Hoppa till huvudinnehållet

Nu blir det dyrare att duscha för många av KBAB:s hyresgäster: ”Följer marknaden”

Publicerad:

De lägenheter med individuell mätning och debitering av kall- och varmvatten kommer få en prisökning.

Över tjugo procent dyrare kommer konsumtionen av varmvatten bli.

– Vi ville vara ute i god tid och informera hyresgästerna, säger Niklas Karlsson från KBAB.

Den nya prishöjningen för varmvatten kommer att införas från och med 1 juli i år. Prisökningen kommer röra de bostäder som har individuell mätning och debitering av kall- och varmvatten, förkortas IMD. Modellen blir allt mer vanlig i landet och även ett lagkrav under 2022 för nybyggda fastigheter.

KBAB började titta över sina priser runt årsskiftet och i sommar höjs de med ungefär 22 procent:

– Våra priser hade inte blivit justerade på flera år och de låg betydligt lägre än där den faktiska kostnaden ska vara enligt marknaden, säger Karlstads bostadsbolag AB:s fastighetsstrateg Niklas Karlsson.

Prissättningen följer de rekommendationer som Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och SABO beräknat. Kallvattnet kommer stanna på samma pris som tidigare.

Ungefär hälften av alla lägenheter

Det är inte alla av bolagets kunder som blir påverkade. Av ungefär 7 700 lägenheter är det 3 800 som får sina priser höjda.

Till exempel kan en lägenhet på två rum och kök, som tidigare haft en kostnad på 165 kronor varje månad, gå upp till 185 kronor. Detta är utifrån medelförbrukningen som KBAB räknat ut.

KBAB förklarar även att den nya förbrukningskostnaden inte kommer ge bolaget några extra påslag.

Niklas Karlsson fortsätter:

– Det är ett klart faktum att fjärrvärmepriser och elpriserna har höjts, det har en självklar påverkan. Det blir ju även en så stor höjning eftersom vi inte höjt priset på många år.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderFastigheterHyresgästföreningenKallvattnetKarlstadKBABLägenheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.