Hoppa till huvudinnehållet

Ett knivigt problem

Publicerad:
Sunt förnuft i knivlagen behövs. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

För drygt ett år sedan ändrade den socialdemokratiska regeringen knivlagen. Syftet var att straffa fler kriminella.

Nyordningen harmonierar emellertid inte med det allmänna rättsmedvetandet och träffar jägare och hantverkare. Det är därför angeläget att den nya regeringen förtydligar lagen.

”När vi skärpt straffen för vapenbrott, tenderar de kriminella att gå över till kniv. Därför har jag idag lagt förslag om att skärpa straffet för brott mot knivlagen, när man bär kniv i t ex kriminella miljöer, på krogen eller på brottsutsatta platser”, twittrade dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) i februari i fjol. Konsekvensen blev att fler som inte är kriminella kom att prövas för brott mot knivlagen.

En anledning är att lagen inte harmonierar med det allmänna rättsmedvetandet. Påfallande många som misstänks för brott har fastnat med fickkniv eller multiverktyg i tingsrätternas metalldetektorer. Tydligen ser ganska många en fickkniv som harmlös utrustning i vardagen, inte som vapen.

En annan anledning är att poliser och åklagare är lite väl glada i att släpa hantverkare och jägare till domstol. Nyligen frikändes en plåtslagare från misstanke om brott mot knivlagen efter att Polisen hittat två knivar i hans firmabil. En månad tidigare dömdes dock en jägare som vid en trafikkontroll hade en kniv i bältet.

Det finns flera fall då hantverkare straffats efter att Polisen hittat knivar i bilen eller i arbetsbyxorna. När sådana fall ifrågasätts brukar det från både polis- och åklagarskråna dyka upp dem som försvarar tveksamma ingripanden och domar med att de egentligen beror på något annat. Till exempel att hantverkaren tidigare fällts för andra brott. Men om något annat är det egentliga skälet, varför straffar man inte för det? Det är oroande när det bland polis och åklagare finns dem som tar så lätt på rättssäkerheten.

Givetvis skall ingen springa runt med knivar i onödan, men dagens tillämpning kräver ett omtag. Det är inte rimligt att jägare, hantverkare eller folk med en kniv bak i bilen riskerar att straffas på samma sätt som den som bär kniv på en nattklubb. Skälet till innehavet bör bli avgörande. Inte själva innehavet.

Det krävs inte några större ändringar. Lagen säger redan att knivar som är ”ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa får inte innehas på allmän plats” eller i ”fordon på allmän plats”. Har du en rimlig förklaring till innehavet, inte använt kniven för att beväpna dig och ditt innehav inte ökar våldsanvändningen i samhället, skall du inte behöva oroa dig för Polisen.

För många utanför stadskärnorna är till exempel en kniv i bilen standardutrustning. Det är inte konstigt. I de här miljöerna händer mer som måste lösas. Det är också ofta så att människorna i dessa områden är mer kapabla att lösa uppkomna situationer själva. Därför är kniven en del i många människors verktygslåda. En lag som straffar människor som bara försöker klara sig själva är dysfunktionell. Det här behöver justitieminister Gunnar Strömmer (M) göra något åt.

Artikeltaggar

ÅklagarmyndighetenBrottBrott mot knivlagenGunnar StrömmerJaktLedareModeraternaMorgan JohanssonPolisen