Hoppa till huvudinnehållet

47-åring döms för grovt sjöfylleri – båten fastnade på klippa

Publicerad:
Den 47-årige värmlänningen gick på grund och båten fastnade på en klippa. Foto: Polisen

Han gick på grund med båten och fastnade på en klippa.

Nu döms den 47-årige värmlänningen för grovt sjöfylleri.

Det var i somras som den 47-årige mannen var ute och körde motorbåt på Vänern.

Men när han var i närheten av Svartön vid Segersta gick båten på grund och blev stående och slog mot klipporna.

Kustbevakningen fick larm om grundstötningen strax före klockan tio på förmiddagen. Då var redan Sjöräddningssällskapet på plats - som meddelade att mannen ombord var kraftigt berusad samtidigt som det låg en tom vodkaflaska på däck.

Drack efter grundstöten

Mannen fördes till Centralsjukhuset i Karlstad, där analyser visade att han hade 2,23 promille alkohol i blodet.

Trots alkoholhalten i blodet har mannen hela tiden nekat till grovt sjöfylleri och hävdat att han drack alkoholen efter att båten gått på grund.

Tingsrätten accepterar det resonemanget:

”I nu aktuellt fall har fartyget i enlighet med vad tingsrätten ansett utrett ovan varit fast mot Svartöns klippor efter att XX intagit alkoholen och därefter inte kommit i någon egentlig rörelse. XX kan därmed inte sägas ha framfört fartyget efter att ha intagit alkohol på det sätt som åklagaren har gjort gällande.” skriver domstolen.

Dagsböter

Men de dömer ändå värmlänningen för grovt sjöfylleri. Anledningen är att han var ensam på båten och därmed även befälhavare för fartyget.

”Uppgiften som befälhavare var därmed av väsentlig betydelse för säkerheten till sjöss. (...) Han gjorde detta efter att ha intagit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans blod uppgick till 2,28 promille. Med hänsyn till att alkoholkoncentrationen vida översteg 1,0 promille ska gärningen bedömas som grovt sjöfylleri.” skriver tingsrätten.

Mannen döms till villkorlig dom och sammanlagt 11 000 kronor i dagsböter.

Artikeltaggar

AlkoholBåtarBrott, lag och rättDagsböterGrundstötningKarlstadKustbevakningenSegerstaSjöräddningssällskapetVänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.