Hoppa till huvudinnehållet

I allsvenskan efter 1 000 arbetstimmar: ”Ibland undrar man hur man ska orka?”

Publicerad:
Janne Svensson har många arbetsuppgifter i Nilsby innebandy. Han uppskattar att han har gjort 1 000 ideella arbetstimmar det senaste året.
Janne Svensson har många arbetsuppgifter i Nilsby innebandy. Han uppskattar att han har gjort 1 000 ideella arbetstimmar det senaste året. Foto: Olle Persson

I alla föreningar finns det personer som jobbar enormt hårt för att det ska gå runt.

Janne Svensson uppskattar att han har lagt ner 1 000 arbetstimmar för Nilsby det senaste året.

– Det har varit gigantiskt mycket arbete men vi fick belöningen i helgen, säger han.

Tidigare hade Janne Svensson sportchefstiteln i Nilsby, men efter att Johan Karlsson tog över den rollen är Janne innebandyansvarig.

– Jag håller egentligen i allt förutom det som Johan ansvarar för. Lite förenklat innebär det att jag gör allting... Jag sitter sekretariatet, sköter sponsorjakten och ja, det mesta.

Man kan inte direkt påstå att Janne Svensson är en person som har massor av fritid över.

– Jag räknade ut att jag har lagt ungefär 1 000 arbetstimmar på den här säsongen och jag tar inte ut en krona för det jag gör. I de timmarna ligger också att jag har varit med på varenda bortamatch. Det har varit gigantiskt mycket arbete men vi fick belöningen i helgen.

Hade tvivlare

Den resan som Nilsby nu har gjort upp till allsvenskan i innebandy är ganska osannolik. När Janne kom in som sportchef satte han det som målsättning och han möttes av tvivlare.

– Det var många som skakade på huvudet och inte tyckte att man var klok. Men jag bestämde mig för att sikta högt om jag ska hålla på med det här.

En nyckel till att Nilsby är klara för allsvenskan är den uppmärksammade konflikten i Karlstad som fick bröderna Colling att lämna föreningen. Nu är klubbadressen för de fyra bröderna med Adam och Tom i spetsen som bekant Nilsby.

– När det bråket blossade upp erbjöd vi Collings att komma till oss. Det blev ett jäkla liv och det var ett rykte kring bröderna, men det är fantastiska människor och det har de nog varit hela tiden utanför planen, säger Svensson.

”Bra för samtliga”

Och han fortsätter:

– Jag tror ärligt talat att den skilsmässan var toppen för samtliga inblandade. Karlstad har klarat sig fantastiskt bra och för oss betyder bröderna väldigt mycket. Det var otroligt roligt och viktigt för värmländsk innebandy att Karlstad gick upp i SSL!

Hur orkar man då att i snitt under ett års tid lägga tre timmar per dag på en förening?

– Det har funnits tillfällen när man känt ”hur fasen ska jag orka?”, men så kommer stunder som den i helgen när man bara mår så jäkla gott. Det var mer än fullsatt och vi vinner på hemmaplan - då är det lätt att glömma allt jobb.

Även om målsättningen med allsvenskan är uppnådd kommer inte Janne Svensson att tacka för sig, dock med mer stöd vid sin sida.

– Tidigare i dag hade vi ett samtal där vi sa att vi ska bygga upp en bredare organisation. Målvakten Robert Knifsund kommer förmodligen att kliva in och hjälpa till lite mer och det finns även fler personer. Det går inte att köra något ensamrace när man kliver upp i allsvenskan. Det går inte i division 1 heller förresten...

En miljon nästa säsong

Janne Svensson har järnkoll på Nilsbys ekonomi och det handlar om rejäla belopp som måste in för att det ska gå runt.

– Att driva klubben i division 1 kostade cirka 700 000 kronor och när man går upp i allsvenskan får man lägga på ett par hundratusen. Vi pratar om cirka en miljon kronor för att driva runt nästa säsong. Det var, för oss, en enorm publiktillströmning i den sista matchen mot Mora och det gjorde att vi fick ihop det ekonomiskt.

Det var med andra ord bra att ni inte säkrade den allsvenska platsen på bortaplan redan på skärtorsdagen?

– Det finns det många skäl till. Dels hade vi fått räkna bort en rejäl slant i budgeten och hade vi avgjort där uppe hade vi missat en del av det firande vi hade hemma efteråt. Det var ett drömscenario med ett Hitchcock-manus då vi vann med 8-7!

Artikeltaggar

InnebandyJanne SvenssonNilsby IK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.