Hoppa till huvudinnehållet

Två terrängbränder samtidigt: ”Området är stort som en fotbollsplan”

Publicerad:
En större gräsbrand spred sig till ett gammalt uthus.
En större gräsbrand spred sig till ett gammalt uthus. Foto: Henrik Aronsson

Med bara sekunder emellan kom två larm om gräsbränder vid 13.30-tiden. Den ena utanför Väse i Karlstads kommun. Den andra i Sunne kommun, söder om Västra Ämtervik.

Räddningstjänsten var på plats med två enheter norr om Väse, i området Rör, för att släcka en gräsbrand.

SMHI varnar för gräsbränder: ”Stor risk”

– Området som brinner är stort som en fotbollsplan ungefär. Just nu arbetar man för fullt med släckning, rapporterar räddningstjänsten som satt en prognos på omkring 40 minuter, säger teamledaren på SOS Alarm i ett tidigt skede.

Spred sig till byggnad

Branden blev dock mer besvärlig än vad man initialt befarat. En halvtimme senare lämnade räddningstjänsten en ny rapport om läget på platsen.

– Elden har spridit sig till en liten förrådsbyggnad så nu har man fått kalla in en till tankbil för att kunna lägga på mer vatten, säger teamledaren på SOS Alarm.

Klockan 14.45 hade räddningstjänsten fått ändra sin prognos till en timme framåt.

– Tre enheter är på plats och just nu arbetar man med att plocka bort plåt på den här byggnaden för att lättare komma åt att släcka, säger Jenny Holmberg, teamledare på SOS Alarm.

Henrik Aronsson från räddningstjänsten i Väse var insatsledare på plats.

– Hur den här branden startade det vet jag inte. När vi kom dit hade det brunnit i torrt gräs. Branden tog sig inåt till ett litet hus som nästan är fallfärdigt. Under husets plåttak finns det isolering av halm. Men det ska inte ha funnits något av värde i huset. Nu är det lugnt, vi ser inga eldflammor längre utan bara rök, säger han.

Under släckningsarbetet använde man sig av en fyrhjuling för att kunna släcka på separata ställen.

– Det är lättare att göra så än att dra slang runt hela den här ytan. Men det var lugnt när vi anlände det brann bara i två ändar. Hade det inte varit för huset hade vi nog redan kunnat lämna platsen, säger Henrik Aronsson.

”Eldat upp hästarnas mat”

Söder om Västra Ämtervik, vid Sillegården är det brandhärjade området betydligt mindre. Fyra enheter från räddningstjänsten samarbetade inledningsvis.

– Det brinner på en yta av fem gånger sex meter. Det är höbalar och gräs som brinner och släckningsarbetet är påbörjat, säger teamledaren på SOS Alarm.

Conny Sundberg från räddningstjänsten i Sunne var på platsen en stund.

– De boende där hade eldat vid sidan om i en skräphög och sedan hade det tagit sig till en hög med höbalar. De var besvikna att de hade eldat upp hästarnas mat, säger han.

Räddningstjänsten fick släcka flera brinnande höbalar.
Räddningstjänsten fick släcka flera brinnande höbalar. Foto: Sunne Räddningstjänst

Räddningstjänsten hade vid 14.30-tiden en enhet kvar.

– De är kvar och river lite i höbalarna med en traktor och släcker ner, de har satt en prognos till klockan 15, men det är rätt svårsläckt när höet är så kompakt.

Det fanns inga byggnader i närheten som löpte någon risk?

– Nej, det fanns ingen spridningsrisk utan brann bara i den här högen med fyra till fem stora höbalar. Det finns ingen byggnad i närheten där, utan gårdarna ligger en bit bort från den här åkerplätten där det brann.

Ambulans behövde inte skickas till någon av platserna.

Artikeltaggar

BränderGräsbränderKarlstads kommunOlyckor och katastroferRottnerosSläckningsarbeteSOS AlarmVäse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.