.

Rikard Ohlin berömmer polisen.

– Jag vill ge dem en eloge för att man så snabbt var på plats med hundpatrull. Det känns skönt att de tar det på allvar och inte bara viftar bort det för att det bara är ett inbrott. Att man anmäler den här typen av brott är därför viktigt så att polisen kan lägga pussel. För det här inbrottet kan ju vara en del i något mycket större.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättButikerHandelIcaInbrottRikard OhlinSillerud

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.