Att få föda hemma blev en kamp mot vården, som Martina Nisser vann.
Bebisen Ottilia föddes i en pool i vardagsrummet med en hembarnmorska och efteråt tog Martina ett glas champagne.
– När jag hade fött hemma så var det en sådan seger. De hade varit så negativa och ifrågasatt mig. Nu känner jag att jag äger mitt födande, jag äger min kropp och hur mina barn kommer till världen.
Varje år föds cirka 2500 barn i Värmland. I åtta delar kommer du få ta del av några mammor och pappors förlossningsberättelser. Du får bland annat läsa om planerad hemförlossning, hur det är att kämpa med förlossningsrädsla och upplevelser av kejsarsnitt. Även en doula, barnmorskor och politiker kommer till tals om förlossningar i Värmland.
Del 1: Min förlossning: Martina fick kämpa för en planerad hemförlossning: ”Jag äger mitt födande”
Första gången trebarnsmamman Martina Nisser blev gravid visste hon att hon ville föda hemma.
– Jag har inget emot sjukhus, jag blir bara väldigt stressad av sjukhusmiljö, säger hon.
Martina Nisser bodde då i Umeå, Västerbotten, en av två regioner som erbjuder planerad hemförlossning.
Men det blev ingen hemförlossning för Martina eftersom Alvin, som låg i magen, planerades till juni – under semesterperioden när bemanningen var låg.
Fyra år senare hade Martina, som kommer från Ulvsby, flyttat till Karlstad och väntade sitt andra barn, Ottilia.
Region Värmland nekade en planerad hemförlossning och skickade istället Martina till teamet som tar hand om förlossningsrädda.
– Jag är inte förlossningsrädd, det är tvärtom. Jag tycker födande är fantastiskt och föder gärna barn. Födande är något som jag verkligen klarar av. Men jag blev behandlad som att jag var lite ”koko”.
Att födda på sjukhus var inget alternativ för Martina, utan hon hade bestämt sig – nu skulle hon föda hemma.
Vilka kan föda hemma?
Du som är gravid bestämmer alltid själv om du vill föda hemma. För att minska risken för att någonting ska hända bör du vara frisk och ha en graviditet som går som den ska. Det bör inte finnas några kända risker som kan påverka förlossningen, varken hos dig eller barnet.
Källa: 1177
Martina fortsatte att gå på de vanliga kontrollerna på vårdcentralen, men hittade en barnmorska baserad i Göteborg som utförde planerade hemförlossningar. Inför förlossningen lärde de känna varandra.
– Hon hade jobbat som barnmorska i hundra år och var nu pensionerad. Hon sa något som var så himla intressant – förr i världen var det kvinnor som hjälpte kvinnor att föda. Men när det togs över av vården och läkarkåren, som mestadels bestod av män, blev förlossningen något medicinskt och kliniskt, något man ska ha massa prylar och slangar till.
”Jag födde helt själv”
När det var dags och vattnet gick ringde Martina barnmorskan som började köra från Göteborg.
Martinas dåvarande sambo, barnets pappa, Thomas, började sätta upp en pool, som Martina skulle föda i.
Poolen blåstes upp med en elpump och med slang fylldes den med vatten.
– Varmvattnet tog slut så tydligen fick Thomas koka vatten på spisen och springa med.
På huk satt Martina sedan i det ljumna vattnet, med Thomas, barnmorskan och en doula vid sin sida.
Utan smärtlindring kom Ottilia till världen.
– Jag födde helt själv. Jag tog emot barnet själv. Det var ingen som var där och grejade. Jag minns att jag vände mig om och såg att Ottilia låg och flöt i vattnet och tittade på mig. Jag plockade upp henne och hon var helt lugn. Det var så harmoniskt. Det var inga konstigheter överhuvudtaget. Det var jättefint.
Efter förlossningen kom Martinas mamma hem med Alvin.
– Det var så himla mysigt. Barnmorskan och doulan satt i köket och pratade. Mamma, Alvin och Thomas var i sängen med mig. Vi satt och pratade och jag kunde ta ett litet glas champagne.
Två år senare blev Martina Nisser gravid med sitt tredje barn, Emanuel. Även han föddes hemma.
– När jag skulle föda Emanuel var det ingen inom vården som sa någonting. Jag tror att det berodde på att jag redan hade gjort det förut. De visste att det hade gått bra. Första gången var det så främmande och nytt att de visste inte hur de skulle hantera det.
Jag minns att jag vände mig om och såg att Ottilia låg och flöt i vattnet och tittade på mig. Jag plockade upp henne och hon var helt lugn. Det var så harmoniskt.
Hur ser du på att planerad hemförlossning inte erbjuds av Region Värmland?
– Tänk de som åker till Karlstad från Ekshärad på guppiga vägar. Tänk dig att sitta i en bil i fullt värkarbete i två timmar och kanske föda vid vägkanten. För mig är det helt absurt, att vården anser att det är bättre att vi ska ta oss till sjukhus istället för att barnmorskan ska komma hem till oss.
Martina tycker att förlossningsvården borde erbjuda kvinnor fler alternativ än sjukhus.
– I Stockholm finns fler alternativ, till exempel förlossningsklinik. Självklart ska man ha vård när det går fel, men det behöver inte vara en medicinsk angelägenhet egentligen. Att föda är en kvinnokraft som vi kvinnor äger, men som har tagits ifrån oss och gjorts till något annat.
Hur har folk reagerat när du berättar att du fött hemma?
– Det mesta är positivt, men många har väldigt mycket åsikter. Framförallt tycker folk att man utsätter barnet för fara. Vad jag förstått så är det sällan som en normal förlossning går fel. Visar det sig att barnet ligger fel, om man hör att hjärtljuden går ner eller att jag inte mår bra så åker man ju självklart in till sjukhus.
Vad kostade det att föda hemma?
– Min planerade hemförlossning kostade cirka 20 000 kronor.
Barnmorskorna om planerad hemförlossning
Barnmorskorna Solveig Walfridsson och Marita Lövenhamn svarar på frågor om planerade hemförlossningar i Värmland.
Hur många planerade hemförlossningar sker i Värmland?
– Enstaka vet man ju om. De kommer till Centralsjukhuset i Karlstad (CSK) på kontroller efteråt, säger barnmorskorna.
Barnmorskorna berättar att de har haft par som önskat planerad hemförlossning, men som inte haft råd att anlita en privat hembarnmorska.
– Då har vi försökt att göra det så hemlikt som möjligt på CSK, säger den ena barnmorskan.
– En del par undrar om de får slippa en del maskiner och liknande vid förlossningarna. Vissa saker tummar vi inte på, men vi går dem till mötes så långt som möjligt, säger den andra barnmorskan.
– Det känns ju tråkigt att det blir en segregeringsfråga, att man måste ha tillräckligt med pengar för att kunna föda hemma. Det är subventionerat i vissa regioner och då kan man tycka att det borde vara lika i alla regioner, tycker barnmorskorna.
Varför erbjuder inte Region Värmland planerade hemförlossningar?
– Jag tror inte att det är någon som driver frågan. Dessutom har vi brist på barnmorskor och det handlar snarare om att klara arbetsdagen, menar den ena barnmorskan.
– Det är väl ett politiskt beslut om det ska avsättas pengar? undrar barnmorskorna.
Barnmorskorna tror också att avstånden i Värmland kan vara ett hinder.
– Vi har ett avlångt län och då går det kanske inte att erbjuda planerade hemförlossningar i hela länet. En del har över 20 mil till förlossningen, säger de.
Fast jag tänker tvärtom – är det inte säkrare att planera för en hemförlossning än att kvinnan tvingas åka in till CSK och riskerar att föda i bilen?
– Ja så tror jag att det är, men om det händer något under hemförlossningen så är man långt bort från sjukhuset, säger barnmorskorna.
Så vanligt är det med planerad hemförlossning
Planerade hemförlossningar förekommer, men det saknas statistik över hur många och inom vilka regioner de förekommer.
Idag finns en klinik, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, som har hemförlossningar knutna till klinikens barnmorskor. Vid övriga planerade hemförlossningar i landet bistår barnmorskor som bedriver verksamheten i privat regi.
Källa: Socialstyrelsen
I nuläget säger Socialstyrelsen att vården inte har någon skyldighet att erbjuda hemfödslar. Svenska Barnmorskeförbundet anser dock att kvinnor som vill föda barn i hemmet med stöd av barnmorska ska erbjudas denna vårdform inom offentlig verksamhet.
Exempel på länder där hemfödsel är integrerat i hälso- och sjukvårdssystemet: England, Nederländerna, Nya Zeeland, Island och Kanada.
Källa: Barnmorskeförbundet