LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Sunne kommun

Publicerad:
Hotell Frykenstrand var ett av alla ställen som åkte på bakläxa. Foto: Helena Karlsson

Svartmögel i kök, ingrodd smuts, fuktskador och avloppslukt.

Här är de matställen i Sunne kommun som fått föreläggande, förbud eller haft återkommande brister sedan 2022.

Miljöinspektörerna kontrollerar regelbundet restauranger, mataffärer och kök på förskolor, skolor och äldreboenden i Sunne kommun för att se om kraven i livsmedelslagen uppfylls.

Är bristen så allvarlig att den direkt måste åtgärdas eller om det handlar om återkommande slarv kan kommunen ge ett föreläggande. Vanligast är brister i rengöring, livsmedelshantering, underhåll av lokal och utrustning, personlig hygien och för varm kyltemperatur.

– Vi gör cirka 100 kontroller per år där mindre brister är mer regel än undantag, allvarligare brister som kräver extrakontroll sker någon gång i månaden och föreläggande händer några gånger om året, säger Tina Persson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Sunne kommun.

Restaurangen vid den populära utsiktsplatsen Tossebergsklätten hade brister.
Restaurangen vid den populära utsiktsplatsen Tossebergsklätten hade brister. Foto: Peter Bäcker
Livsmedelsinspektörerna hade även synpunkter på Ski Sunne.
Livsmedelsinspektörerna hade även synpunkter på Ski Sunne. Foto: Fredrik Finnebråth

Oanmälda kontroller

I listan nedan visas de företag i Sunne kommun som sedan 2022 fått föreläggande eller förbud efter livsmedelskontroll eller som haft brister vid minst två kontroller.

Kontrollerna är oftast oanmälda för att få en så sanningsenlig bild som möjligt.

För att hålla god livsmedelshygien krävs bland annat att produkterna är märkta på rätt sätt, att lokaler och utrustning uppfyller alla krav och att allergener hanteras korrekt.

Restaurang Slottet i Sunne hade livsmedelsbrister. Arkivbild.
Restaurang Slottet i Sunne hade livsmedelsbrister. Arkivbild. Foto: Åsa Eneljung
En annan restaurang med brister 2022 var Broby gästgivaregård i Sunne.
En annan restaurang med brister 2022 var Broby gästgivaregård i Sunne. Foto: Arkivbild

Matställen som fått föreläggande, förbud eller haft återkommande brister i Sunne kommun sedan 2022

Broby gästgivaregård, Sunne

Föreläggande efter kontroll den 18 augusti 2022 att innehavaren går en kurs i livsmedelshygien och allergener, att ta bort mögel på kylrumsvägg, ta bort fett och ingrodd smuts från stekbord, fritös och bänkkant, åtgärda rost på dörrkarm i kylrum samt ta fram rutiner för underhåll och rengöring av lokal och utrustning. Allt åtgärdat den 1 november 2022.

Hotell Frykenstrand

Föreläggande efter kontroll den 14 juli 2022 att ta bort mögel i kyl samt införa rutiner och utbildning i allergeninformation. Åtgärdat vid kontroll den 23 augusti 2022. Ny kontroll den 8 september 2022 som påvisade underhållsbrister i kök. Skadat kakel vid kylar. Färgflagande, korroderade rör. Fett och smuts i tak. Golvskador vid diskmaskin och bänkar. Mögel och fuktskada på kontor. Bristande temperaturkoll vid nedkylning. Brister delvis åtgärdade i september. En åtgärdsplan kom in i september 2022 och ett nytt kök ska byggas i början av 2024.

Naturbruksgymnasiet Södra Viken

Föreläggande efter kontroll den 31 maj 2022 att senast den 2 augusti 2022 redovisa en underhållsplan för att åtgärda väggar i kylrum samt golv i kök och diskrum och övriga utrymmen så att de är täta, släta och lätta att rengöra. Bristen hade påpekats vid tidigare kontroll. Åtgärdsplan inkom den 14 juli 2022 och följdes upp i november 2022 utan brister.

Per på Tomtas mat, Gettjärn

Föreläggande efter kontroll den 13 juni 2022 att åtgärda eftersatt underhåll av livsmedelslokal. Bristande rengöring av golvbrunn och det luktade avlopp i lokalen. Skadade bänkskivor i kök. Kantlister saknades och ökade risk för kontaminering. Brister delvis åtgärdade. Uppföljande kontroll sker i april 2023.

Pizzeria Lysvik

Föreläggande efter kontroll den 11 oktober 2022 att ändra felaktig information om glutenfria pizzor. Utöver det skulle ägaren gå en kurs i matallergener. Fetaost på menyn var vit salladsost vid kontrolltillfället. Köksbänk var sliten och svårrengörlig med risk för kontaminering. Brister åtgärdade den 10 februari 2023.

Restaurang Slottet, Sunne

Kontroll den 11 februari 2022. Bristande allergeninformation till gäster som åtgärdats innan september. Ny kontroll den 7 september 2022. Smutsigt, slitet golv. Rengöringsbehov på vägg mellan tillagningskök och beredningsrum. Färgsläpp och fuktskada på skiva under sköljho. Håligheter i tak med rengöringsbehov. Ny kontroll den 3 oktober 2022, då städning hade utförts och nytt beställt golv skulle läggas inom en månad. Övriga brister följs upp vid nästa planerade tillsyn.

Salla gruppboende, Sunne

Kontroll den 6 april 2022. Håligheter, trasiga fogar och svårrengörligt ytskikt på arbetsbänk i ett avdelningskök. Åtgärdat den 18 augusti 2022. Ny kontroll den 6 december 2022. På några avdelningar hade personal halsband och örhängen, trots att inga smycken tillåts. Bristen följs upp vid nästa ordinarie kontroll.

Selma spa, Sunne

Föreläggande den 19 april 2023 efter kontroll den 22 mars att skapa rutiner kring rengöring av fläktkåpa och användande av engångshandskar, att personal kan rutinerna kring säkra livsmedel, att täta varumottagningsdörr mot skadedjur, att kontrollera nedkylnings- och tillagningstemperaturer samt förbättra rutiner kring riskhantering av rått kött för att säkerställa att råbiff inte har ehec-bakterier. Skulle åtgärdas senast två veckor efter underrättelse om beslutet. Åtgärdat enligt kommunen den 28 april.

Ski Sunne

Kontroll den 16 februari 2022. Bristande skyddande klädsel vid livsmedelshantering. Såsflaskor hade för varm temperatur. Personal skulle utbildas i säker livsmedelshantering. Klädseln och temperatur åtgärdat den 21 februari 2022. Föreläggande efter kontroll den 21 april 2022 att utbildas i säker livsmedelshantering. Åtgärdat den 12 maj 2022.

Stöpafors kvarn

Förbud efter kontroll den 7 december 2022 att sälja förpackade livsmedel utan korrekt märkning från den 28 februari 2023 samt föreläggande att ta fram skriftliga rutiner och märkning för allergener. Samtliga brister hade åtgärdats enligt en kontrollrapport den 24 februari 2023 så förbudet trädde aldrig i kraft.

Svanviks handel, Östra Ämtervik

Föreläggande efter kontroll den 15 november 2022 att inte sälja matlådor som saknar livsmedelsinformation på svenska eller korrekt ingrediens- och allergeninformation. Åtgärdat löpande. Ny kontroll den 16 december 2022 då en produkt saknade korrekt allergeninformation. Ny kontrollrapport utan brister den 27 december 2022.

Tossebergsklätten, Stöpafors

Förbud efter kontroll den 17 juni 2022 att hantera öppna livsmedel i det nedre köket hos kommunägda Tossebergsklätten tills svartmögel sanerats. Föreläggande att i det övre köket åtgärda hål, sprickor och slitage i bänkskivor, hål i tapet och trasig kant på köksskåp. Föreläggande att i det nedre köket, utöver svartmöglet, åtgärda fuktskador och färgsläpp vid vägg och tak. Personal skulle utbildas i säker livsmedelshantering. En åtgärdsplan inkom den 24 februari 2023 där man planerade att endast låta övre köket ha öppet i sommar. En underhållsplan för nedre köket väntas efter svar från kommunen.

Källa: Miljö- och byggenheten, Sunne

Så anmäler du matsnusk till Sunne kommun

• Telefon 0565-168 20 eller mbn@sunne.se.

Läs mer:

LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa i Filipstad och StorforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Torsby kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Hagfors kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Arvika och EdaLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i KarlstadLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i MunkforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Forshaga

Artikeltaggar

BristerHotell FrykenstrandMat och dryckMögelRestaurang SlottetRestaurangerSelma spaStöpaforsSunneSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare