Hoppa till huvudinnehållet

Sandra, 33, har fått både akut kejsarsnitt och fött vaginalt – hyllar vården

Publicerad:
Sandra Andésh har upplevt två väldigt olika förlossningar, ett akutkejsarsnitt och en vaginal förlossning.
Sandra Andésh har upplevt två väldigt olika förlossningar, ett akutkejsarsnitt och en vaginal förlossning. Foto: Lisa Olaison

Sandra Andésh från Karlstad har upplevt både en svår graviditet med akut kejsarsnitt och en graviditet utan komplikationer med vaginal förlossning.

Trots att de båda graviditeterna och förlossningarna var olika är hon lika nöjd med båda – och det tack vare barnmorskorna på CSK.

Varje år föds cirka 2500 barn i Värmland. I åtta delar kommer du få ta del av några mammor och pappors förlossningsberättelser. Du får bland annat läsa om planerad hemförlossning, hur det är att kämpa med förlossningsrädsla och upplevelser av kejsarsnitt. Även en doula, barnmorskor och politiker kommer till tals om förlossningar i Värmland.


Del 8: Min förlossning: Sandras första graviditet var svår – den slutade med ett akut kejsarsnitt

Första gången Sandra Andésh blev gravid fick hon missfall.

Hon försökte bli gravid igen, men efter ett år utan resultat upptäckte vården att Sandra Andésh hade endometrios med flera cystor, en del blodfyllda.

– Jag har symptomfri endometrios. Alltså jag har inte ont, vilket många kvinnor med endometrios har.

Endometrios

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. De flesta behöver behandling för att slippa att ha ont, och andra besvär.

Källa: 1177

Kvinnor med endometrios har ofta svårt att bli gravida. Därför erbjöds Sandra Andésh IVF, provrörsbefruktning.

Det gick fem månader och Sandra blev gravid med hjälp av behandlingen.

IVF, provrörsbefruktning

IVF är en behandling då ägg plockas ut och befruktas utanför kroppen. Ett befruktat ägg kallas för embryo. Några dagar efter befruktningen sätter läkaren in embryot i livmodern. Där fortsätter det förhoppningsvis att utvecklas till ett barn.

Källa: 1177

Men det blev en svår graviditet för Sandra.

– Jag hade mycket problem. Jag fick många cellförändringar som behövde tas bort. Jag hade även placenta previa.

Placenta previa, på svenska kallat föreliggande moderkaka, är en graviditetskomplikation där moderkakan växer lågt ner i livmodern och täcker livmoderhalsens öppning. En vaginal förlossning skulle bli svår och ett kejsarsnitt planerades in.

Sandra Andésh sjukskrevs från sitt jobb som personlig assistent.

– Jag fick inte lyfta mer än två paket mjölk.

Sandra Andésh första graviditet slutade med ett missfall. Med hjälp av IVF, provrörsbefruktning, blev Sandra gravid en andra gång.
Sandra Andésh första graviditet slutade med ett missfall. Med hjälp av IVF, provrörsbefruktning, blev Sandra gravid en andra gång. Foto: Lisa Olaison

I sjunde månaden fick Sandra Andésh en kraftig blödning, något som kan hända när man lider av föreliggande moderkaka.

– Jag kommer ihåg att jag skulle gå till köket. Jag kände att jag blev blöt och tänkte att vattnet hade gått, men jag upptäckte att jag blödde och ringde 112.

Sandra Andésh kördes med ambulans till Centralsjukhuset (CSK) i Karlstad.

Hon sövdes ner och med ett akut kejsarsnitt kom sonen Sani till världen 16 november 2018.

– Från det att jag ringde ambulansen till att min son var född hade det gått 38 minuter.

Sani var född två månader för tidig och fullt frisk. Men han fick stanna på neonatalavdelningen (NEO), där för tidigt födda barn vårdas, i en månad för kontroll.

  • Sandra Andésh berättar om sina två förlossningar på CSK.Till förlossningsserien
    Sandra Andésh berättar om sina två förlossningar på CSK.Till förlossningsserien Foto: Lisa Olaison
  • Sandra Andésh berättar om sina två förlossningar på CSK.Till förlossningsserien
    Sandra Andésh berättar om sina två förlossningar på CSK.Till förlossningsserien Foto: Lisa Olaison
  • Sandra Andésh berättar om sina två förlossningar på CSK.Till förlossningsserien
    Sandra Andésh berättar om sina två förlossningar på CSK.Till förlossningsserien Foto: Lisa Olaison

Det fanns inga lediga rum på NEO, så Sandra Andésh fick bo på BB under tiden.

– Min man och jag turades om att vara med Sani. Vårdpersonalen var underbar. Det var som ett hotell med personlig service, jag kände mig så trygg. Jag ville inte åka hem. Det blev som en till familj som hjälpte mig. Jag är extremt tacksam för vården.

Barnmorskorna var väldigt noga med att se till att Sandra mådde bra efter förlossningen.

– De var väldigt noga med hur jag mådde, hur jag tänkte och hur jag kände mig. De höll koll så att jag inte skulle bli deprimerad.

Sandra Andésh som föddes i Bosnien är otroligt tacksam för vården i Sverige.

– Det är helt annorlunda i Bosnien, kvinnovården är en mardröm. Jag skulle aldrig vilja föda i mitt hemland.

Vårdpersonalen var underbar. Det var som ett hotell med personlig service, jag kände mig så trygg. Jag ville inte åka hem.
Sandra Andésh

Två år senare blev Sandra Andésh oplanerat gravid igen. Graviditeten gick bra utan komplikationer.

Sex dagar efter beräknad förlossning började värkarna som skulle pågå i fem dagar innan Sandra födde sin andra son Sultan vaginalt 29 augusti 2020.

Trots att första sonen Sani kom till världen på ett traumatiskt sätt är Sandra Andésh nöjd med båda sina förlossningar.

– Även om min första förlossning var svår så kan jag inte se det på ett negativt sätt. Barnmorskorna hjälpte alltid till och bemötte mig alltid med respekt. Hela teamet var bäst. De hade humor, de kunde lugna ner mig. De kunde kommunicera med mig när jag inte var helt hundra i huvudet. Jag kände mig aldrig osedd. Jag behövde aldrig ringa på dem och fråga var de var.

Sandra lyfter även fram att hon hade samma barnmorska under stora delar av graviditeten och under bägge förlossningarna och att det bidrog mycket till att hon kände sig trygg.

– Det var 15 olika ansikten som tog hand om mig under förlossningen. Att få se ansiktet på en barnmorska som följt mig under två graviditeter fick mig att känna mig lugn. Hon kände igen mig, hon kunde min historia. Jag skulle inte ha bytt ut henne mot någonting.

Martina, 37, födde hemma – helt själv: ”Kunde ta ett litet glas champagne”Adam, 37 och Emil, 41 om att vara med på förlossningen: ”Från hundra till noll”Förlossningsrädda Marie, 33, vågade skaffa barn: ”Barnmorskan var jätteviktig”Så hjälper barnmorskorna förlossningsrädda – här kan du söka stödFörlossningsrädda Linnéa, 29, om vägen till planerat kejsarsnitt: ”Fantastiskt”Barnmorskebristen sätter stopp för att få en ”egen” barnmorska: ”Har bekymmer”
Trots att första sonen Sani kom till världen på ett traumatiskt sätt är Sandra Andésh nöjd. Barnmorskorna beskriver hon som helt fantastiska.
Trots att första sonen Sani kom till världen på ett traumatiskt sätt är Sandra Andésh nöjd. Barnmorskorna beskriver hon som helt fantastiska. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

BosnienCentralsjukhuset i KarlstadEndometriosFörlossningGraviditetKarlstadMin förlossningVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.