Hoppa till huvudinnehållet

Tingvallaskolan har ansökt om kameraövervakning: "Det handlar om stora summor"

Publicerad:
Sammanlagt drygt 20 rutor har krossats på Tingvallaskolan i Säffle under påsken.
Sammanlagt drygt 20 rutor har krossats på Tingvallaskolan i Säffle under påsken. Foto: Carolina Schützer

Över 20 fönsterrutor har krossats på och inne i Tingvallaskolans lokaler i Säffle under påskhelgen. Personer har varit inne i lokalerna – utan att larmet gått.

Tingvallaskolan är en låg- och mellanstadieskola, F-6, med 415 elever och dessutom ett fritidshem. Just nu är det påsklov men fritids har verksamhet även denna vecka.

Under de senaste veckorna har rutor krossats på skolan, i omgångar.

– Jag tror det är fjärde polisanmälningen på kort tid, säger Marie Eriksson, verksamhetschef för grundskolorna i Säffle kommun.

Under skärtorsdagens kväll observerades att två ynglingar sprang från platsen efter en fönsterkross. Det visade sig då att två rutor hade krossats, en på entrédörren och en på andra våningen.

När städpersonal anlände till fritidshemmet vid Tingvallaskolan på tisdagsmorgonen upptäcktes en ännu mer omfattande skadegörelse.

Dessutom upptäcktes under onsdagen ytterligare skadegörelse med minst fyra krossade rutor. Det är oklart om allt detta har skett vid samma tillfälle.

Sammanlagt har alltså drygt 20 fönsterrutor på skolan krossats någon gång under påskhelgen.

Under skärtorsdagen krossades två fönsterrutor på Tingvallaskolan i Säffle. Sedan dess har rapporter om en mer omfattande skadegörelse kommit in.
Under skärtorsdagen krossades två fönsterrutor på Tingvallaskolan i Säffle. Sedan dess har rapporter om en mer omfattande skadegörelse kommit in. Foto: Carolina Schützer

Till och med har rutor krossats på dörrar inne i skolkorridorer, enligt Jonas Larsson på Säfflepolisen.

Frågan är i så fall hur vandalerna tagit sig in. Skolan är larmad men inget larm har utlösts.

Larmet är tidsinställt. Det kan ha varit så att larmet varit avstängt under fredagen och måndagen, vilket det normalt är – när det inte är helgdagar.

– Det ser ut som om personer varit inne i skolan men larmet har inte gått. Vi vet inte vad det beror på, säger Marie Eriksson på Säffle kommun.

Hur ser du på det som hänt och den återkommande skadegörelsen?

– Det är naturligtvis jättetråkigt. Det är stora summor det handlar om. Hur stora kan jag inte säga men jag vet i alla fall att glasrutorna hos leverantören har tagit slut. I övrigt har vi ju polisanmält och det är polisen som utreder.

Problemen med skadegörelse på Tingvallaskolan i Säffle har varit återkommande den senaste tiden.

– Vi har ansökt om att få kameraövervakning men hittills har vi inte fått tillstånd till det, säger Marie Eriksson.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättSäfflepolisenSkadegörelseTingvallaskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.