Hoppa till huvudinnehållet

Nilsby klart för allsvenskan – inför rekordpublik och efter jättedrama: ”Blackout”

Publicerad:
Nilsby IK är för första gången klart för allsvenskan.
Nilsby IK är för första gången klart för allsvenskan. Foto: Lisa Olaison

Nilsby är klart för allsvenskan för första gången efter 8–7-seger i den direkt avgörande kvalfinalen hemma mot Mora som lockade rekordpublik på 471.

– Det blev den här klassikern, blackout. Man vet inte var man är eller vart man tar vägen. Det var bara en sådan extrem lättnad, säger Nilsbyhjälten Adam Colling om känslan på slutsignalen.

Två lag men endast en plats till allsvenskan. Dagens helt avgörande kvalfinal i division 1-playoff 2 mellan Nilsby IK och Kais Mora IF hade alla ingredienser för att bli något alldeles extra, för det var dessutom publikrekord på 471 personer i ECG Arena dit även en Mora-klack tagit sig.

Hemmalaget Nilsby fick en smakstart med tidig 2–0-ledning efter dubbla baljor från William Colling. Men det var gästerna från Dalarna som var i 3–2-ledning inför den andra perioden efter en minst sagt het och tuff första där skotten var 7–7.

Adam Colling och Nilsby fick jubla högt i ECG Arena i Kil.
Adam Colling och Nilsby fick jubla högt i ECG Arena i Kil. Foto: Lisa Olaison

Nilsby kom tillbaka

Tidigt in i andra hade hemmagänget vänt matchen till 4–3 efter mål av Erik Nilsson Allansson och Adam Colling och Nilsby hade bud på fler mål innan gästerna fick in 4–4. Med 1.37 kvar av andra kom 5–4 för Nilsby genom Tom Colling vilket var ställningen inför tredje i denna högoktaniga tillställning i Kil inför härligt publikstöd – för båda lagen.

8.31 in i tredje satte David Andersson 7–5 till Nilsby som då åtminstone hade en halv fot i allsvenskan för hemmalaget skapade lägen för fler fullträffar och styrde matchen. Med 7.25 kvar av tredje perioden reducerade Daniel Simons-Pettersson till 6–7 med sitt femte mål i den här kvalfinalbataljen.

Forwarden Adam Colling gjorde två mål när Nilsby fixade allsvenskt avancemang.
Forwarden Adam Colling gjorde två mål när Nilsby fixade allsvenskt avancemang. Foto: Lisa Olaison

Med 3.22 kvar av tredje vid 8–7 till Nilsby städade hemmalaget med Viktor Forslund i kassen av ett numerärt underläge och Nilsby höll även undan i dramatiska slutminuter och är klart för allsvenskan.

– Det blev den här klassikern, blackout. Man vet inte var man är eller vart man tar vägen. Det var bara en sådan extrem lättnad, säger Nilsbyforwarden Adam Colling som gjorde två mål varav det ena blev matchavgörande, och fortsätter:

– Vi har kämpat så hårt för det här och haft sådan press på oss hela säsongen att vi ska gå upp. Att vi lyckades stå pall för det och göra det på hemmaplan det är bland det häftigaste jag har varit med om.

Det var en tuff och tät batalj som Nilsby med Tom Johansson vann.
Det var en tuff och tät batalj som Nilsby med Tom Johansson vann. Foto: Lisa Olaison

Och Nilsby gjorde det alltså inför nytt publikrekord på 471.

– Det är jättekul att publiken sluter upp när vi behöver dom som mest. Det var extremt bra drag i hallen och att vi kunde bjuda dom på en så här spännande match framför allt och att vi lyckades dra det längsta strået är skithäftigt.

Mål, Nilsby: William Colling 2, Adam Colling 2, Erik Nilsson Allansson, Tom Colling, Filip Nilsson, David Andersson.

Nilsbys Tom Colling svarade för ett mål och Tom Johansson, till höger, producerade två assist.
Nilsbys Tom Colling svarade för ett mål och Tom Johansson, till höger, producerade två assist. Foto: Lisa Olaison
Nilsby satte nytt publikrekord i ECG Arena med 471 åskådare.
Nilsby satte nytt publikrekord i ECG Arena med 471 åskådare. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Adam CollingECG ArenaInnebandyKais Mora IFNilsby IKTom CollingWilliam Colling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.