Hoppa till huvudinnehållet

Så ska sparkade direktören ersättas: ”Det blir lite turbulent”

Publicerad:
Anders Tallgren vill ha en ny direktör på plats till årsskiftet.
Anders Tallgren vill ha en ny direktör på plats till årsskiftet. Foto: Tommy Pedersen

Snart inleder Karlstads kommun jakten på skandalomsusade Alan Schürers ersättare.

En extern firma ska sköta rekryteringen – med målet att ha en ny stadsbyggnadsdirektör på plats vid årsskiftet.

– Det blir lite turbulent för verksamheten, säger Anders Tallgren (S), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Alan Schürer köptes ut och lämnade posten som stadsbyggnadsdirektör i månadsskiftet februari–mars, efter skandalen med hans misstänkta brott mot efterforskningsförbudet.

Plan- och byggchefen Marie Eddeborn har gått in som tillförordnad stadsbyggnadsdirektör och förvaltningschef i väntan på en ny permanent ersättare till Alan Schürer.

Hon ser ut att få behålla posten året ut. Målet är nämligen att en ny stadsbyggnadsdirektör ska tillträda vid årsskiftet.

– Det börjar läggas upp en process nu, säger Anders Tallgren.

Rekryteringen ska skötas av en extern aktör. Kravprofilen och en annons ska tas fram under april och ansökningstiden ska sträcka sig över sommaren, enligt Anders Tallgren.

– Sen intervjuer efter sommaren med sikte på ett beslut i kommunstyrelsen i höst. Och att det går i mål senast kring årsskiftet.

Kommunalrådet beskriver tidsåtgången som normal, men att processen kommit i gång lite senare efter ett ”medvetet break” efter att Alan Schürer lämnade.

– Så man hinner landa lite grand, det blir lite turbulent för verksamheten.

Vilka egenskaper är viktiga hos den nya direktören?

– Det är klart att det är viktigt att man har en erfarenhet av den här typen av frågor, gärna i en större eller i alla fall någorlunda större kommun eller motsvarande verksamhet. Och att man har erfarenhet och förståelse kring att arbeta i en politiskt styrd organisation.

Anders Tallgren ser framför sig att Karlstad ska fortsätta växa och den nya direktörens främsta uppdrag blir att hantera det.

– Även om det är lite mattad konjunktur ser vi fortsatt tillväxt. Vi är en kommun som är ganska stor och som växer ännu mer.

Artikeltaggar

Alan SchürerAnders TallgrenArbeteBeslutKarlstadKarlstads kommunKarlstads kommunKommunstyrelsenKonjunkturRekryteringSchüreraffären

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.