Hoppa till huvudinnehållet

Ny konsertsäsong i Karlstad: ”Värmland har ett jättebra rykte”

Publicerad:
Kristoffer Alehed från Kristinehamn är en av artisterna som spelar på Bakgården.
Kristoffer Alehed från Kristinehamn är en av artisterna som spelar på Bakgården. Foto: Pressbild

Efter fjolårets premiär drar Alfred Lorinius konsertkvällar igång igen på Bakgården i Karlstad.

Nya musikaliska konstellationer varje kväll med fokus på värmländska musiker.

Nu väntar fem konsertkvällar arrangerade av Alfred Lorinius på pizzerian Bakgården i Karlstad. Restaurangen har en tydlig kulturprofil med glupsk aptit på levande musik. Vårens och sommarens program bjuder på jazz i olika stilar – från fjälljazz till hårdsvängande, amerikansk bebop.

– Fjälljazz var från början ett skällsord, berättar Alfred Lorinius.

– Men så är det inte i dag. Uttrycket myntades på 60-talet tror jag och avser nordisk jazz med namn som Jan Garbarek och Bobo Stenson. Stämningsfull jazz med rötter i nordisk kultur. Mer så är det rytmiska fokus som finns i den amerikanska jazzen.

Han startade Jazz på Bakgården under våren i fjol och arrangerade en konsert i veckan i höstas. Tempot blir makligare i år.

– Jag drog igång det för att jag hade en dröm om att kunna spela kontinuerligt på ett ställe, fortsätter han.

– Det ska vara som ett vardagsrum, skönt häng.

Alfred Lorinius har valt att lämna storstaden och flytta tillbaka till Karlstad där han växte upp. Nu arrangerar han konserter på Bakgården i Karlstad.
Alfred Lorinius har valt att lämna storstaden och flytta tillbaka till Karlstad där han växte upp. Nu arrangerar han konserter på Bakgården i Karlstad. Foto: Edvin Lorinius

Husbandet i ”På spåret”

Alfred Lorinius är själv kontrabasist och tar plats på scenen tillsammans med de bokade musikerna.

– Själva upplägget är väldigt utvecklande, både för mig och de gästande musikerna. Som återvändare till Karlstad har det varit viktigt att skapa sammanhang.

I år har han fokuserat på musiker med koppling till Värmland.

– Många, men inte alla, har en anknytning till Värmland. Av olika anledningar har det blivit mest manliga musiker, men det ska jag försöka kompensera för när jag bokar höstsäsongen.

Först ut den 13 april är bland andra pianisten Johan Gund från Stöllet som arbetar som musiklärare och har varit musikalisk ledare för ett flertal uppsättningar på Säffleoperan.

– Johan kommer tillsammans med Arvika-trummisen Antti Ojala. Medverkar den kvällen gör även saxofonisten Claes Andersson.

Den 4 maj gästar trombonisten Kristoffer Alehed Bakgården. Han är från Kristinehamn och verkar numera i Göteborg.

– Med Kristoffer kommer även Anna Lund på trummor. Hon är från Stockholm och spelar mycket med artister som Frida Hyvönen och Ane Brun. Hon har även spelat i husbandet i "På spåret".

Anna Lund kommer till Bakgården.
Anna Lund kommer till Bakgården. Foto: Amanda Lindgren

Återväxt och ledstjärnor

Totalt är det dryga dussinet musiker som besöker Bakgården fram till säsongsavslutningen med The Blue Note Band den 29 juni. För Alfred Lorinius är det som att plocka favoriterna ur ett musikaliskt smörgåsbord.

– Ja, absolut så! Det har gått väldigt bra hittills, folk vill komma hit och spela och publiken har varit gillande.

Varje konsert är uppdelad i två set.

– Det blir en varierad säsong. När Anna och Kristoffer kommer så fokuserar vi på lekfullhet och energi. Det blir en hel del eget material och det finns inget rätt eller fel, det handlar om att göra kul musik i stunden. Jag hoppas att vår nyfikenhet och lekfullhet kan smitta av sig på publiken.

Andelen värmländska musiker är stor, Alfred Lorinius berättar om landskapets musikaliska anseende.

– Värmland har ett jättebra rykte i Sverige. Ofta hör jag musiker som pratar om hur många aktade musiker som kommer från Värmland. Kanske har det med Sundsta/Älvkullegymnasiet att göra. Och Ingesund Musikhögskola. Det finns en bra återväxt och det finns ledstjärnor som Monica Zetterlund, Nisse Landgren, Rigmor Gustafsson och Martin Hederos som visar vägen.

Vår- och sommarsäsongen för Jazz på Bakgården

13 april

Johan Gund (piano)

Claes Andersson (tenorsax)

Alfred Lorinius (kontrabas)

Antti Ojala (trummor)

4 maj

Kristoffer Alehed (trombon)

John Holmström (rhodes)

Alfred Lorinius (kontrabas)

Anna Lund (trummor)

25 maj

Christian Cuadra (saxofon) arv

Bror Tomas Sandström (trummor) kst

Alfred Lorinius (kontrabas)

15 juni

Daniel Nolgård (piano) Ingesund

Alfred Lorinius (kontrabas)

Göran Kroon (trummor) Bohusläns bb

29 juni

The Blue Note Band:

Samuel Olsson (trumpet)

Eric Liftig (tenorsax)

Stefan Wingefors (piano)

Alfred Lorinius (kontrabas)

Oscar Blomqvist (trummor)

Artikeltaggar

ÄlvkullegymnasietAne BrunAnna S. LundClaes AnderssonFrida HyvönenJan GarbarekJazzKarlstadKonserterMusikMusikhögskolan IngesundNöje/KulturPå spåretPopSäffleoperanStölletVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.