Hoppa till huvudinnehållet

Förslag: Bup utökar med lokaler i yttre hamn – för att lösa trångboddheten

Publicerad:
Barn- och ungdomspsykiatrin, bup, föreslås få fler lokaler i yttre hamn.
Barn- och ungdomspsykiatrin, bup, föreslås få fler lokaler i yttre hamn. Foto: Peter Bäcker

I december öppnade CTI, Centrum för tidiga insatser, i lokaler i yttre hamn i Karlstad. Nu är planen att bup ska flytta in i resterande delar av huset - för att lösa den akuta trångboddheten.

Sommaren 2021 tecknade Region Värmland hyresavtal för lokaler på Hamnpirsgatan i yttre hamn i Karlstad. De renoverades och i december 2022 kunde CTI, Centrum för tidiga insatser, ha invigning genom att tre verksamheter flätades ihop under samma tak.

Byggnaden innehåller ytterligare 480 kvadratmeter som står tomma och nu föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden att de ska hyras för bups räkning.

Barn- och ungdomspsykiatrin, bup, har sedan flera år vuxit ur sina lokaler på Lagergrens gata på Kanikenäset och har därför svårt att utföra sitt uppdrag.

Alltfler av länets unga mellan 0–17 år säker sig till barn- och ungdomspsykiatrin. Under 2017 genomförde bup 17 977 öppenvårdsbesök.

Under 2021 var den siffran 27 275.

Förslaget från nämnden är att hyra lokalerna enligt kontrakt till november 2027 och därmed också förlänga kontraktet för CTI till samma tidsperiod.

Det blir en kostnad på närmare 1,2 miljoner kronor per år som i dagsläget inte finns i Regionfastigheters budget. Dessutom kommer Region Värmland att stå för elförbrukningen.

Förslaget är därför att regiondirektören får i uppdrag att teckna hyresavtalet och att ta hänsyn till den ökade kostnaden i kommande budgetarbete hos Regionfastigheter.

Artikeltaggar

BarnBarn- och ungdomspsykiatriBudgetarInvigningarKanikenäsetKarlstadNämnderRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.