Hoppa till huvudinnehållet

Mästerförare i världspremiär för elektrisk juniorserie: ”Jättemånga har sökt”

Publicerad:
Här är den helelektriska Mini Cooper som Alex Gustafsson ska köra i NXT Gen Cup, som går ihop med STCC.
Här är den helelektriska Mini Cooper som Alex Gustafsson ska köra i NXT Gen Cup, som går ihop med STCC. Foto: Martin Oberg

16-årige Alex Gustafsson från Arvika får chansen i världens första elektriska juniorserie för touringbilar, NXT Gen Cup.

– Ska bli jättekul, säger han.

Landslagsföraren Alex Gustafsson har trots sin unga ålder nått stora framgångar i crosskart.

Han kom tvåa i finska mästerskapet i xtreme junior 2019, vann serien i RallyX Nordic 2020 vann serien i X Nordic, blev tvåa 2021, en poäng från guld och slutade tia som debutant i seniorklassen i fjol. Finast är ändå kanske silvret i Fia Motorsport, motorsportens OS, i Frankrike i fjol.

Inga dåliga meriter?

– Nej, men det är bara början.

Nu byter han till racing.

Alex Gustafsson är en av 18 i åldrarna 14–22 år som blivit utvalda till NXT Gen Cup, som ingår i junior-SM, körs ihop med tillika elektrifierade STCC och har premiär på Falkenberg den 8–9 juli. Den sjätte och sista deltävlingen går dock utanför STCC, på ännu ej bestämd ort och datum.

16-årige Alex Gustafsson från Arvika.
16-årige Alex Gustafsson från Arvika. Foto: NXT Gen Cup

– Coolt att få en plats, för jättemånga har sökt och de kollar vilka som passar att representera serien för första gången. Kul att just jag från Arvika kan vara med. Jag är mer än stolt, säger Alex, som är ende värmlänningen och den ende från crosskart. Alla andra har racingbakgrund.

– Jag har aldrig sett någon gå från crosskart till racing.

Den vägen brukar leda till rallycross eller rally.

– Vi har kollat ett bra tag efter att ta nästa steg. Vi såg den här serien och upplägget och tyckte det passade väldigt bra, förklarar han grenbytet och beskriver det som största steget i karriären.

NXT Gen Cup är en enhetsklass bestående av Mini Cooper-bilar som drivs av STCC-teamet Lestrup racing.

– De sköter bilen, så det är bara att komma med hjälmen. De har egna sponsorer så man kan få till ett rimligt pris, men jag har egna och det har varit ett stenhårt jobb.

Alex Gustafsson har aldrig tävlat i racing tidigare.

– Det blir speciellt att växla från grus och asfalt till bara asfalt. Men jag har kört mycket bil. Får jag de två testdagarna på Gelleråsen i början av juni kommer jag nog klara det galant.

Alex Gustafsson har fina meriter i crosskart.
Alex Gustafsson har fina meriter i crosskart. Foto: JC Raceteknik

Farten blir också högre än vad han är van.

– Det är 130 kilowatt i batterierna, ungefär 200 hästar, 230 med extrakraften (push-to-pass) när man ska köra om. De toppar 200, så jag klagar inte.

Han kan inte så mycket om konkurrenterna.

– Jag känner inte så mycket press, för de andra har i stort sett levt på asfalt.

Förstapriset går inte av för hackor – en plats i ett STCC-team 2024.

– Det gäller att vinna då kanske.

– Serien vill skola oss att bli så professionella som möjligt, för att vara beredda för en säsong i STCC. Vi har varit på två kurser i Stockholm med Swedbank, som är huvudsponsor för serien. Det kommer fortsätta under året.

Förarna var också på Bosön och tränade under ledning av Formel 1-coachen Pyry Salmela i Alpha Tauri-teamet.

– Riktigt coolt att höra så mycket från en så erfaren coach.

Alex Gustafsson har större planer än STCC. Han vill göra internationell karriär.

– När jag körde crosskart hade jag drömmen att bli världsmästare i rallycross. Nu skulle jag säga att målet är att komma högt upp i Porsche.

NXT Gen Cup blir säsongens huvuduppgift. Det kanske ske något crosskartinhopp.

– Man vet aldrig, om man får chansen, men planen är att köra lite ungdomsrally. Lite annat också kanske för att få igång asfaltkänslan.

Folkrace står också som vanligt på programmet.

– Det blir det nog en del. Jag kör i Arvika om några veckor.

Tävlingarna

NXT Gen Cup 2023: 1) Falkenberg 8–9 juli, 2) Skellefteå 4 augusti, 3) Gelleråsen 18–19 augusti, Helsingborgs stadsrace 26 augusti (uppvisning), 4) Knutstorp 1 september, 5) Mantorp 22–23 september, 6) Oktober (plats och exakt datum ännu inte klart).

Artikeltaggar

Alex GustafssonArvikaCrosskartFalkenbergFolkraceFrankrikeGelleråsenMotorsportRacingRallycrossRallyXSTCC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.