Hoppa till huvudinnehållet

Trenden att föda med doula ökar: ”Många är skeptiska mot sjukvården”

Publicerad:
Linda Häggkvist jobbar som doula.
Linda Häggkvist jobbar som doula. Foto: Helena Karlsson

Fler kvinnor tar hjälp av en doula under graviditeten.

I Värmland efterfrågas doula framförallt inför förlossningen.

– Jag tror att många har släppt tanken på att ta med sig en tredje person in på förlossningen efter pandemin, säger Linda Häggkvist, doula.

Varje år föds cirka 2500 barn i Värmland. I åtta delar kommer du få ta del av några mammor och pappors förlossningsberättelser. Du får bland annat läsa om planerad hemförlossning, hur det är att kämpa med förlossningsrädsla och upplevelser av kejsarsnitt. Även en doula, barnmorskor och politiker kommer till tals om förlossningar i Värmland.


Del 5: Min förlossning: Doulan Linda hjälper föräldrar under graviditeten, förlossningen och efter: ”Det handlar om trygghet”

Linda Häggkvist jobbar som doula.

En doula kan beskrivas som en stödperson som ger en gravid kvinna och hennes eventuella partner både fysiskt och känslomässigt stöd innan, under och efter en förlossning. Doulan har god kunskap om graviditet och förlossning, men konkurrerar inte med den medicinska sakkunskapen.

För Linda Häggkvist är förlossningen mycket mer än att ett barn kommer till världen. Hon ser att förlossningen är viktig för barnets, familjens och samhällets utveckling.

– Förlossningen är en jätteviktig del i hur föräldrarna mår direkt efter och hur de tar till sig barnet och börjar anknyta. Barnet behöver komma ut till föräldrar som är närvarande. Den första tiden är jätteviktig för barnet och anknytningen kan påverka i generationer.

Linda fortsätter:

– Ur ett samhällsperspektiv, så måste vi börja engagera oss redan vid graviditet och förlossning, det är då föräldraskapet börjar. Det måste vi ha med oss när vi tittar på gängkriminalitet, utanförskap och våld och så vidare.

Linda Häggkvist utbildade sig till doula i England.
Linda Häggkvist utbildade sig till doula i England. Foto: Helena Karlsson

Vad är det då som är så viktigt för att en graviditet och förlossning ska bli lyckad och att föräldraskapet får en god start?

– Det handlar om att ha en trygghet där någonstans, dit man kan vända sig.

En del kvinnor kommer till Linda Häggkvist redan när de plussat på stickan och andra hör av sig när det närmar sig förlossning.

– Är du orolig eller rädd då tycker jag att du ska ta kontakt så snart som möjligt, för då brukar vi ha samtal tidigt i graviditeten. Man ska inte behöva gå hela graviditeten och vara orolig.

Många som hör av sig till Linda Häggkvist och vill ha det extra stödet är kvinnor som är skeptiska mot sjukvården.

– Det är jättemånga som är skeptiska mot sjukvården. Ofta beror skepticismen på hur media skriver om hur förlossningsvården ser ut.

Förlossningen är en jätteviktig del i hur föräldrarna mår direkt efter och hur de tar till sig barnet och börjar anknyta.
Linda Häggkvist

För att öka förtroendet för vården hjälper det ofta att nyansera bilden av hur det ser ut på förlossningsavdelningen.

– Bara att berätta att på förlossningsavdelningen i Karlstad är det lugnt. Det är dämpad belysning, personalen pratar tyst och harmoniskt, de hälsar en välkommen och tittar en i ögonen. Med ganska små medel kan man nå ganska långt i föräldrarnas trygghet.

Vid en förlossning finns doulan med för att avlasta och stötta föräldrarna.
Vid en förlossning finns doulan med för att avlasta och stötta föräldrarna. Foto: Helena Karlsson

Efterfrågan på doulor ökar i Värmland.

– Jag hinner inte ta alla uppdrag. Vi behöver fler doulor. Dessutom tror jag att efterfrågan skulle öka ännu mer om vi fick fler doulor som syns.

I Värmland efterfrågas doulor framförallt inför förlossning.

– Trenden att ha med en doula under förlossningen i Värmland är inte lika stark som i storstäderna. Jag tror att många har släppt tanken på att ta med sig en tredje person in på förlossningen efter pandemin.

I Region Värmland får födande ta med sig två personer under förlossningen. Om en födande väljer att ta med sig en doula arbetar doulan med att avlasta och stötta föräldrarna. Till exempel om förlossningen tar lång tid kan partnern behöva vila eller äta så att hen mår bra när barnet väl kommer.

– I vår kultur är vi ensamma i allt vi gör. I andra kulturer är alla byns kvinnor där och stöttar under förlossningsprocessen. Glädje är ju det största som finns. Tänk dig att kunna skratta under förlossningen, vad avslappnad man skulle bli och då funkar ju kroppen som bäst.

Även efter förlossningen tar många stöd av doulor för att prata om sina förlossningar och bearbeta sina upplevelser.

– Inför förlossning har du tätare besök på mödravårdscentralen. Efter förlossningen blir det tyst och man känner sig ofta ganska lämnad.

Att anlita en doula kostar 7 000 kronor och uppåt. Föreningen Föräldrastödet i Värmland erbjuder utsatta kvinnor en doula kostnadsfritt.

En doula har god kunskap om graviditet och förlossning, men konkurrerar inte med den medicinska sakkunskapen.
En doula har god kunskap om graviditet och förlossning, men konkurrerar inte med den medicinska sakkunskapen. Foto: Helena Karlsson
Martina, 37, födde hemma – helt själv: ”Kunde ta ett litet glas champagne”Förlossningsrädda Marie, 33, vågade skaffa barn: ”Barnmorskan var jätteviktig”Så hjälper barnmorskorna förlossningsrädda – här kan du söka stöd

Artikeltaggar

EnglandFamiljFörlossningGraviditetKarlstadMin förlossningRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.