Hoppa till huvudinnehållet

Barnmorskebristen sätter stopp för att få en ”egen” barnmorska: ”Har bekymmer”

Publicerad:
Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Lisa Olaison

I fjol beslutade politikerna att samma barnmorska ska följa mamman genom hela graviditeten, till förlossning och eftervård.

Men, beslutet kan inte genomföras – det jobbar för få barnmorskor i Region Värmland.

– Vi är i ett läge där vi har lite för stor brist på barnmorskor, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Varje år föds cirka 2500 barn i Värmland. I åtta delar kommer du få ta del av några mammor och pappors förlossningsberättelser. Du får bland annat läsa om planerad hemförlossning, hur det är att kämpa med förlossningsrädsla och upplevelser av kejsarsnitt. Även en doula, barnmorskor och politiker kommer till tals om förlossningar i Värmland.


Del 6: Min förlossning: Daniel Schützer (S) har inte gett upp på modellen ”Min barnmorska”

I Sverige används modellen ”min barnmorska” på Karolinska sjukhuset i Huddinge och utomlands är metoden känd som ”Caseload Midwifery”.

Målet är att samma barnmorska som skrivit in den gravida kvinnan på mödravården ska finnas där när det är dags att föda. Tanken är att kunna erbjuda kvinnan en sammanhållen vårdkedja.

Karolinska sjukhuset i Huddinge har det inneburit att en arbetsgrupp på tre till fyra barnmorskor variera sina arbetsdagar mellan mödravård, förlossning och eftervård. De arbetar även i beredskap, på en timme ska de kunna inställa sig på förlossningen.

På Karolinska sjukhuset i Huddinge har det inneburit att en arbetsgrupp på tre till fyra barnmorskor variera sina arbetsdagar mellan mödravård, förlossning och eftervård.
På Karolinska sjukhuset i Huddinge har det inneburit att en arbetsgrupp på tre till fyra barnmorskor variera sina arbetsdagar mellan mödravård, förlossning och eftervård. Foto: Lisa Olaison

Trots att det är bestämt att modellen ”min barnmorska” ska införas i Region Värmland har arbetssättet inte genomförts.

– Vi har bekymmer med barnmorskor på BB och vi börjar få bekymmer ute i länet också. Vi ska ju kunna bemanna mödravårdscentralen, barnavårdscentralen och ungdomsmottagningen med barnmorskor. Vi har inte kunnat införa modellen i nuläget.

Daniel Schützer (S) har inte gett upp på att modellen ska genomföras, utan han hoppas att regionen ska kunna göra en egen variant av ”min barnmorska” som funkar med bemanningen.

– Man skulle kunna tänka sig att man har en barnmorska i början av graviditeten och sen en annan under slutet av graviditeten. Vi skulle kunna rikta oss mot förlossningsrädda, de som allra mest behöver det. För som läget är just nu så har vi inte tillräckligt med personal för att klara och genomföra grundkonceptet.

Daniel Schützer har inte gett upp på att modellen ”min barnmorska” ska genomföras.
Daniel Schützer har inte gett upp på att modellen ”min barnmorska” ska genomföras. Foto: Lisa Olaison

För att lyckas rekrytera fler barnmorskor håller politiken på att ta fram ett ”personalpolitiskt program”.

– I programmet ska hela erbjudandet till personalen vara med: lön, andra förmåner, arbetsmiljö, ledarskap och vårdtyngden.

Vi har bekymmer med barnmorskor på BB och vi börjar få bekymmer ute i länet också.
Daniel Schützer

Oftast är det vårdtyngden som är den avgörande faktorn när personal väljer att sluta.

– Det handlar om hur mycket de har att göra, när personalen kommer hem så måste de kunna känna att de gjort ett bra jobb.

Det personalpolitiska programmet är nu ute på remiss i alla nämnder. Daniel Schützer tror att beslut om programmet kan komma att fattas i styrelsen i april.

Arbetsmiljökrisen i vården: ”Handlar om att bli mer attraktiva som arbetsgivare”Förslag: Ta fram personalpolitiskt program i regionenProjektet som kan locka tillbaka barnmorskor till vården: ”Skulle också vara en vinst”Värmland kan testa konceptet ”min barnmorska” – men inte utan brasklapparNytt S-förslag: Samma barnmorska före, under och efter förlossningen

Artikeltaggar

Daniel SchützerFörlossningGraviditetMin förlossningMödravårdPolitikVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.