Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Kontrollen bidrar till en säker och konkurrenskraftig köttproduktion

Publicerad:
Eftersom slakteri och kötthantering är en av de verksamheter där EU anser att det finns mest risk att orsaka sjukdom, så är reglerna om livsmedelskontroll på slakteri särskilt omfattande, skriver Eiríkur Einarsson. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi förstår att kontrollen ibland kan upplevas petig av vissa företagare. Men inspektören är på plats för att kontrollera att regelverket följs, inte att söka fel, skriver Eiríkur Einarsson.

Svar till Olle Göransson med flera (NWT 28/3).

LRF i Värmland skriver i en debattartikel att regeringen borde ge Livsmedelsverket olika uppdrag för att underlätta för slakteriföretag. Vi på Livsmedelsverket vill göra några klargöranden om kontrollens roll och om gårdsslakt.

Ingen ska behöva bli sjuk av maten i Sverige. Ytterst är det företagens ansvar att producera och sälja mat som inte innehåller farligheter som smittor eller farliga ämnen. För att säkerställa att exempelvis slakterier följer regler om bland annat hygien och djurhälsa så finns livsmedelskontrollen.

Eftersom slakteri och kötthantering är en av de verksamheter där EU anser att det finns mest risk att orsaka sjukdom, så är reglerna om livsmedelskontroll på slakteri särskilt omfattande. Ett exempel på det är att man inte får slakta fyrfota djur utan att Livsmedelsverket har en veterinär på plats som inspekterar att djuren mår bra. Och varje slaktkropp måste också inspekteras innan den kan godkännas för att bli mat.

Så skriver du en debattartikel

Vi förstår att kontrollen ibland kan upplevas petig av vissa företagare. Men inspektören är på plats för att kontrollera att regelverket följs, inte att söka fel. Och vår erfarenhet är att vi oftast har en väl fungerande kommunikation och ömsesidig förståelse och respekt mellan oss som myndighet och de olika företagen. Men självklart uppstår det i en så omfattande verksamhet ibland situationer där vi har svårt att hitta varandra i dialogen.

Debattörerna framhåller att bönder och livsmedelsföretag behövs för Sveriges livsmedelsförsörjning. Livsmedelsverket håller med om att en konkurrenskraftig livsmedelsproduktion, inklusive den som sker hos de småskaliga producenterna, är en förutsättning för en robust livsmedelsförsörjning i Sverige.

Det är en av orsakerna till att Livsmedelsverket redan underlättar för gårdsslakt. Efter dialog med slakterier, djurägare, branschföreträdare och myndigheter har vi tagit fram en generös tolkning av EU:s regelverk för slakt på gård. Det möjliggör att man i Sverige får slakta djur på gården i liten skala och under vissa förutsättningar.

Svenska köttproducenter har stora konkurrensfördelar i ett internationellt perspektiv. Som ansvarig myndighet för Sveriges livsmedelsberedskap delar vi branschens uppfattning om vikten av en stark svensk livsmedelssektor. Lönsamma, robusta och väl förberedda företag – såväl stora som små – är centrala för att Sverige ska ha tillgång till mat och vatten i kris och krig.

Eiríkur Einarsson

Chef för kontrollen på Livsmedelsverket

Artikeltaggar

DebattDjurEUJordbrukLivsmedelLivsmedelsverketLRFMyndigheterOlle GöranssonVärmlands länVeterinär