Hoppa till huvudinnehållet

Kommun brister i hantering av läkemedel efter tillsyn: ”Vi går igenom det nu”

Publicerad:
En tillsyn av Ivo på säbo i Hammarö kommun visar på brister i läkemedelshantering.
En tillsyn av Ivo på säbo i Hammarö kommun visar på brister i läkemedelshantering. Foto: Tommy Andersson

Det saknas kompetens för medicinsk bedömning och läkemedelshantering inom särskilt boende i Hammarö kommun. Det slår Ivo fast efter den stora kommuntillsynen.

I början av året Ivo-anmäldes en händelse på särskilt boende i Hammarö kommun då en sjuksköterska gav en överdos kraftfull medicin till en boende, som kunde lett till döden.

När Ivo i slutet av 2022 gjorde en tillsyn av särskilda boenden, säbo, i kommunen konstaterades en rad brister gällande läkemedelshantering. Nu har beslutet kommit.

Ivo konstaterar att den personal som gör medicinska bedömningar inte har tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte svenska språket tillräckligt bra. Och läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt.

Dessutom sker inte dokumentationen enligt gällande regelverk och det saknas tillräcklig kontinuitet i personalgruppen för en god vård.

Det som kommit fram under tillsynen är att många livsavgörande bedömningar av patienter på säbo görs av den personal som har den lägsta utbildningsnivån. Ibland för att sjuksköterskorna inte hinner med eller för att de inte får rätt information av övrig vårdpersonal.

Därmed anser Ivo att bristande kompetensnivå och bristerna i svenska språket är en patientsäkerhetsrisk.

”Går igenom synpunkter”

Ivo påpekar att det är arbetsgivaren som måste ställa krav vid rekrytering när det gäller kompetens inom de här områdena.

Nu kräver Ivo att socialnämnden, som ansvarar för vården, redovisar åtgärder för att komma till rätta med bristerna och hur de ska följas upp.

– Ivo har gjort en tillsyn av varje kommun och alla får samma genomgång. Vi går nu igenom de synpunkter vi fått och kommer ta ett nämndbeslut på åtgärder. Innan dess har jag inte så mycket att säga, men återkommer gärna då, säger Margareta Ivarsson (C), socialnämndens ordförande i Hammarö kommun.

Senast den 11 maj ska redovisningen ha kommit in till Ivo, annars kan Ivo fatta beslut om föreläggande med eller utan vite.

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerHammarö kommunIvoMargareta IvarssonSocialnämnderVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.