Hoppa till huvudinnehållet

Blocket-bedragare dömd till skyddstillsyn – tio personer lurades att swisha

Publicerad:
En man i Nykroppa har dömts för tio fall av bedrägeri.
En man i Nykroppa har dömts för tio fall av bedrägeri. Foto: Johan Nilsson/TT

En man från Nykroppa har av Värmlands tingsrätt dömts till skyddstillsyn för inte mindre än tio fall av bedrägeri. Mannen ska ha fått betalt av olika personer för falska Blocket-annonser.

Det var under sommaren 2021 som tio olika personer lurades att köpa olika varor via sajten Blocket.

Drygt hälften av dem ska ha försökt köpa vad de trodde var en husvagn medan några ville köpa en fyrhjuling. En person ska ha försökt köpa en A-traktor.

Ingen av dem fick dock någon vara utan betalade handpenning till mannen som är i 60-årsåldern och hemmahörande i Nykroppa.

Det belopp som personerna har betalat in för handpenning varierar mellan 5 000 och 18 000 kronor.

Metoden har varit ungefär den samma i de flesta fallen. Någon har satt in en fejkad annons via Blocket och sedan lurat köparna att betala pengarna via Swish till Nykroppa-mannen. Mannen själv menar att han är oteknisk och inte kan fixa en annons. Han har dock själv flyttat pengarna från kontot, alternativt låtit någon annan göra det.

Brotten har gått till så att målsägandena har sett en annons för en vara och kontaktat säljaren. Säljaren har uppgett att det varit stort intresse för varan och bett om handpenning, säljaren har i vissa fall begärt ytterligare handpenning.

Flera av köparna har också åkt till olika platser för att hämta varorna, i ett fall möttes de av ”en jättegammal man” i Falun, i ett annat ska de ha åkt till Hudiksvall där det fanns en annan person med samma namn som ”säljaren”, en person som dock inte hade en husvagn att sälja.

Den misstänkte själv har förklarat att han inte har några minnen från tiden, han ska även ha varit inne i en period präglad av tungt missbruk.

Sju av målsägandena har också i rätten känt igen Nykroppa-mannens röst och sätt att prata under rättegången.

Tingsrätten dömer nu mannen till skyddstillsyn och att han ska fortsätta med den missbruksvård som har påbörjats. Hade han i stället dömts till fängelse så motsvaras det av två månader.

Mannen ska även betala skadestånd på sammanlagt 85 000 kronor uppdelat på de tio offren, samt en avgift på 800 kronor till Brottsofferfonden.

Artikeltaggar

A-traktorBedrägerierBlocketBrottBrott, lag och rättFängelseHudiksvallHusvagnarNykroppaSwishVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.