Hoppa till huvudinnehållet

Parets jorden runt-segling gick inte som planerat: ”Det var ett stressmoment”

Publicerad:
Resan, som hade varit planerad i sju år innan de gav sig iväg, har bjudit på en del oväntade inslag. Foto: Sara Romano

Fredrik och Sofia Södervall har gett sig ut på sitt största segeläventyr någonsin. Och att nå deras drömresa visade sig vara lättare sagt än gjort, med stora utmaningar efter vägen.

– Vi kommer planera om vår segling jorden runt, säger Sofia Södervall.

Den 11 juni 2022 gav sig paret Fredrik och Sofia Södervall ut på sin största resa någonsin. De seglade från Kristinehamns gästhamn med siktet inställt att ta sig jorden runt i segelbåten Zelda.

Tre båtar sjönk.
Fredrik Södervall

Resan, som hade varit planerad i sju år innan de gav sig iväg, har bjudit på en del oväntade inslag. Från början var det att meningen att de skulle ge sig iväg sommaren 2020, men på grund av coronapandemin fick de ställa in resan och skjuta upp den, trots att de hade avslutat sina arbeten.

– Det var bara att börja jobba igen. Det var tufft just då och vi blev jättebesvikna, säger Fredrik Södervall.

Foto: Sara Romano

Så fort restriktionerna upphörde började de att planera hur de skulle kunna segla från Kristinehamn för att ta sig hela vägen över Atlanten. För ungefär tio månader sedan började deras segeläventyr.

Det första stoppet utomlands blev Danmark. Sedan seglade de vidare mot Tyskland, Frankrike, Kanalöarna, Spanien, Portugal och den portugisiska ön Madeira, för att sedan ta sig vidare till Kanarieöarna.

Deras resa genom Europa blev inte riktigt som de tänkt.

– De senaste åren har späckhuggare attackerat båtar på sträckan från Biscaya till Gibraltar. Man var rädd för dem och det var ett stressmoment. Det var inte roligt, säger Sofia.

– Tre båtar sjönk. Det var flera båtar som blev attackerade flera gånger, och de som blev attackerade fick ta upp sina båtar på land för att laga dem, säger Fredrik.

Sofia och Fredrik köpte sin segelbåt Zelda 2017.
Sofia och Fredrik köpte sin segelbåt Zelda 2017. Foto: Sara Romano

Späckhuggare lever i alla större hav och anses vara ett av världshavens skickligaste rovdjur. Dessutom har späckhuggaren ungefär 50 vassa tänder som är dödliga, enligt Illustrerad vetenskap.

Det var ingen vind när det var som jobbigast
Fredrik Södervall

Men seglingen genom Europa har inte enbart inneburit utmaningar med späckhuggare. De har även upplevt många fina stunder och mött nya människor.

– Vi fått många nya vänner och sett många nya platser som inte var planerade, säger Sofia och maken håller med.

Deltog i tävling

När paret kom till Las Palmas steg ytterligare en till ombord på deras båt. Nämligen Fredriks bror Peter. Alla tre deltog i cruisingtävlingen ARC. Det var drygt 140 båtar som startade samtidigt och alla båtar gick till samma ställe, vilket var ön Saint Lucia i Västindien.

– Det är en tävling men det kändes inte som det. Det är inte på blodigt allvar själva tävlingsmomentet, säger Fredrik Södervall.

Längst ut till vänster Peter Södervall, bredvid står brorsan Fredrik och Sofia Södervall sitter ned på båten.
Längst ut till vänster Peter Södervall, bredvid står brorsan Fredrik och Sofia Södervall sitter ned på båten. Foto: Privat

Tävlingen startade den 20 november och det tog dem 24 dygn att segla över Atlanten. Det var lättare sagt än gjort, eftersom det dök upp en del efter vägen.

Andra hinder

Späckhuggare var inte det enda hindret som dök upp efter vägen.

– I tre veckor såg jag bara vatten, Fredrik och Peter, vilket var utmanande. Jag längtade verkligen fram och så dog vinden och då fastnade vi självklart i ett stiltjebälte ett tag, säger Sofia och skrattar till.

Kristinehamnsparet tycker om att simma och vara ute och åka båt.
Kristinehamnsparet tycker om att simma och vara ute och åka båt. Foto: Privat

Det var vinden som drev Sofia, Fredrik och Peter över Atlanten. Ibland kunde det bli helt vindstilla ute på havet.

– Vi satt där och guppade och det var ingen vind när det var som jobbigast. Vi vågade inte riktigt slå på motorn och använda diesel, eftersom det kunde bli minuspoäng i tävlingen, samt att vi hade väldigt begränsat med oss. Jag tror vi bara har använt motorn i 46 timmar under hela tiden vi har varit ute på havet, konstaterar Fredrik.

Under tiden de befann sig på Atlanten hade de inget internet. De använde satellit för att hålla koll på vädret och de navigerade med hjälp av en GPS. Dessutom behövde de ha kontakt med tävlingsledarna över havet.

– Vi sov i skift och delade på dygnet för att hålla koll på navigeringen under nätterna. En person var alltid vaken, sedan hjälptes vi åt på dagtid. Man fick sina timmar att sova, säger Fredrik.

Åt fryst mat

För att se till att de skulle hålla sig pigga och alerta under dagtid hade de bunkrat upp med mat.

– Vi åt mest fryst mat och vi hade med oss mycket pasta. Vi åt bra mat och första veckan hade vi grönsaker, men det håller inte så länge. Det kunde vi sakna efter ett tag, säger Sofia.

Sofia och Fredrik har besökt många länder och upptäckt nya ställen under sin utomlandsresa.
Sofia och Fredrik har besökt många länder och upptäckt nya ställen under sin utomlandsresa. Foto: Privat

Under tiden de var ute på havet fick de göra eget vatten av havsvattnet. Båten är utrustad med en watermaker som gör 60 liter i timmen. Vattnet tillverkas några gånger i veckan under några timmar.

– Det blir dricksvatten när det blir färdigt. Det rensar bort saltet. Det smakar destillerat vatten. Det är helt rent, men vi hade även med 80 liter reservvatten i flaskor ifall den skulle ha gått sönder, säger Fredrik.

Man nyper sig i armen för att känna att det är på riktigt
Sofia Södervall

– Vi fick vara varsamma med vattnet och vi planerade hur vi skulle duscha, säger Sofia och skrattar till.

Den 15 december 2022 kom Sofia, Fredrik och Peter fram till Saint Lucia i Västindien. De kom på 54 plats av 95 i cruisingklassen.

– Vi kom i alla fall inte sist. Vi hade nästan den minsta båten och vi var rätt långt bak under hela tävlingen, men det gör inget, säger Sofia och berättar att båten Zelda är 11, 40 meter lång och 3,7 meter bred.

– Efter omräkning av handikapp och motorgång hamnade vi i mitten.

Nådde sitt drömmål

Väl framme i Västindien var Fredriks bror med till Karibien. Sedan seglade paret vidare själva till Dominica och andra öar. Just nu befinner de sig i Guadeloupe, där klimatet är helt annorlunda jämfört med Sverige.

Mestadels har paret haft tropisk värme under sitt äventyr utomlands.
Mestadels har paret haft tropisk värme under sitt äventyr utomlands. Foto: Privat

– Det är 30 grader i skuggan och 28 grader i vattnet, som kallast har det varit 26 grader i vattnet. Vi har tropisk värme. Man nyper sig i armen för att känna att det är på riktigt. Vårt första drömmål var att ta oss till Karibien.

Paret har funderat på att segla ut via Stilla havet för att verkligen segla jorden runt. Men på grund av en orkansäsong som inträffar varje år kommer de ta ett uppehåll.

– Vi ska ta flyget hem och kommer till Sverige den 29 maj. Vi kommer att ställa båten i Trinidad, säger Fredrik.

Det här är något vi drömt om
Fredrik Södervall

Att de ska åka hem till Sverige igen är något som de båda längtar till.

– Det ska bli kul att träffa våra barn, barnbarn och föräldrar. Vi längtar efter våra nära och kära, men vi längtar inte hem. Vi skulle kunna bo i Karibien om det inte vore för våra nära och kära, förklarar Sofia.

Fortsätter sin resa

I Sverige ska de fortsätta att arbeta när de kommer tillbaka, men deras segeläventyr är inte slut. De kommer att fortsätta sin resa till hösten igen.

– Jag åker ned till Trinidad i oktober. Vi känner att vi inte är färdiga här så vi vill komma tillbaka, säger Fredrik.

– Jag kommer nog lite senare. Antingen seglar vi runt här och seglar via USA, Grönland och Norge hem, eller så seglar vi ut till Panama som är porten från Atlanten till Stilla havet, då seglar man verkligen jorden runt, säger Sofia.

Fredrik Södervall har smakat många nya maträtter under sin resa.
Fredrik Södervall har smakat många nya maträtter under sin resa. Foto: Privat

Hela deras jorden runt-segling beräknas att ta tre år utan uppehåll.

– Det är helt fantastiskt att få göra det här äventyret. Vi hade en budget på 20 000 kronor i månaden med allt inkluderat. Nu ligger det på över 30 000 konor i månaden, men det är helt klart värt det, berättar Sofia.

Fredrik och Sofia Södervall sålde både hus och lägenhet innan de gav sig iväg på äventyret.

– Det är helt klart värt det. Det här är något vi drömt om att få göra. Att kunna ta sig hela jorden runt med vår lilla segelbåt Zelda. Det är helt otroligt häftigt, avslutar Fredrik Södervall.

Sofia och Fredrik seglar över Atlanten - blir borta minst ett och ett halvt år

Artikeltaggar

BåtarKristinehamnLas PalmasSeglingTrafikVästindienVattenVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.