Hoppa till huvudinnehållet

Obrända biblioteket utökar: Delar ut vinylskivor – gratis

Publicerad:
Olof Myrin och Carlgöran Holm på Obrända biblioteket är vana att ge bort böcker. Nu utökas sortimentet även med vinylskivor. Foto: Lena Richardson

Det obrända biblioteket på Gjuteriet har delat ut gratis böcker i många år.

Nu ska samma generositet gälla för en stor samling vinylskivor. Massor av gratis musik finns att hämta.

Det obrända biblioteket kallas så för att böckerna där skulle ha förstörts, om inte de tagits omhand av bokvännerna på Gjuteriet. Det är böcker som gallrats ut från vanliga bibliotek som står i hyllorna och som skänks bort till nya läsare.

Grundregeln har varit densamma under alla de 18 år som biblioteket varit igång: precis som på vanliga bibliotek är helt gratis att låna, men ”låneregeln” är annorlunda: det obrända biblioteket vill inte ha böckerna tillbaka.

Samma princip kommer att gälla när Det obrända biblioteket från och med tisdagen (11 april) utökar utbudet med vinylskivor.

– Samma regler gäller - man bör inte lämna tillbaka skivorna, men gärna låta dem gå vidare till någon annan musikälskare, skriver de ansvariga i ett pressmeddelande.

Fyra backar fulla

Skivorna som ges bort kommer från Stadsbiblioteket i Karlstad, som har gallrat och även haft utförsäljning av sitt skivarkiv. Det som blev kvar efter den rensningen, har nu skänkts till Det obrända biblioteket.

”Från och med 11 april kommer det att finnas fyra fullpackade backar fyllda med olika vinyl-LP. Dessa backar kommer varje helg att fyllas på allteftersom skivorna plockas ut.”

Max tio skivor åt gången får man ta med sig per gång, men nya skivor utlovas varje vecka, så man får komma dit flera gånger, lovar biblioteket.

Det obrända biblioteket meddelar även att man också fyllt på barnbokshyllorna. Där finns nu både bilderböcker och lättlästa barnböcker. Det finns böcker både på svenska och även på en rad utländska språk.

Artikeltaggar

BibliotekBöckerCafé GjuterietCarlgöran HolmKarlstadLitteraturMusikNöje/KulturOlof MyrinVinylskivor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.