Hoppa till huvudinnehållet

Sjukvårdsdirektören och regionrådet mötte frustrerad personal: ”Står still och stampar”

Publicerad:
Personal på akuten i Arvika mötte hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert och regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S) på Arvika sjukhus på onsdagseftermiddagen.
Personal på akuten i Arvika mötte hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert och regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S) på Arvika sjukhus på onsdagseftermiddagen. Foto: Sofie Borg

Brist på vårdplatser, svårt att rekrytera personal, problem med transporter och ett löneläge i Sverigebotten. Frågorna var många och frustrationen påtaglig när personal på akuten i Arvika mötte hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert och regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S).

Men svaren uteblev under mötet, dock lovades personalen den här gången snabb återkoppling.

– Jag tycker att det står still och stampar, men de lovade att återkoppla så jag hoppas att vi får ett svar, säger sjuksköterskan Veronica Eriksson efter mötet.

Mötet i fråga hölls på Arvika sjukhus under onsdagseftermiddagen. En samverkansgrupp som bildats för att förbättra arbetssituationen på Arvika sjukhus hade bjudit in ansvariga till en diskussion och Johansson och Gjevert mötte ett 30-tal anställda på sjukhuset.

Från personalens sida fanns en uttalad förhoppning om att få klara besked över en rad frågor. Bland annat antal vårdplatser som man menar är alldeles för få, svårigheter att rekrytera personal, de låga lönerna, situationen kring kirurgpatienterna och problem att transportera patienter. Och kanske framförallt prognosen inför sommaren, som flera av de anställda menar riskerar att bli ännu värre än förra sommaren.

Frustrationen – och irritationen – över situationen var tydlig.

Personalen på Arvika sjukhus är frustrerade och oroliga inför sommaren.
Personalen på Arvika sjukhus är frustrerade och oroliga inför sommaren. Foto: Sofie Borg

Värmland i botten

Relativt nytillträdda ordföranden i regionstyrelsen, Åsa Johansson (S), menade att många av frågorna kan kopplas till problemen att rekrytera personal. Och rekryteringsproblemen kan i sin tur kopplas till löneläget.

– De senaste åren har vi halkat efter i Region Värmland. Jag tyckte vi låg bra till i mitten, vi har inte råd att vara löneledande, men i dag ligger vi tyvärr i botten och det kommer vi vara tvungna att göra nåt åt, säger hon.

– Att vi har för få antal vårdplatser beror på att vi inte har personal, så många av de frågorna ni tar upp tangerar det här.

Med bland frågorna om lönerna fanns även en kritik mot ett bonussystem som de flesta tycker är orättvist – och ineffektivt. I ett försök att locka sjuksköterskor infördes för flera år sedan systemet som ger sjuksköterskor bonus, men inte undersköterskor.

Förra veckan blev industriavtalet klart med ett märke på 4,1 procent 2023. I och med det är nu avtalsrörelsen igång.

Åsa Johansson (S) och Lena Gjevert lovade att återkoppla om de frågor personalen vill ha svar på.
Åsa Johansson (S) och Lena Gjevert lovade att återkoppla om de frågor personalen vill ha svar på. Foto: Sofie Borg

Lena Gjevert menar att man nu hoppas på att kunna göra nåt åt bonussystemet.

– Det har inte hjälpt för att hitta sjuksköterskor, jag vill att vi ska ta bort bonussystemet. Vi diskuterar med facket, pengarna ska användas smartare, säger hon.

Regionen har också avsatt 80 miljoner kronor som ska gå till vårdlöner utöver avtalet.

– Det blir inte jättemycket per person, men vi måste börja någonstans, säger Åsa Johansson.

Hinner inte med

En annan fråga som lyftes var överbeläggningarna. Enligt personalen har de vårdplatser som egentligen är tänkta att vara överbeläggningsplatser i praktiken blivit ordinarie vårdplatser. Därtill menar personalen att administrativa sysslor tar så mycket tid att de inte hinner med omvårdnad av patienterna.

– Vi tar med oss den här frågan, säger Lena Gjevert.

– Vi landar hela tiden i att vi behöver mer personal, säger Åsa Johansson.

Problemen med kirurgpatienter i Arvika har dock flera bottnar. Patienter som söker till Arvika sjukhus och misstänks behöva kirurgisk hjälp eller bedömning ska hänvisas till Karlstad. Enligt personalen i Arvika uppstår det dock problem om Karlstad har fullt, då blir patienten istället kvar.

– Jag har haft en patient som har legat med blindtarmsinflammation och i princip varit septisk. Och vi kan inte behandla patienten, vi kan bara behandla sepsisen, säger Veronica Eriksson.

Ett annat problem är att det inte finns en liggande transport nattetid i Arvika. Vissa patienter, till allra största del gamla och sköra, som skrivs ut kan inte åka hem sittandes. När de inte tar sig hem blir de liggande kvar, ibland uppemot 12 timmar, utan att personalen kan tillgodose varken mat eller mediciner.

– Om vi hade en liggande transport så skulle det lösa så otroligt många problem för oss, säger Veronica Eriksson.

”Sjukhuset behövs”

Personalen menar att det finns en uppgivenhet i att inte resurserna som behövs kan produceras och en oro över att Arvika sjukhus håller på att monteras ner.

Det säger både Gjevert och Johansson bestämt nej till.

– Vården i Värmland behöver Arvika sjukhus, säger Gjevert.

”Tar det på allvar”

Ovanpå allt ligger också oron inför sommaren. Föregående sommar beskrivs som ”ett totalt kaos” och det finns en stor rädsla att det kommer bli ännu värre i år.

"Jag tycker att det står still och stampar, men de lovade att återkoppla så jag hoppas att vi får ett svar”, sa Veronica Eriksson.
"Jag tycker att det står still och stampar, men de lovade att återkoppla så jag hoppas att vi får ett svar”, sa Veronica Eriksson. Foto: Sofie Borg

– Vi lyfte ju frågan redan för ett år sedan, men vi har inte fått någon återkoppling och nu är det april, säger Pernilla Olsson som jobbar på sjukhuset.

– Att vi sitter här i dag bottnar i en frustration. Vi lyfter saker, men det händer inget, allt vi får till svar är ”vi ser över det här”, säger en annan av de anställda.

– Kan ni lova oss nåt nu här i dag, som vi kan bli lite glada över?

– Vi har ju de 80 miljonerna i lönesatsning och vi har sagt bestämt nej till att vi ska lägga ner Arvika sjukhus. Men vi är här för att lyssna också, säger Åsa Johansson.

– Jag kan inte svara på allt nu, tyvärr, säger Lena Gjevert.

– Men vi tar det här på största allvar, vi är lika förtvivlade som ni är.

Mötet avslutades med ett direkt löfte om att ansvariga skulle komma tillbaka med konkreta svar, och det i relativ närtid.

Tyckte ni ni fick svar på frågorna?

– Jag tycker nog att det var samma som det alltid är, säger Pernilla Olsson.

– Nu har de ju sagt att de ska återkoppla, så jag hoppas att vi får ett svar, säger Veronica Eriksson.

Artikeltaggar

ArvikaArvika sjukhusÅsa JohanssonBristerKarlstadLena GjevertLönerPrivatekonomiRegion VärmlandTransportVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.