Nu har revisionsbyrån Grant Thornton med 30 anställda i Karlstad invigt sitt nya kontor.
Och läget går inte att klaga på: Duvangallerians övervåning med stort fönster mot järnvägsstationen.
– Vi satt inte ocentralt förut, men det här är något annat. Rulltrappan ner – sedan pang och så är man mitt i där det händer, säger kontorschefen Uwe Scheele.
Revisions- och konsultjätten Grant Thornton finns i cirka 150 länder och har över 20 kontor i Sverige.
Kunderna är företag som köper tjänster inom skatterådgivning, affärsrådgivning, revision, redovisning och annan ekonomiservice.
– Företag outsourcar hela sin ekonomifunktion till oss, säger Milton Viktorsson, redovisningsledare i Karlstad, under en rundvisning i de nya lokalerna.
Känt för många
En ansenlig del av Karlstadsborna har faktiskt redan varit i lokalen, fast i helt andra ärenden. Ytan som nu är kontor rymde i många år ett café, med bästa fönsterläge ut mot Järnvägsgatans stadspuls. En annan del av kontoret var tidigare en skobutik.
Butikerna ska bort
Den nya hyresgästen är en del av fastighetsägaren Stadsrum Fastigheters strategi att fylla våning två i Duvangallerian med annan verksamhet än fysiska butiker. Bland grannarna på det här planet finns som bekant bland annat ett gym och en karaokebar. Traditionella butiker samlas i stället i gatuplanet, i enlighet med fastighetsägarens nya strategi.
Mindre men effektivare
Grant Thorntons Karlstadskontor låg tidigare ovanför Skandiamäklarna i korsningen Drottninggatan/Östra Torggatan. Trots att kontoret går bra och växer valde de att flytta till lokaler som till ytan är betydligt mindre.
– Vi tyckte att det här gav oss möjlighet att designa lokalerna precis så det passar hur vi vill jobba. Att det dessutom var ett superläge skadar ju inte, säger Uwe Scheele.
Flexiblare arbete
Det nya kontoret ger helt andra möjligheter än det tidigare både för kundmöten, events och det allt mer flexibla arbetssätt som Grant Thornton tillämpar för sina anställda, menar Uwe Scheele. Konceptet, som kallas way at work (eller Way@work), innebär att medarbetarna arbetar där det är mest ändamålsenligt för uppgiften.
– Kundens behov styr i första hand, och därefter teamet/kollegorna.
Det kan innebära ensamarbete i kontorslandskap eller tillsammans med teamet i ett mötesrum på kontoret, kundmöte på stan eller distansarbete hemifrån – arbetsgivaren lägger sig inte i vilket så länge arbetet flyter och att man respekterar prioritetsordningen kunden först, därefter teamet och därefter den enskilda medarbetaren.
– Det innebär att en del är inne två dagar i veckan, en del fyra dagar i veckan. Arbetsuppgiften styr.
Eftersom arbetet till stor del är organiserat i team behöver personalen ha tillgång till mötesrum i olika storlekar på kontoret. Att få designa lokalerna helt och hållet utifrån verksamhetens behov har gjort stor skillnad, säger Uwe Scheele och hans kollegor.
– Ytorna tillät inte det här arbetssättet där vi var tidigare. Det var ett klassiskt kontor med mötesrum som inte var anpassade för våra behov. Nu kan vi lättare jobba ihop i olika konstellationer olika delar av dagen, och då det blir en enorm samarbetseffekt, säger Carl Allert, revisionsledare.
Han gillar också det speciella läget.
– Det är så centralt. Det första man ser när man kommer in till Resecentrum är våra skyltar i glasfönstret. Alla kommer att veta var vi sitter när vi har bott in oss lite.
Lokal närvaro viktigt
För kunderna är det viktigt att revisorerna finns lokalt, menar de.
– Vi trycker mycket på den lokala närvaron. Det gäller särskilt när det gäller våra seniora medarbetare, de kundansvariga, som helst ska finnas nära kunderna, säger Uwe Scheele.
Tjänster som lönehantering och månadsrapporter kräver inte fysisk närvaro, men om en kund vill diskutera en svårare fråga, inför ett viktigt strategiskt beslut till exempel, är det en fördel att ha sin rådgivare nära.
– Det mänskliga mötet blir allt viktigare i takt med att vi blir allt mer digitaliserade.