Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg närmare teknikhuset i Hagfors – bygget kan börja till hösten

Publicerad:
Förverkligandet av ett teknikhus i Hagfors rycker närmare.
Förverkligandet av ett teknikhus i Hagfors rycker närmare. Foto: Helena Karlsson

Kommunstyrelsen har klubbat igenom detaljplanen för teknikhuset i Hagfors i bred politisk enighet. Omkring 300 miljoner kan bygget komma att kosta.

– Det är skräckblandat. Det är stort och vi vet inte vad det kommer att kosta, det är många osäkerhetsfaktorer, men det är fullt nödvändigt. Det blir jättebra förstås när det väl blir klart, säger Boo Westlund (OR) förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Planerna för ett teknikhus framför Älvstranden Bildningscentrum har funnits sedan 2019. Under tisdagens kommunstyrelsesammanträde godkändes detaljplanen, vilket gör att ett förverkligande kommer närmare.

Sista beslutsinstans är fullmäktige den 24 april. Eftersom det råder politisk enighet i att bygga ett teknikhus ser det ut som att detaljplanen kommer att klubbas igenom även där.

– Om det inte blir överklagat skulle vi kunna gå ut med upphandling i slutet av maj, det är stort förstås. Det är en enorm satsning, säger Boo Westlund.

Samtidigt som han också säger att känslorna är skräckblandade på grund av kostnaden.

– Det pirrar lite i magen när man pratar om 300 miljoner kronor, säger han.

Hoppas på dipp

Tomas Pettersson (S), andre vice ordförande kommunstyrelsen som till vardags även är ombudsman i Byggnads anser också att kostnaden är svår att förutspå.

– Men blir det en dipp så kanske anbuden kan bli lite lägre om det blir lite sämre att göra, så det är väl det man kan hoppas på lite grann. En del priser har ju faktiskt vänt tillbaka litegrann på byggsidan, men det är fortfarande väldigt mycket dyrare än det var för ett och ett halvt år sedan. Vi får väl hålla tummarna för att det inte drar iväg alltför mycket i alla fall, säger han.

Båda är eniga om att bygget av teknikhuset är nödvändigt.

– Vi har lokaler i dag som är alldeles för dåliga, det gäller lokalerna för gymnasieprogrammen bygg, industri, fordon och el. När det gäller bygg så har vi en lokal som är utdömd, där vi inte får vara kvar egentligen, vi har dispens fram till 2025, säger Boo Westlund.

Det kan bli byggstart redan i höst.

– Om vi får in anbuden i maj, så kanske vi kan ha ett anbud klart i augusti/september, säger han.

Byggtiden är beräknad till två år.

– Om det är klart till skolstarten hösten 2025 vore det ju bra, det skulle vara en dröm. Men det kan ju vara tight och det blir klart i början av 2026, säger Boo Westlund.

Han berättar att teknikföretagen i Hagfors och Munkfors också är involverade i processen att få till ett teknikhus.

– Det blir ringar på vattnet, företagen förstår vilka utmaningar vi står inför och de förstår också att vi är möjligheten för dem att få tag i kompetent personal, det här har varit väldigt bra.

Här föreslås att teknikhuset byggs

Artikeltaggar

Boo WestlundBostad och byggenByggnadsDetaljplanerHagforsKommunstyrelsenMunkforsNäringslivOberoende realisterPolitikTomas PetterssonUpphandling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.