Hoppa till huvudinnehållet

Duvangallerian omvandlas – revisionsbyrå fick paradläge vid järnvägsstationen

Publicerad:
Milton Viktorsson, redovisningsledare, och Uwe Scheele, kontorschef på Grant Thornton i Karlstad, i ett av mötesrummen på det nya kontoret. De gillar det centrala läget intill järnvägsstationen, och det framtida Resecentrum.
Milton Viktorsson, redovisningsledare, och Uwe Scheele, kontorschef på Grant Thornton i Karlstad, i ett av mötesrummen på det nya kontoret. De gillar det centrala läget intill järnvägsstationen, och det framtida Resecentrum. Foto: Lisa Olaison

Nu har revisionsbyrån Grant Thornton med 30 anställda i Karlstad invigt sitt nya kontor.

Och läget går inte att klaga på: Duvangallerians övervåning med stort fönster mot järnvägsstationen.

– Vi satt inte ocentralt förut, men det här är något annat. Rulltrappan ner – sedan pang och så är man mitt i där det händer, säger kontorschefen Uwe Scheele.

Revisions- och konsultjätten Grant Thornton finns i cirka 150 länder och har över 20 kontor i Sverige.

Kunderna är företag som köper tjänster inom skatterådgivning, affärsrådgivning, revision, redovisning och annan ekonomiservice.

– Företag outsourcar hela sin ekonomifunktion till oss, säger Milton Viktorsson, redovisningsledare i Karlstad, under en rundvisning i de nya lokalerna.

Där det tidigare låg ett café i Duvangallerian har Grant Thornton nyligen invigt sitt nya kontor. Kontorschefen Uwe Scheele är nöjd med utformningen av lokalerna.
Där det tidigare låg ett café i Duvangallerian har Grant Thornton nyligen invigt sitt nya kontor. Kontorschefen Uwe Scheele är nöjd med utformningen av lokalerna. Foto: Lisa Olaison

Känt för många

En ansenlig del av Karlstadsborna har faktiskt redan varit i lokalen, fast i helt andra ärenden. Ytan som nu är kontor rymde i många år ett café, med bästa fönsterläge ut mot Järnvägsgatans stadspuls. En annan del av kontoret var tidigare en skobutik.

Butikerna ska bort

Den nya hyresgästen är en del av fastighetsägaren Stadsrum Fastigheters strategi att fylla våning två i Duvangallerian med annan verksamhet än fysiska butiker. Bland grannarna på det här planet finns som bekant bland annat ett gym och en karaokebar. Traditionella butiker samlas i stället i gatuplanet, i enlighet med fastighetsägarens nya strategi.

Redovisningskonsulten Ewa Nylén har jobbat på företaget i cirka 15 år. Hon gillar de nya lokalerna, säger hon. I likhet med kontorschefen bor hon i Arvika och pendlar till jobbet i Karlstad. Då är det är ingen nackdel att det nya kontoret ligger bara några steg från järnvägsstationen.
Redovisningskonsulten Ewa Nylén har jobbat på företaget i cirka 15 år. Hon gillar de nya lokalerna, säger hon. I likhet med kontorschefen bor hon i Arvika och pendlar till jobbet i Karlstad. Då är det är ingen nackdel att det nya kontoret ligger bara några steg från järnvägsstationen. Foto: Lisa Olaison

Mindre men effektivare

Grant Thorntons Karlstadskontor låg tidigare ovanför Skandiamäklarna i korsningen Drottninggatan/Östra Torggatan. Trots att kontoret går bra och växer valde de att flytta till lokaler som till ytan är betydligt mindre.

– Vi tyckte att det här gav oss möjlighet att designa lokalerna precis så det passar hur vi vill jobba. Att det dessutom var ett superläge skadar ju inte, säger Uwe Scheele.

Uwe Scheele framför tavlan med alla medarbetares namn och bild i entrén till kontoret. De är 30 på kontoret i dag, men vill bli fler. Två eller tre seniora konsulter skulle få jobb direkt om de rätta personerna fanns, säger Uwe Scheele. Kompetensförsörjningen är en utmaning även i den här branschen.
Uwe Scheele framför tavlan med alla medarbetares namn och bild i entrén till kontoret. De är 30 på kontoret i dag, men vill bli fler. Två eller tre seniora konsulter skulle få jobb direkt om de rätta personerna fanns, säger Uwe Scheele. Kompetensförsörjningen är en utmaning även i den här branschen. Foto: Lisa Olaison

Flexiblare arbete

Det nya kontoret ger helt andra möjligheter än det tidigare både för kundmöten, events och det allt mer flexibla arbetssätt som Grant Thornton tillämpar för sina anställda, menar Uwe Scheele. Konceptet, som kallas way at work (eller Way@work), innebär att medarbetarna arbetar där det är mest ändamålsenligt för uppgiften.

– Kundens behov styr i första hand, och därefter teamet/kollegorna.

Det kan innebära ensamarbete i kontorslandskap eller tillsammans med teamet i ett mötesrum på kontoret, kundmöte på stan eller distansarbete hemifrån – arbetsgivaren lägger sig inte i vilket så länge arbetet flyter och att man respekterar prioritetsordningen kunden först, därefter teamet och därefter den enskilda medarbetaren.

– Det innebär att en del är inne två dagar i veckan, en del fyra dagar i veckan. Arbetsuppgiften styr.

Revisionsledaren Carl Allert är nöjd med lokalerna som han menar ger nya möjligheter till flexibelt arbetssätt, kundmöten och även olika events. Företaget har bland annat en hel del aktiviteter som riktar sig till ekonomi- och juridikstudenter på Karlstads universitet.
Revisionsledaren Carl Allert är nöjd med lokalerna som han menar ger nya möjligheter till flexibelt arbetssätt, kundmöten och även olika events. Företaget har bland annat en hel del aktiviteter som riktar sig till ekonomi- och juridikstudenter på Karlstads universitet. Foto: Lisa Olaison

Eftersom arbetet till stor del är organiserat i team behöver personalen ha tillgång till mötesrum i olika storlekar på kontoret. Att få designa lokalerna helt och hållet utifrån verksamhetens behov har gjort stor skillnad, säger Uwe Scheele och hans kollegor.

– Ytorna tillät inte det här arbetssättet där vi var tidigare. Det var ett klassiskt kontor med mötesrum som inte var anpassade för våra behov. Nu kan vi lättare jobba ihop i olika konstellationer olika delar av dagen, och då det blir en enorm samarbetseffekt, säger Carl Allert, revisionsledare.

Milton Viktorsson, redovisningsledare, Uwe Scheele, kontorschef och Carl Allert, revisionsledare, är entusiastiska inför möjligheterna som det nya, centralt belägna kontoret erbjuder.
Milton Viktorsson, redovisningsledare, Uwe Scheele, kontorschef och Carl Allert, revisionsledare, är entusiastiska inför möjligheterna som det nya, centralt belägna kontoret erbjuder. Foto: Lisa Olaison

Han gillar också det speciella läget.

– Det är så centralt. Det första man ser när man kommer in till Resecentrum är våra skyltar i glasfönstret. Alla kommer att veta var vi sitter när vi har bott in oss lite.

Lokal närvaro viktigt

För kunderna är det viktigt att revisorerna finns lokalt, menar de.

– Vi trycker mycket på den lokala närvaron. Det gäller särskilt när det gäller våra seniora medarbetare, de kundansvariga, som helst ska finnas nära kunderna, säger Uwe Scheele.

En korg med racketar i rummet där man kan koppla av med lite bordtennis – och en strålande utsikt.
En korg med racketar i rummet där man kan koppla av med lite bordtennis – och en strålande utsikt. Foto: Lisa Olaison

Tjänster som lönehantering och månadsrapporter kräver inte fysisk närvaro, men om en kund vill diskutera en svårare fråga, inför ett viktigt strategiskt beslut till exempel, är det en fördel att ha sin rådgivare nära.

– Det mänskliga mötet blir allt viktigare i takt med att vi blir allt mer digitaliserade.

Artikeltaggar

ArbetsgivareDrottninggatanFöretagandeGrant ThorntonJärnvägsgatanKarlstadKarlstads universitetNäringslivRevision

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.